Connect with us

Ekonomija

GRAĐANI SRBIJE, OBRATITE PAŽNJU! Posle NOVE GODINE poskupljuju ove usluge BANAKA

Objavljeno

-


Nove cene bankarskih usluga


Sudeći po mejlovima pristiglim na internet adrese klijenata pojedinih banaka koje posluju u Srbiji, posle Nove godine spremaju se nove cene bankarskih usluga.

Za održavanje računa, isplatu gotovine, SMS obaveštenja, korišćenje bankomata i druge uobičajene bankarske usluge u 2021. godini biće neophodno izdvojiti od 15 do 60 odsto više sume nego do sada.

Među prvima su korisnici Eurobanke dobili okvirne ugovore sa novim tarifama koje će da važe od 1. marta 2021. godine, a izmene tarifa za opšte bankarske usluge najavila je i Unikredit banka. Potvrdu da će iduće godine korigovati cene potvrdili su nam i iz Adiko banke. Pojedine nove tarife uvode i Api banka i Kredi agrikol banka.

Iz Narodne banke Srbije kažu da nemaju informacije koje još finansijske ustanove u ovom momentu nameravaju da podignu cene svojih naknada, ali ni banke nisu u obavezi da unapred dostavljaju izmene tarifa za usluge koje pružaju. U skladu sa Zakonom o platnim uslugama, jedino moraju da informišu svoje korisnike pismenim putem – najmanje dva meseca ranije.

– Korisnik platnih usluga nije dužan da prihvati povećanje naknada za platne usluge koje banka pruža i može raskinuti okvirni ugovor s bankom bez plaćanja naknade i drugih troškova – objašnjavaju u NBS.

– Banke moraju da najkasnije 15 dana pre početka primene, na vidnom mestu u poslovnim prostorijama i na internet stranici istaknu troškove koje naplaćuju korisnicima.

Kako u NBS kažu, svaka banka je samostalna u odluci o ceni svojih usluga, ali s obzirom na to da u Srbiji trenutno posluje 26 banaka, svakoj je u interesu da ima konkurentnu ponudu.

NOVE CENE

VOĐENjE platnog računa Euro plata i ostalih dinarskih računa je 160 dinara do 28. februara 2021. godine kada stupa nova cena od 190 dinara – piše u dokumentu koji su dobili klijenti Eurobanke.

– Za SMS obaveštenja tokom meseca će umesto 70 biti potrebno 100 dinara, a minimalna naknada za isplatu keša korišćenjem platne kartice na bankomatu ili šalteru druge banke, umesto 150 biti 200 dinara. Za 200 dinara, ili gotovo 70 odsto poskupeće usluga za zamenu kartice ako je ukradena ili izgubljena, umesto 300 na 500 dinara, a uvedena je i naknada za upit stanja na bankomatu uz pomoć kreditne kartice od 40 dinara.

Iako su se odlučili na veće cene, u Eurobanci kažu da su i sa novim tarifama među najkonkurentnijim bankama na tržištu.

– Trenutno pojedine banke koje nude sve usluge pojedinačno i za svaku naplaćuju odgovarajuću naknadu, ili druge među kojima smo i mi, koje objedinjuju usluge u pakete i naplaćuju ih zajedno – kažu u Eurobanci.

– I mi smo se opredelili za opciju gde klijenti po ceni jedne usluge dobijaju čitav set, imaju na raspolaganju različite pakete tekućih računa, a mogu u svakom trenutku, bez naknade, i da ih promene. Preporučujemo svima opciju digitalnog bankarstva koje je besplatno.

POREĐENjE NA SAJTU

NA tržištu naše zemlje posluje 26 banaka, 14 platnih i dve institucije elektronskog novca. Kako da lakše odaberu gde će imati račun, građani mogu preko informativnog pregleda naknada pružalaca platnih usluga povezanih s platnim računima, koje objavljuju NBS na svojoj stranici od prošle godine / https://nbs.rs/sr_RS/novac-i-placanja/platne-usluge/naknade/.

