Connect with us

Ekonomija

IZ NBS KAŽU DA JE DINAR ISPLATIVIJI OD EVRA: I obrazložili su

Objavljeno

-

Foto: Shutterstock

Oročena štednja u dinarima već duže vreme isplativija je od one u dezivama, pokazali su podaci Narodne banke Srbije (NBS)


„Tako bi štediša, koji je od septembra 2020. štedeo u dinarima, na ulog od 100.000 dinara dobio u septembru 2021. oko 1.500 dinara (12 evra) više od štediše koji bi u istom periodu oročio evre u protivvrednosti 100.000 dinara“ navodi se u saopštenju NBS.

Dinarska štednja beleži brži rast od devizne štednje već devetu godinu zaredom, a ove godine prvi put je prešla 100 milijardi dinara.

„Samo u proteklih godinu dana (od oktobra 2020. godine), štednja u domaćoj valuti povećana je za oko 14%“, ističu u NBS.

Srbija ima rekordne devizne rezerve

Rezultati analize isplativosti štednje su pokazali da je dinarska štednja oročena na tri meseca bila isplativija od štednje u evrima u preko 87% posmatranih tromesečnih potperioda, a kod oročavanja štednje na dve godine dinarska štednja je bila isplativija od štednje u evrima u svim posmatranim dvogodišnjim potperiodima oročenja.

Dakle, u prethodnih devet godina bilo je isplativije štedeti u dinarima i na kratak i na dug rok, zaključak je centralne banke.

„Podsticanje procesa dinarizacije biće i u narednom periodu cilj Narodne banke Srbije, a s tim u vezi i stimulisanje štednje u dinarima i naglašavanje njene veće isplativosti“, poručili su.

Izvor: Espreso

Advertisement

———-

———-
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ekonomija

ISTEAO ROK ZA PRIJAVU! Za pomoć od 20 evra prijavilo se više od 87.500 Srba (FOTO)

Objavljeno

-

Novac, Foto: Dado Đilas


Prijava za 20 evra počela je 15. novembra, a od tada do juče se za tu pomoć prijavilo 87.511 građana


Prijava za novčanu pomoć u iznosu od 20 evra istekla je noćas u ponoć, a odnosila se na građane koji se nisu prijavili za pomoć 30+30 evra ili su u međuvremenu postali punoletni.

Isplata po 20 evra građanima počinje 7. decembra, najpre će novac biti isplaćen penzionerima, a zatim 8. i 9. decembra i ostalim punoletnim građanima.

Prijava za 20 evra počela je 15. novembra, a od tada do juče se za tu pomoć prijavilo 87.511 građana.

Prijava se vršila preko portala Uprave za trezor idp.trezor.gov.rs.

Izvor: Espreso

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h