Connect with us

Društvo

DVE VAKCINE KOJE SE KORISTE U SRBIJI RAZVIJAJU SLIČNU KOLIČINU ANTITELA: Dr Marija otkrila rezultate istraživanja

Objavljeno

-

Foto: Printscreen/Youtube

Dr Marija Gnjatović tvrdi da sva istraživanja pokazuju da se u Srbiji koriste veoma kvalitetne vakcine


Dr Marija Gnjatović, saradnik Instituta za primenu nuklearne energije otkrila je rezultate istraživanja koji su pokazali da kineska Sinofarm vackina i Fajzerova razvijaju sličnu količinu antitela.

Ona kaže da su obe vakcine razvile antitela u vrednosti od 50 do 100 jedinica.

– Ovo je zaista fascinantan rezultat. Verovatno dolazi do naglog skoka antitela i to između sedmog i četrnaestog dana nakon primljene druge doze, i te vrednosti kasnije napreduju. Uglavnom, potvrđena je izuzetna efikasnost u stvaranju antitela kod osoba vakcinisanih kineskom vakcinom. Istraživanje je rađeno 15 dana nakon primljene druge doze, i 98 od 100 ispitanika razvilo je antitela. Najznačajnije je što su razvili visoke vrednosti kao da su preležali teži oblik kovida 19 – rekla je dr Marija Gnjatović za eKliniku.

POGLEDAJ:  LONČAR SE OBRATIO SRBIJI: Žena koja je donela novi soj korone, zarazila se u avionu, pozlilo joj posle 3 dana

Gnjatović smatra da je činjenica da posle primljene Sinofarm vakcine nije bilo značajnih neželjenih dejstava, ohrabrila i one koji su se dvoumili da li da se prijave za vakcinaciju.

I nova klinička istraživanja iz Kine pokazuju delotvornost ove vakcine

Tokom treće faze kliničkih ispitivanja pokazalo se da je vakcina Sinofarm u 72,51 odsto slučajeva efikasna protiv korona virusa, navodi se u saopštenju Instituta za biološke proizvode u Vuhanu. Međutim ljudi često mešaju efikasnost i razvijanje antitela. Naime, istraživanje Instituta za biološke proizvode u Vuhanu znači da Sinopharm vakcina u tom procentu ne dozvoljava da se razvije teža klinička slika, što govori u prilog da zaista deluje.

POGLEDAJ:  KISIĆ PROKOMENTARISALA NEVAKCINISANE MEDICINARE: Bolnice mogu da traže dokaz da nisu pozitivni!

Da podsetimo, sva istraživanja koja je INEP radio dokazala su da su vakcine u Srbiji vrlo kvalitetne i efikasne. Stvoren je dobar imunološki odgovor kod svih koji su ih primili, što ohrabruje u borbi protiv korona virusa.

– Njih 100 je razvilo antitela na rusku vakcinu Sputnik V, prema našim istraživanjima, a vakcina Astra Zeneca je slična i očekujem jednako dobre rezultate – rekla je Gnjatović.

Pun efekat je aktiviran tek posle 15 dana

– U periodu između prve i druge doze pokreće se imunološki sistem, ali te količine antitela nisu dovoljne da zaštite od potencijalne infekcije, te može da se desi da se između dve doze, ukoliko ne nosite masku, zarazite – navela je ona apelujući da se svi pridržavaju propisanih mera u borbi protiv korona virusa.

POGLEDAJ:  ČUČKOVIĆ PROGLASIO DAN ŽALOSTI U OBRENOVCU: Odluka je doneta zbog tragedije u kojoj su život izgubile dve devojčice

Podsetila je da vakcine nisu lek protiv korona virusa, već sredstvo koje sprečava da razvijemo težu kliničku sliku. Takođe, neophodno je da osobe koje prime vakcinu budu zdrave, i da ih u tom datom trenutku ne muči neka druga infekcija.

Dr Gnjatović je podsetila da se zna odavno da kada neko prima bilo koju vakcinu mora da bude zdrav.

– Što više pojedinaca da svoj doprinos usporavanju širenja virusa, to ćemo lakše dostići kolektivni imunitet. Da bismo do njega došli potrebna je 60 do 80 odsto onih koji imaju imunitet. Tada možemo reći da smo na putu da se rešimo virusa – poručila je ona.

Izvor: Espreso

Društvo

DANAS SPC I VERNICI SLAVE PRVOG JEVANĐELISTU: Ne zaboravite da se pomolite uz ove reči, zaštitnik je ovih ljudi!

Objavljeno

-

Objavio

Matijevdan, Foto: Printscreen/youtube

Naoružan božanskom silom, propovedao je hrišćanstvo i isceljivao bolesne, izgonio đavole, lečio gubave i vaskrsavao mrtve


Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici slave dana Svetog apostola i jevanđelistu Mateja. Ovaj dan u crkvenom kalendaru je označen podebljanim, crnim slovom.

Matej je bio Jevrejin i bogati poreznik i sakupljao je prihode na putu koji je od Kapernauma prelazio iz Galileje u Siriju. Danas je, kažu, dobro pročitati Jevanđelje koje je on napisao, ali i platiti sve poreze i dugove.

POGLEDAJ:  KISIĆ PROKOMENTARISALA NEVAKCINISANE MEDICINARE: Bolnice mogu da traže dokaz da nisu pozitivni!

Poreznici nisu bili omiljeni u narodu, koji ih nije cenio i držao ih je za korupmirane i obredno nečiste. Matejev život se promenio kada ga je Isus Hrist pozvao da ga sledi, a kasnije ga je Hrist uvrstio među 12 apostola.

Naoružan božanskom silom, propovedao je hrišćanstvo i isceljivao bolesne, izgonio đavole, lečio gubave i vaskrsavao mrtve.

Matej je bio očevidac i svedok Isusovog života i zemaljske smrti, vaskrsenja i uznošenja na nebo. Apostol je, po prijemu Svetog Duha, prvo propovedao jevanđelje u Palestini, u Jerusalimu i okolini.

POGLEDAJ:  OD PONEDELJKA POČINJE KAŽNJAVANJE ZA NEPOŠTOVANJE ODLUKE O KOVID PROPUSNICAMA: Evo kolike će kazne biti!

Po odlasku iz Jerusalima propovedao je hrišćanstvo u Makedoniji, Siriji, Etiopiji.

Prema predanju, Sveti apostol Matej je napisao prvo jevanđelje – Sveto jevanđelje po Mateju, te se naziva i jevanđelist Matej.

Matej se smatra zaštitnikom carinika, poreznika, bankara i računovođa. Slava Sveti Matej – Matijevdan, rasprostranjena je među Srbima u Hercegovini. Uprava carina Srbije obeležava Matijevdan kao svoju krsnu slavu od 2001. godine.

POGLEDAJ:  JEZIVO, HOROR U SRBIJI! Buldožer smrskao vozilo u kojem je bio radnik, ostao na mestu mrtav

Kaže se da Sveti Matej nikada nije jeo meso, nego se hranio povrćem, voćem i žitaricama.

Ovu molitvu danas bi trebalo izgovoriti:

– Usredno ot mitnici ko zvavšemu vladicje Hristu, javlšusja na zemlji čelovjekom za blagost, tomu posljedovav, apostol izbranij javilsja jesi i blagovjestnik jevangelija vseljenjej veleglasen. Sego radi čtima čestnuju pamjat, tvoju, Mateje bogoglagoljive, moli milostivago Boga, da grjehov ostavljenije podast dušam našim.

Izvor: Espreso

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h