Connect with us

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA ĆE MNOGE ZAPREPASTITI: Danas hladno i kišovito, ali sledi VELIKI OBRT!

Objavljeno

-

Foto: Iljustracija, EPA-EFE/ LUKASZ GAGULSKI

Kako navodi Marko Čubrilo, meteorolog, današnji dan donosi naglu promenu vremena, posebno severozapadnim i središnjim predelima


Naoblačenje sa kišom koje je zahvatilo severne i zapadne predele Srbije, tokom prepodneva proširiće se i na ostale krajeve Srbije, saopštio je danas Republički hidrometeorološki zavod.

Na planinama će padati sneg. U nižim predelima severne i zapadne Srbije, danas tokom dana i sutra ujutru i pre podne, usled osetnog pada temperature, kiša će ponegde preći u susnežicu i sneg, a lokalno se može i lediti pri tlu.

Kako navodi Marko Čubrilo, meteorolog, današnji dan donosi naglu promenu vremena, posebno severozapadnim i središnjim predelima. Naredna nedelja donosi pravo proleće, dok posle 8. februara postoji mogućnost jačeg zahlađenja.

Nad središnjim i istočnim predelima Srbije očekuje se znatno manje padavina jer bi oni sve do kraja dana ostali u toplom sektoru ciklona te bi bilo povremene kiše, a snega samo preko 800 metara nadmorske visine te se lako može desiti da snega više bude nad krajnjim severozapadom Vojvodine negde nad nižim delovima Kopaonika, navodi Čubrilo.

Što se tiče količina, krajnji severozapad Srbije u nizijama do ponedeljka ujutro može očekivati od 2 do 8 cm snega, ponegde čak i oko 10 cm.

„Ovaj sneg će doći posle pravog prolećnog vremena u subotu i za vrlo kratko vreme će u planinama usloviti probleme u saobraćaju, a otežati saobraćaj i nizijskim oblastima. Današnji maksimum će ponegde biti niži i za preko 15 stepeni Celzijusa u odnosu na juče. Vetar će okrenuti na severni smer“ piše Čubrilo na svom Fejsbuk profilu.

Od nedelje sledi jače otopljenje i naglo otapanje snega i na planinama, dok posle 8. februara postoji mogućnost jačeg zahlađenja, ali još ima dosta nejasnoća oko njegove snage, navodi Marko Čubrilo.


SINIŠA MALI: U Parizu ćemo utanačiti detalje o beogradskom metrou!


Izvor: Espreso

Advertisement

———-
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Društvo

Danas je praznik na koji se ne osvrćemo na običaje, već se iskreno pomolimo!

Objavljeno

-


Drevni hrišćanski praznik Polaganja rize Presvete Bogorodice ustanovljen je u petom veku

Srpska pravoslavna crkva danas slavi polaganje rize Presvete Bogorodice.

Govoreći o o ovom prazniku, kao jednom od praznika koji su posvećeni Presvetoj Devi Bogorodici, Njegovo Preosveštenstvo mitropolit Joanikije je svojevremeno rekao da se svi oni događaji iz života Gospodnjeg – Njegovo ovaploćenje, rođenje, raspeće, trodnevno pogrebenje, vaznesenje na Nebo, koje slavi Crkva Božija odnose, istovremeno, i na Presvetu Djevu Bogorodicu, jer je ona začela Spasitelja našeg Gospoda Isusa Hrista.

– Mnoge muke zadesiće sve nas, to je jednostavno život. Zamislite kako je bilo Presvetoj kada je gledala muke svog sina koji nije greha imao, ona je gledala ljudsko zlo direktno sa najvećim bolom! Majka Božija zna šta je nepravda, ona zna kako to boli, ona je uvek tu da pravednika zaštiti i umoli Sina svog da podari platu svakome ko strada po pravdi.

Ne zaboravite nikada da pred spavanje pomenete ime Presvete Bogorodice! Ne zaboravite da pročitajte čuvenu molitvu “Bogorodice Djevo, raduj se Blagodatna Marijo, Gospod je s Tobom! Blagoslovena si ti žena i blagosloven je plod utrobe Tvoje, jer si rodila Spasitelja dušama našim!

– Isto tako, kada slavimo Presvetu Bogorodicu onako kako je to Crkva ustrojila, kao što je upravo ovaj dan, to proslavljanje prenosi se i na Hrista jer, sigurno, da će Sin Božiji, sin Djeve primiti proslavljanje svoje majke kao da je samom Njemu upućeno.

Praznik Polaganja rize Presvete Bogorodice možemo smatrati produžetkom slave ovog svetog hrama, produžetkom slavljenja Božića u toku godine, bez obzira što ih deli veliko vremensko rastojanje.

Zašto se slavi položenje rize Presvete Bogorodice u Vlahernsku crkvu u Carigradu?

Za vreme cara Lava Velikog i carice Verine u Carigradu su živela dva ugledna senatora, Galvije i Kandid, rođena braća. Zamolili su cara da ih pusti u Jerusalim da se poklone svetim mestima i on ih je pustio. U Nazaretu odseli su u kući neke device Jevrejke, koja je držala u tajnoj odaji rizu (mantija) Presvete Bogorodice.

Ispred odaje stajali su mnogi bolesnici i nevoljnici koji su dobijali isceljenje od svojih muka: pričalo se da slepi progledaju, hromi se ispravljaju, đavoli se izgone iz ljudi, gluvi dobijaju sluh, nemima se jezici razrešuju i sve neizlečive bolesti ovde se lako isceljuju – molitvom i dodirom te rize.

Žena nije htela da im otkrije šta se nalazi u odajama i šta se dešava, pa bolesnici izlaze isceljeni odatle. Tek kada se uverila da sme i da im kaže i rekla je: „Izvrsni ljudi! Ta božanstvena tajna, za koju vi nastojite da vam je kažem, nikome do današnjega dana nije bila otkrivena. Ali pošto vidim da ste blagočestivi i bogoljubivi ljudi, to ću vam kazati sakrivenu tajnu, nadajući se da ćete ono što čujete od mene sačuvati u sebi, ne pričajući nikome. Ovde ja čuvam sakrivenu rizu Prečiste Djeve Marije koja je Hrista Boga rodila“.

Proveli su noć u tim odajama i bili zaprepašćeni divnim, jakim mirisom.

Kasnije su Galvije i Kandid uzeli tu svetinju, preneli je u Carigrad i o tome obavestili cara i patrijarha. To je izazvalo veliku radost u carskom gradu.

Riza je svečano preneta i položena u crkvu Vlaherne.

Za uspomenu na položenje rize Presvete Bogorodice u Vlahernsku crkvu, ustanovljen je ovaj praznik.

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h