Connect with us

Društvo

TEMPERATURE ISPOD 20 STEPENI, STIŽE POLARNA NEDEJA U SRBIJU: Evo šta nas tačno čeka, spremite se

Objavljeno

-

Foto: Stojan Maleš

Snežne zime zabeležene su i 1954, 1962, 1969, 1984, 1999…


Posle prolećnih temperatura krajem prošle i početkom ove godine zabelela se cela Srbija, narednih dana nas očekuje još malo snežnih padavina, a onda stiže – ledeno doba!

Meteorolozi najavljuju da za vikend u naše krajeve stiže veoma hladan talas, pa ćemo od petka 15. januara u narednih pet dana imati veoma niske temperature, non-stop ispod nule, čak i u najtoplijem delu dana.

Naš uvaženi meteorolog Đorđe Đurić je potvrdio za „Blic“ da nas krajem ove sedmice očekuju izuzetno hladni dani. On navodi i da se sneg u Srbiji povremeno očekuje do četvrtka, ali ne i značajnije povećanje snežnog pokrivača.

– Krajem ove sedmice očekuje se stabilnije i uglavnom suvo vreme, a usled priliva veoma hladne vazdušne mase sa severoistoka, narednog vikenda očekuju se i ledeni dani. Minimalna jutarnja temperatura biće i ispod -10 stepeni, a maksimalne dnevne neće preći nula stepeni i ostaće u blagom minusu – kaže Đurić.

Advertisement

On objašnjava da nakon veoma toplog početka zime, kada su temperature bile i za 10 stepeni više od proseka za ovo doba godine, vreme je konačno u skladu sa kalendarom.

Ovo „ledeno doba“ koje bi prema prognozama trebalo da počne oko 15-16. januara, najavio je na svom Fejsbuk profilu i Marko Čubrilo, profesor geografije iz Novog Sada i veliki zaljubljenik u meteorologiju.

„Od 16. do 19. januara sledi period suvog, ali veoma hladnog vremena uz dnevni mraz i minimume do -20 stepeni na planinama“, napisao je Čubrilo.

– Noćni minimumi će biti jako, ponegde i ekstremno niski i u nizijama će se uglavnom kretati od -6 do -14 stepeni Celzijusa, dok bi na planinama bili i do -20 stepeni, posebno u nedelju i ponedeljak uveče kada vetar stane.

Oko 19. januara nad nama će se nalazit hladan anticiklon, jutra će i dalje biti ekstremno hladna ponegde uz maglu, ali će dnevni mraz malo popustiti pa će maksimumi ponegde, pre svega na zapadu regiona, sredinom dana biti do tri stepena u plusu.

Advertisement

I na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) se navodi da nas veoma hladno vreme očekuje od petka 15. do srede 20. januara.

„Od 15. do 20.januara uslediće uglavnom suvo, ali veoma hladno vreme sa umerenim i jakim jutarnjim mrazevima i dnevnom temperaturom u većini mesta ispod nula stepeni“, stoji u upozorenju RHMZ-a, sa napomenom da su to ledeni dani (ledeni dan je po definiciji dan sa maksimalnom dnevnom temperaturom vazduha manjom od 0 stepeni). Rekordi

-39,5 stepeni je minimalna temperatura u Srbiji izmerena 13.1.1985. u Karajukića Bunarima

-26,2 stepena je bila rekordno niska temperatura izmerena u Beogradu i to 10. januara 1893.

80 centimetara je rekordna zabeležena debljina snežnog pokrivača u Beogradu – 3.2.1962. Ekstremno hladne zime

Advertisement

Poslednju ekstremno hladnu zimu imali smo 2012. godine kada je samo tokom jednog vikenda 37 opština proglasilo vanrednu situaciju zbog snežnih nanosa i hladnoće.

Te zime zabeležena je pojava koja nije uobičajena za velike gradove, da sneg pada u velikim količinama čak i na -10 stepeni.

Snežne zime zabeležene su i 1954, 1962, 1969, 1984, 1999…

Izvor: Espreso

Advertisement

Društvo

OVO JE RAČUNICA KAKO DA SPOJITE USKRS I PRVI MAJ I SEBI NAPRAVITE DUŽI ODMOR: Sve što treba da znate!

Objavljeno

-

Objavio

Kalendar, Foto: Profimedia

Za razliku od đaka kojima školske obaveze neće dozvoliti da spoje vaskršnje i prvomajske praznike, zaposleni u državnim ustanovama i preduzećima mogli bi to da učine uz korišćenje tačno devet dana odmora


Vaskršnji i prvomajski praznici ponovo idu „ruku pod ruku“ kada je reč o spajanju dana odmora, ali za razliku od roditelja koji mogu da „cepnu“ od godišnjeg, u spojenom prazničnom predahu neće moći da uživaju osnovci i srednjoškolci.

U tome će ih sprečiti ukupno osam radnih dana između dva praznika koje će morati da provedu u školskim klupama.

Naime, prve slobodne dane prolećnog raspusta đaci će moći da koriste od petka, 7. aprila u Vojvodini, odnosno od subote, 8. aprila u ostatku Srbije. Uz dane vikenda koji im takođe sleduju, osnovci i srednjoškolci se vraćaju u učionice nakon 11 dana, odnosno u sredu, 19. aprila, a njihovi vršnjaci iz severne pokrajine dan ranije.

Sledeći predah sledi im praktično za nedelju dana, kada će uz dva dana vikenda imati neradni ponedeljak i utorak, tačnije 1. i 2. maj koji se u našoj zemlji obeležava neradno i nenastavno.

Advertisement

Ipak, ovaj „mini“ raspust đaci neće moći da spoje sa prolećnim zbog osam radnih dana koji ih razdvajaju.

Cene, Post, Uskrsfoto: Tamara Trajković

Da li pakovanje kofera traje duže od đačkog raspusta?

Valja napomenuti i da je sa decom vrtićkog uzrasta nešto lakše organizovati odmor, obzirom na to da će roditelji imati priliku da unapred najave datume koliko će njihova deca biti odsutna za vreme prolećne pauze.

Mali odmor lako postaje veliki uz „žrtvovanje“ godišnjeg

Za razliku od đaka kojima školske obaveze neće dozvoliti da spoje vaskršnje i prvomajske praznike, zaposleni u državnim ustanovama i preduzećima mogli bi to da učine uz korišćenje tačno devet dana odmora.

Advertisement

Naime, u državnim preduzećima neradni će biti Veliki petak koji pada 14. aprila, kao i ponedeljak, 17. april, pa će sa danima vikenda između za Vaskrs imati četiri slobodna dana. Naredni produženi vikend očekuju ih od subote, 29. aprila do utorka, 2. maja. Na ovaj način imaju ukupno devet radnih dana između, a oni koji su to u prilici, sigurno će ovu okolnost iskoristiti.

Izvor: Espreso

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h