Kako su nam iz Adiko banke rekli, zna se da će biti korekcija tarifa, ali ne i u kom će pravci ići. U Unikredit banci su nam rekli da su cene za pojedine usluge snižene, za druge neznatno uvećane, dok je za najveći broj usluga cena ostala nepromenjena.

– Kada govorimo o fizičkim licima, tarifa za instant plaćanja putem mobilnog bankarstva smanjena je sa 30 dinara na 20 za transakcije do 300.000, dok je cena te usluge u ekspozituri povećana sa 0,5% od iznosa koji se uplaćuje na 0,8 odsto. Banka i dalje ne naplaćuje bezgotovinski prenos novčanih sredstava unutar banke – kažu iz Unikredit banke.

Nove tarife će se primenjivati od 18. januara. Na sajtovima Api i Kredi agrikol banke su objavile izmene tarifa 2021.

USLOVI

IZ Udruženja banaka kažu da je prema zakonu o bankama, svaka banka u obavezi da donese i objavi Opšte uslove o poslovanju banke. Kažu da ne znaju koje će banke izmeniti svojen cenovnike, ali da je to poslovna politika svake banke. Tvrde da nema ustaljenih pravila i da svaka banka donosi svoju tarifnu politiku, ali da korekcija cena ne ide uvek u pravcu povećanja i da se često dešava da se cene naknada a pojedine usluge snižavaju, kao i da su mnoge besplatne.

Dok će recimo provizija za podizanje novca sa svog bankomata kreditnom karticom Eurobanke sa poskupljenjem koštati minimalno 200 dinara, kod Unikredit banke ova usluga će biti 250 dinara, a kod Adiko je sada 240 dinara. Za istu uslugu, Komercijalna banka naplaćuje od 100 do 150 dinara, Kredi agrikol samo 60 dinara. Provizija za podizanje novca sa bankomata ili šaltera druge banke platnom karticom kod Eurobanke posle poskupljenja biće najmanje 200 dinara, dok je to recimo kod Komercijalne 60 dinara, Halk banke 20 dinara, Banke Poštanska štedionica 50 dinara, Intezi 90, a u Rajfajzen banci 210 dinara.

Usluga održavanja računa se ne plaća jedino u Oportuniti i NLB banci, dok je najniža tarifa zasada u Zberbanci 95 dinara, kao i Banci Poštanska štedionica, Euro, VIP i MTS gde ova usluga košta 100 dinara. Po 120 je u Unikredit i Halk banci, 150 u Adiko i Rajfajzen, dok je oko 200 dinara u Intezi, Kredi agrikol, Direktnoj, Komercijalnoj, Ekspo, Porokredit, Erste i Vojvođanskoj banci.

Među uslugama koje banke naplaćuju su i izdavanje čekova, slanje SMS poruka, dobijanje obaveštenja na bankomatu korišćenjem kreditne kartice.

Izvor: Espreso

Advertisement

———-
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ekonomija

NAJNOVIJE SAOPŠTENJE NARODNE BANKE: Tiče se kursa EVRA za danas

Objavljeno

-

Novac, Foto: Profimedia, Stefan Jokić, Zorana Jevtić


Dinar prema evru vredi jednako kao pre mesec dana, 0,2 odsto više nego na početku ove godine i 0,1 odsto više nego godinu dana ranije.

Dinar je danas neznatno promenio vrednost prema evru i zvanični srednji kurs je 117,39966 dinara za evro, saopštila je Narodna banka Srbije. Dinar prema evru vredi jednako kao pre mesec dana, 0,2 odsto više nego na početku ove godine i 0,1 odsto više nego godinu dana ranije.

Najslabija vrednost dinara prema evropskoj valuti bila je 13. aprila kada je za evro bilo potrebno 117,7627 dinara, dok je najveća vrednost dinara preme evru bila 4. jula, kada se evro mogao kupiti za 117,3896 dinara.

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h