Connect with us

Društvo

DVE VAKCINE KOJE SE KORISTE U SRBIJI RAZVIJAJU SLIČNU KOLIČINU ANTITELA: Dr Marija otkrila rezultate istraživanja

Objavljeno

-

Foto: Printscreen/Youtube

Dr Marija Gnjatović tvrdi da sva istraživanja pokazuju da se u Srbiji koriste veoma kvalitetne vakcine


Dr Marija Gnjatović, saradnik Instituta za primenu nuklearne energije otkrila je rezultate istraživanja koji su pokazali da kineska Sinofarm vackina i Fajzerova razvijaju sličnu količinu antitela.

Ona kaže da su obe vakcine razvile antitela u vrednosti od 50 do 100 jedinica.

– Ovo je zaista fascinantan rezultat. Verovatno dolazi do naglog skoka antitela i to između sedmog i četrnaestog dana nakon primljene druge doze, i te vrednosti kasnije napreduju. Uglavnom, potvrđena je izuzetna efikasnost u stvaranju antitela kod osoba vakcinisanih kineskom vakcinom. Istraživanje je rađeno 15 dana nakon primljene druge doze, i 98 od 100 ispitanika razvilo je antitela. Najznačajnije je što su razvili visoke vrednosti kao da su preležali teži oblik kovida 19 – rekla je dr Marija Gnjatović za eKliniku.

Gnjatović smatra da je činjenica da posle primljene Sinofarm vakcine nije bilo značajnih neželjenih dejstava, ohrabrila i one koji su se dvoumili da li da se prijave za vakcinaciju.

I nova klinička istraživanja iz Kine pokazuju delotvornost ove vakcine

Tokom treće faze kliničkih ispitivanja pokazalo se da je vakcina Sinofarm u 72,51 odsto slučajeva efikasna protiv korona virusa, navodi se u saopštenju Instituta za biološke proizvode u Vuhanu. Međutim ljudi često mešaju efikasnost i razvijanje antitela. Naime, istraživanje Instituta za biološke proizvode u Vuhanu znači da Sinopharm vakcina u tom procentu ne dozvoljava da se razvije teža klinička slika, što govori u prilog da zaista deluje.

Da podsetimo, sva istraživanja koja je INEP radio dokazala su da su vakcine u Srbiji vrlo kvalitetne i efikasne. Stvoren je dobar imunološki odgovor kod svih koji su ih primili, što ohrabruje u borbi protiv korona virusa.

– Njih 100 je razvilo antitela na rusku vakcinu Sputnik V, prema našim istraživanjima, a vakcina Astra Zeneca je slična i očekujem jednako dobre rezultate – rekla je Gnjatović.

Pun efekat je aktiviran tek posle 15 dana

– U periodu između prve i druge doze pokreće se imunološki sistem, ali te količine antitela nisu dovoljne da zaštite od potencijalne infekcije, te može da se desi da se između dve doze, ukoliko ne nosite masku, zarazite – navela je ona apelujući da se svi pridržavaju propisanih mera u borbi protiv korona virusa.

Podsetila je da vakcine nisu lek protiv korona virusa, već sredstvo koje sprečava da razvijemo težu kliničku sliku. Takođe, neophodno je da osobe koje prime vakcinu budu zdrave, i da ih u tom datom trenutku ne muči neka druga infekcija.

Dr Gnjatović je podsetila da se zna odavno da kada neko prima bilo koju vakcinu mora da bude zdrav.

– Što više pojedinaca da svoj doprinos usporavanju širenja virusa, to ćemo lakše dostići kolektivni imunitet. Da bismo do njega došli potrebna je 60 do 80 odsto onih koji imaju imunitet. Tada možemo reći da smo na putu da se rešimo virusa – poručila je ona.

Izvor: Espreso

Advertisement

———-
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Društvo

RHMZ IZDAO UPOZORENJE ZA NAREDNA 3 DANA: U Srbiji se nastavljaju VELIKE VRUĆINE, a onda preokret

Objavljeno

-

Objavio

Vrućina, Foto: Dragana Udovičić


U Srbiji će sutra biti pretežno sunčano i veoma toplo


Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je danas da će se do srede, 6. jula, na području Srbije zadržati veoma toplo vreme sa najvišom dnevnom temperaturom u većini mesta od 33 do 36 stepeni.

U drugoj polovini sledeće sedmice temperatura će biti u padu, posebno od petka, saopštio je RHMZ.

U Srbiji će sutra biti pretežno sunčano i veoma toplo, a od sredine dana u jugozapadnim, južnim, jugoistočnim i istočnim predelima uz lokalni razvoj oblačnosti očekuju se kratkotrajni pljuskovi sa grmljavinom.

Najniža temperatura od 17 do 23, a najviša od 34 do 36 stepeni Celzijusa.

Vetar slab, uglavnom severni.

I u Beogradu sutra pretežno sunčano i veoma toplo. Vetar slab, uglavnom severni. Najniža temperatura od 20 do 23 °C, a najviša oko 36 °C.

Do srede, 6. jula, na području Srbije će se zadržati veoma toplo vreme, a u utorak posle podne uz lokalni razvoj oblačnosti kratkotrajni pljuskovi sa grmljavinom.

Od srede osveženje ponegde sa pljuskovima i grmljavinom u svim krajevima, a lokalno se očekuju i kratkotrajne vremenske nepogode, samo u četvrtak i subotu uglavnom suvo.

Izvor: Espreso

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h