Connect with us

Ekonomija

VESTI ZA PENZIONERE! Pare od države stižu u tri rate, prvih 30 EVRA već u maju, a posle toga JOŠ!

Objavljeno

-

Foto: Filip Plavčić

Kada je reč o penzionerima, oni neće morati da se prijavljuju, jer već postoji uhodan sistem sa Fondom PIO oko isplata najstarijima.


Nije prošlo ni mesec dana kako je Vlada usvojila plan podrške građanima i penzionerima, a mnogi najstariji već „trljaju ruke“, radujući se novoj novčanoj pomoći. Mnogima će ukupna isplata biti jednaka i polovini mesečne penzije, a nisu retki ni najstariji kojima će to biti i više od polovine primanja.

Penzioneri, njih ukupno 1,7 miliona u Srbiji, u narednih devet meseci dobiće ukupno 110 evra, što je ukupno oko 12.800 dinara. Isplate će ići u tri „ture“ u maju – 30 evra, zatim u septembru – 50 evra i u novembru – novih 30 evra.

Prvih i poslednjih 30 evra dobiće kada i ostali građani. U septembru će dobiti i dodatak od 50 evra na koji jedino penzioneri imaju pravo.

Kada je reč o penzionerima, oni neće morati da se prijavljuju, jer već postoji uhodan sistem sa Fondom PIO oko isplata najstarijima.

Advertisement

Za pomoć neće morati da se prijavljuju ni korisnici socijalne pomoći, a njih ima oko 150.000. i za njih postoje podaci i pare će im biti isplaćene i bez prijavljivanja.

Pravo na novčanu pomoć imaju i svi punoletni građani, ali na po 60 evra. Oni će novac dobiti u dve rate, prva će ići u maju 2021. a druga u novembru.

Prijavljivanje počinje u aprilu, a ko se prijavi za prvih 30 evra, automatski će dobiti i drugih 30 evra. Nije potrebno dva puta se prijavljivati, a procedura će biti ista kao i prošle godine kada je država davala po 100 evra.

Kako se prijaviti

Dakle, prijavljivanje će ići elektronski, preko sajta Uprave za trezor, gde će građani kliknuti na polje „Podnošenje prijave“ i tamo uneti svoje podatke – JMBG, broj lične karte i banku u kojoj imaju otvoren račun.

Advertisement

Ukoliko građani nemaju već otvoren račun u nekoj banci, izabraće banku preko koje žele da im bude isplaćen novac i time se automatski prijaviti za pomoć. Na taj način će im biti otvoren jednokratni namenski račun, bez ikakvih troškova. Nakon podizanja novca, namenski račun će biti ugašen.

Takođe treba da označe polje kojim potvrđuju saglasnost za obradu ličnih podataka.

Prijava će biti moguća i telefonom, na broj koji će na vreme i biti zvanično objavljen. Već krajem aprila biće otvoren i kol centar, najavio je ministar Siniša Mali.

Izvor: Espreso

Advertisement

Ekonomija

U BEOGRADU JE SADA MOGUĆE NAĆI STAN I ZA 250 EVRA MESEČNO: Obratite pažnju na ove lokacije

Objavljeno

-

Stanovi, Foto: Printscreen/RTS

Situacija se sada polako menja


U Beogradu je ponovo moguće iznajmiti stan za oko 250 evra, što je do skoro bilo nezamislivo, a što je još jedan dokaz da se pad cena kirija, započet na samom kraju prošle godine, nastavlja.

Pregledom oglasa, može se videti da je u ponudi sve više stanova u sa cenom od 200 do 300 evra. Od dolaska Rusa i Ukrajinaca pre oko godinu dana, cene u ovom opsegu praktično nije ni bilo.

Situacija se sada polako menja, a to pokazuju i podaci i analize agenata za nekretnine, prema kojima od kraja prošle godine, cene kirija u prestonici polako, ali sigurno padaju, kako u centru grada, tako i na periferiji.

Ipak, za 250 evra i dalje ništa ne možete da nađete blizu centra, ali lokacije na kojima ih ima su – Petlovo Brdo, Batajnica, Mirijevo, Višnjička banja, Sremčica, Žarkovo, Lekino, Banovo, Petlovo i Labudovo brdo, Ledine, Zemun, Borča, Krnjača, Kotež, Kumodraž…

Advertisement

200 evra za garsonjeru

Posmatrano prema cenovnom rangu najjeftiniji stan je na Petlovom brdu, gde se za garsonjeru od 27 kvadrata, pristojnog izgleda traži 200 evra mesečne rente.

Potom sledi prazan stan od 26 kvadrata u Batajnici koji se izdaje za 240 evra. Za kompletno opremljen stan od 40 kvadrata u Mirijevu vlasnik traži 250 evra mesečno. Možda jedna od mana ovog stana je ta što opremljen stari nameštajem koji je u lošem stanju.

U Višnjičkoj banji izdaje se dvosoban stan od 56 kvadrata po cenu od 250 evra. U pitanju je pristojan stan koji je adekvatno opremljen. Za delimično opremljen stan u Sremčici potrebno je izdvojiti 250 evra. U pitanju je stan u potkrovlju koji je veoma slabo opremljen i sa sigurnošću bi zahtevalo da ga budući stanar dodatno renovira.

Za 250 evra može se naći garsonjera pristojnog izgleda od 24 metra kvadrata, a isto toliko košta mesečna renta stana na Lekinom brdu, a u pitanju je takođe garsonjera od 25 metar kvadratnih.

Advertisement

Stan od 32 kvadrata na Ledinama u Beogradu izdaje se za takođe 250 evra mesečno, a za istu tu cenu na Mirijevu se može i iznajmiti stan daleko veći, čak od 43 metra kvadratna.

Udžerica u centru grada

Nasuprot ovim cenama stanova pažnju privlači jedan stan u samom centar Beograda. U pitanju je kuća u dvorištu po ceni od 250 evra. Međutim, kada se oglas detaljno pogleda ono što se nudi i cena iznenađuju. U pitanju je udžerica u lošem stanju koja ima tek 20 metara kvadratnih.

U nešto malo jačem cenovnom rangu na Mirijevu se izdaje stan od 31 metra kvadratnog po ceni od 260 evra, potom za 270 evra u Zemunu na Altini može se iznajmiti stan od 25 metara kvadratnih.

Najskuplju u ovom cenovnom rangu je stan na Labudovom brdu i košta 280 evra mesečno. U pitanju je nenamešten stan od 36 kvadrata koji na fotografijama deluje prilično zapušteno. Najskuplje cene najpovoljnijih stanova za iznajmljivanje u Beogradu iznose 300 evra. A u ovom cenovnom rangu stanovi se mogu naći na više beogradskih opština.

Advertisement

Tako se 300 evra traži za nenamešten jednosoban stan od 38 kvadrata na Banovom brdu, ali opremljen starim nameštajem. Stan u kući od 40 kvadrata po ovoj ceni izdaje se u Borči. Stan iste veličine samo u zgradi izdaje se u i Krnjači.

Jedan stan u Kotežu vlasnik izdaje za 300 evra mesečno, a u pitanju je veliki stan od 65 kvadrata, mada u relativno zapuštenijem stanju, sa starim nameštajem. Na Ceraku u ovom cenovnom rangu se izdaje stan od 36 kvadrata koji je i pristojnom stanju, takođe se pristojno opremljen stan od 45 metara kvadratnih izdaje na Kumodražu po istoj ceni.

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h