Connect with us

Društvo

SRPSKA NAUČNICA OBJAVILA SLEDEĆE: Nemojte da brinete zbog mutanta korone, nešto drugo treba više da vas plaši

Objavljeno

-

Foto: Printcreen

Do danas je registrovano preko 12,000 mutacija kod ovog korona virusa


Novi soj korona virusa koji je najpre otkriven u Velikoj Britaniji, a već se proširio u nekoliko zemalja, izazvao je paniku širom Evrope. Kako stručnjaci objašnjavaju, nova vrsta opasnog virusa se širi brže od SAR-CoV-2, ali ostaje pitanje da li je i opasniji i smrtonosniji.

Isidora Stanković, srpska naučnica, doktorand biomedicinskih nauka koja radi i školuje se u SAD, objavila je na Facebook-u tekst u kojem je, pozivajući se relevantne naučne izvore objasnila zašto ne postoji razlog da strahujemo od novog soja korone.

Njen tekst prenosimo u celosti.

Novi mutant korona virusa i zašto nema razloga za brigu

Ovih dana novine se pune pričama o „novom korona virusu u Britaniji koji se čak 70% brže širi“. Šta su činjenice:

1) novine vole senzaciju

2) ovo nije novi virus, virusi mutiraju i postoje kao populacija

3) vakcine će i dalje biti efikasne protiv virusa.

Novine vole senzaciju

Do danas je registrovano preko 12,000 mutacija kod ovog korona virusa (SARS-CoV-2). Pre par meseci novine su isto kao danas bile pune naslova o D614G mutaciji i kako „dolazi kraj sveta“ jer je virus mutirao. Naučnici su potom proučili ovaj mutant i pokazali da organizam stvara isti imuni odgovor kao kod prvobitnog soja virusa.

Virusi mutiraju

Svi organizmi mutiraju. Mutacija zvuči strašno ali promena u par „slova“ genoma virusa koja se stvara mutacijom ne stvara i „novi virus“ onako kako razmišljamo kada govorimo o virusu gripa. U genetici postoji nešto što se zove „selektivni pritisak“ koji tera viruse da mutiraju i prilagode se sredini – kako se virus širi i cirkuliše, tako postaje bolji u širenju (ovome doprinosi i ponašanje ljudi). Zbog toga danas čitamo „širi se brže od poznatog koronavirusa“. Ovo ne znači da i izaziva težu bolest.

Druga stvar, virusi postoje kao populacija – u svakom trenutku imamo nekoliko sojeva koronavirusa koji postoje istovremeno, u različitim razmerama. Kada se sekvencira genom virusa iz populacije, imaćemo dominantan soj i više drugih sojeva (mutanta) istog virusa. U UK, ovaj mutant soj postoji od avgusta, ali se u zadnjih nekoliko nedelja situacija izmenila što u virusnoj populaciji. što u ljudskoj (UK je imala poprilično opuštene mere. što je dovelo do više kontakata), što je dovelo da sada postane primarni.

Vakcine će i dalje biti efikasne protiv virusa

Vakcine stvaraju imunitet koji se zasniva na stvaranju repertoara antitela (poliklonalna antitela). Ovo znači da će antitela koja stvorimo moći da prepoznaju i da se vezuju za više delova proteina virusa, tako da pojedinačne mutacije nisu mnogo bitne.

Jedini način na koji možemo dobiti mutanta koji je otporan na vakcinu je da se osoba vakciniše i potom zarazi korona virusom koji usled „selektivnog pritiska“ koji predstavlja imuni odgovor nekako opstane u organizmu i krene da mutira tako da izbegne naš imuni odgovor. S obzirom na sve što znamo o korona virusu, s obzirom da mutira mnogo, mnogo, mnogo manje nego virus gripa i s obzirom da vakcine stvaraju repertoar antitela, šanse za ovo su u domenu teorije i za ovako nešto će trebati u hipotetičkom scenariju mnogo godina.

Na kraju, ne sekirajte se još više o nekakvom „mutant virusu“. To što mnoge zemlje otkazuju letove iz UK je mera opreza izazvana visokim brojem slučajeva + preventivni oprez oko ovog soja virusa. Svakih par nedelja novine objavljuju vesti o nekom „novom mutantu“, skoro je bila mutacija u Danskoj, sada u UK…to je sve očekivano i nije razlog za brigu dok nauka ne pokaže da razloga za brigu ima.

Ako baš želite da brinete, treba biti zabrinut o popuštanju mera dok ljudi umiru, medicinari padaju, a cela Evropa zateže mere, dok mi biramo šta ćemo obući u najluđoj noći na Kopaoniku.

Izvor: Espreso

Advertisement

———-
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Društvo

RHMZ IZDAO UPOZORENJE ZA NAREDNA 3 DANA: U Srbiji se nastavljaju VELIKE VRUĆINE, a onda preokret

Objavljeno

-

Objavio

Vrućina, Foto: Dragana Udovičić


U Srbiji će sutra biti pretežno sunčano i veoma toplo


Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je danas da će se do srede, 6. jula, na području Srbije zadržati veoma toplo vreme sa najvišom dnevnom temperaturom u većini mesta od 33 do 36 stepeni.

U drugoj polovini sledeće sedmice temperatura će biti u padu, posebno od petka, saopštio je RHMZ.

U Srbiji će sutra biti pretežno sunčano i veoma toplo, a od sredine dana u jugozapadnim, južnim, jugoistočnim i istočnim predelima uz lokalni razvoj oblačnosti očekuju se kratkotrajni pljuskovi sa grmljavinom.

Najniža temperatura od 17 do 23, a najviša od 34 do 36 stepeni Celzijusa.

Vetar slab, uglavnom severni.

I u Beogradu sutra pretežno sunčano i veoma toplo. Vetar slab, uglavnom severni. Najniža temperatura od 20 do 23 °C, a najviša oko 36 °C.

Do srede, 6. jula, na području Srbije će se zadržati veoma toplo vreme, a u utorak posle podne uz lokalni razvoj oblačnosti kratkotrajni pljuskovi sa grmljavinom.

Od srede osveženje ponegde sa pljuskovima i grmljavinom u svim krajevima, a lokalno se očekuju i kratkotrajne vremenske nepogode, samo u četvrtak i subotu uglavnom suvo.

Izvor: Espreso

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h