Connect with us

Ekonomija

Brnabić: Za dve do tri nedelje TREĆI PAKET POMOĆI od 2,5 milijardi evra

Objavljeno

-


Premijerka Ana Brnabić predstavila je danas rezultate rada u prvih 100 dana njenog kabineta i izjavila da Vlada Srbije radi na najavljenom trećem paketu pomoći za građane i privredu, vrednom 2,5 milijardi evra, te da se njegovo predstavljanje može čekivati za dve do tri nedelje.


Prema njenim rečima, od ekonomskih uspeha vlade izdvaja se investicija japanske kompanije Toyo tires vredna skoro 400 miliona evra i koja je donela više od 500 radnih mesta, jer govori o poverenju u Srbiju i našu budućnost, prenosi eKapija.

Pomenula je i puštanje u rad Balkanskog toka, „jer još jedan pravac snabdevanja važnim energentom doprinosi bezbednosti a postajemo i tranzitna zemlja za gas koja taj tranzit naplaćuje“.

Brnabić je dodala da je i 10. novembra potpisana Sofijska deklaracija o zelenoj agendi za Zapadni Balkan kojom je raspisana tri konkursa u oblasti zaštite životne sredine, a koji imaju za cilj poboljšanje vazduha u našoj zemlji.

U prvih 100 dana, podsetila je premijerka, u Obrenovcu je počela izgradnja postrojenja za odsumporavanje u TENT-u u Bloku B u, čija je vrednost 200 miliona evra, a doneće čistiji vazduh.

Brnabić je navela da je nastavljen i rad na digitalizaciji u svim segmentima, kao što su, navodi, digitalni udžbenici, digitalne učionice, podsetila je da je otvoren novi Data centar u Kragujevcu. Nedavno je, podseća, pokrenut novi sistem e-vakcina, zahvaljujući kojem se, kaže, vakcinacija u Srbiji odvija veoma organizovano.

Takođe, premijerka dodaje da je donet i Zakon o digitalnoj imovini, što Srbiju svrstava jednu od retkih zemalja u Evropi koja je donela takav zakon. Brnabić kaže i da vlada nastavlja da radi na spajanju privrede i obrazovanja i da nastavlja da ulaže u dualno obrazovanje.

Pored toga, Brnabić ističe da je država i direktno pomogla građane, najpre, podseća, medicinske radnike krajem godine sa po 10.000 dinara pomoći, a zatim i penzionere sa po 5.000 dinara.

Ističe i da su od ove godine uvećane plate i penzije, ali i da država radi na novom, trećem, paketu pomoći privredi i građanima koji će biti vredan 2,5 milijardi evra.

„Otvorili smo i dve bolnice u Beogradu i Kruševcu sa više od 1.500 kreveta za kovid pacijente, i jedna smo od samo dve ili tri zemlje koja je uspela takvo nešto“, kazala je Brnabićeva i istakla da je zadovoljna radom vlade u prvih 100 dana.

Izvor: Blic

Advertisement

———-
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ekonomija

NAJNOVIJE SAOPŠTENJE NARODNE BANKE: Tiče se kursa EVRA za danas

Objavljeno

-

Novac, Foto: Profimedia, Stefan Jokić, Zorana Jevtić


Dinar prema evru vredi jednako kao pre mesec dana, 0,2 odsto više nego na početku ove godine i 0,1 odsto više nego godinu dana ranije.

Dinar je danas neznatno promenio vrednost prema evru i zvanični srednji kurs je 117,39966 dinara za evro, saopštila je Narodna banka Srbije. Dinar prema evru vredi jednako kao pre mesec dana, 0,2 odsto više nego na početku ove godine i 0,1 odsto više nego godinu dana ranije.

Najslabija vrednost dinara prema evropskoj valuti bila je 13. aprila kada je za evro bilo potrebno 117,7627 dinara, dok je najveća vrednost dinara preme evru bila 4. jula, kada se evro mogao kupiti za 117,3896 dinara.

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h