Connect with us

Ekonomija

GREJNA KRIZA ZAHVATILA CELU EVROPU: Početak se odlaže, prodavnice ostaju bez FRIŽIDERA, a preduzeća bez TOPLE VODE!

Objavljeno

-

Ilustracija, Foto: Printscreen/youtube/AGB Svilajnac, Youtube/Okov, RTS, Rina

U Nemačkoj je cena gasa utrostručena, struja je dva puta poskupela za više od 30 odsto


Vlada Srbije zabranila je izvoz i iznošenje prirodnog gasa do 31. oktobra, kako bi se obezbedilo sigurno snabdevanje domaćeg tržišta i sprečila moguća šteta po privredu i građane. Evropska komisija pokušava da ograniči dnevne oscilacije cene gasa mehanizmom maksimalne cene, koji će biti predstavljen u utorak. Gas je, zbog rata u Ukrajini, u Evropi mnogo skuplji nego prošle zime. Različite zemlje štede na različite načine i pripremaju se za, kako navode, neizvesnu zimu.

U Milanu, koji pripada zoni E, kada je u pitanju grejanje, sunčano je i toplo, 24 stepena, a tokom noći 13 stepeni. U prestonici Italije još je toplije, a tako će biti, prognoziraju meteorolozi, i narednih nedelju dana. Miholjsko leto i štednja gasa tokom zime za 10 odsto, pomerili su početak grejne sezone u Italiji za osam dana. To je samo jedna od mera Nacionalnog plana italijanskog Ministarstva za ekološku tranziciju.

POGLEDAJ:  DEVOJČICA (9) I DEČAK (4) NESTALI SU U NIŠU: Policija poziva sve da se jave ukoliko imaju neke informacije!

Kada će početi grejna sezona, zavisi ne samo od toga koje su temperature vazduha, već i od toga o kojoj regionalnoj energetskoj zoni je reč. A ima ih pet. Izvesno je da će, kada počne grejna sezona, temperatura u italijanskim stanovima biti maksimalnih 19, a u firmama 17 stepeni.

„Pod tim akcijama se podrazumevaju i saveti koji se daju građanima oko ušteda koje se odnose na smanjenje korišćenja rerne, na isključivanje frižidera kada se odlazi na put, zatim na smanjenje korišćenja plina, isto tako da se ne ostavljaju utikači na stendbaju, da se smanjuje temperatura i trajanje tuširanja, da se mašina za veš uključuje samo onda kada je zaista puna“, kaže dopisnica RTS-a iz Italije Sanja Lučić.

POGLEDAJ:  SUTRA PROMENLJIVO OBLAČNO VREME: Mestimično s kišom i lokalnim pljuskovima s grmljavinom

I u ostalim evropskim zemljama napravljeni su planovi za uštedu energije. Tako su, na primer, u mađarskim trgovinama isključeni frižideri za rashlađivanje pića, rade samo zamrzivači.

Da bi Francuska pregurala zimu, grejna sezona počeće 15 dana kasnije, a završiće se 15 dana ranije. U javnim institucijama i preduzećima topla voda će biti isključena, građanima se savetuje da vodu u bojlerima greju do 55 stepeni i potpuno isključe aparate koje ne koriste.

Izlozi prodavnica biće u mraku od jedan sat po ponoći do 6 ujutru. Traži se da se službenici grupišu po kancelarijama, a biće i rada od kuće.

U Nemačkoj je cena gasa utrostručena, struja je dva puta poskupela za više od 30 odsto. To je dalo rezultat, a i dalje se apeluje na građane da štede.

POGLEDAJ:  VESTI ZA PENZIONERE! Pare od države stižu u tri rate, prvih 30 EVRA već u maju, a posle toga JOŠ!

„Već ovog jula su mnogi morali da doplate po nekoliko stotina evra, budući da je obračun zbog povećanih računa bio veliki. Strah da bi obračun sledećeg jula mogao da bude astronomski i da bi taj ceh koji moraju da plate zbog povećane cene gasa mogao biti meren u hiljadama evra, učinio je da građani više štede“, rekao je dopisnik RTS-a iz Nemačke Nenad Radičević.

Miholjsko leto svima ide na ruku, jer je štednja prirodnog gasa izvesna u svim zemljama Evropske unije. Za sada uspevaju da uštede, pre svega zbog odlaganja početka grejne sezone. Kada počne, brzo će se videti koliko su građani spremni da se pridržavaju preporučenih mera.

Ekonomija

STIGLO ZVANIČNO SAOPŠTENJE, TIČE SE STANJA SA EVROM U SRBIJI: Evo šta NAM SLEDI za manje od 24 SATA

Objavljeno

-

Narodna banka Srbije/Ilustracija, Foto: Stefan Jokić

Dinar će prema evru u ponedeljak vredeti kao pre mesec dana, a 0,2 odsto više nego godinu dana ranije i na početku ove godine

Zvanični srednji kurs biće sutra 117,3358 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Evro danas po zvaničnom srednjem kursu vredi 117,3251 dinar.

Dinar će prema evru u ponedeljak vredeti kao pre mesec dana, a 0,2 odsto više nego godinu dana ranije i na početku ove godine.

POGLEDAJ:  HITNO SE OGLASIO RHMZ: U naredna 2 sata VREME SE MENJA!

Najslabija vrednost dinara prema evropskoj valuti ove godine bila je 13. aprila, kada je za evro bilo potrebno 117,7627 dinara, a najveća 22. novembra, kada je evro vredeo 117,2954 dinara.

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h