Connect with us

Društvo

SPREMAJU SE RIGOROZNIJE MERE U CELOJ SRBIJI: Na stolu nekoliko opcija – odluka danas!

Objavljeno

-

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

Broj novozaraženih osoba u Srbiji poslednjih nekoliko dana je u stalnom porastu.


Krizni štab za borbu protiv korona virusa zasedaće danas u Palati Srbija, a sednica će početi tačno u 8 časova.

Član Kriznog štaba Predrag Kon upozorio je ranije da ne isključuje mogućnost pooštravanja protivepidemioloških mera, ukoliko brojke ne budu bile u padu.

On je rekao da o tome još nije raspravljano, ali da ta opcija nije isključena jer je porast broja novozaraženih sve veći iz dana u dan. Međutim, on nije precizirao kako bi to „vidljivo zaoštravanje“ moglo da izgleda.

Srpski epidemiolog Kon je istakao da se poslednjih dana upravo govori o ponovnom prelasku na onlajn nastavu. Što se tiče novih mera, rekao je da postoji mogućnost i za kraće radno vreme lokala.

Međutim, za sada je u opticaju i drugi scenario, da će uvedene mere ostati na snazi, ali da će kontrola sprovođenja mera bude dodatno pojačana.

Da podsetimo, epidemiološka situacija u Srbiji i dalje je veoma zabrinjavajuća, a brojke iz dana u dan rastu.

Prema poslednjim informacijama, u Srbiji je do 23. februara u 15 časova zabeleženo još 3.257 slučajeva zaraze korona virusom. Nažalost, broj preminulih je 15. Broj pacijenata na respiratorima je 157.

Prof. dr Zoran Gojković, član Kriznog štaba naveo je ranije da se razmatra ponovno zatvaranje škola.

„To je jedna od opcija o kojoj ćemo razgovarati na sednici republičkog Kriznog štaba. U ovom trenutku imamo određeni broj školskih ustanova gde imamo slobodnu cirkulaciju virusa“, rekao je Gojković.

Pukovnik dr Petar Bogdanović otkrio je juče da je situacija u Beogradu, tačnije u privremenoj bolnici Arena dramatična.

U ovoj bolnici je 3.200 pacijenata na lečenju, a u Beogradu otprilike trećina ukupno obolelih. O kliničkoj slici pacijenata, dr Bogdanović kaže da je izuzetno teška.

„Plaćamo ceh odmora, zimovanja i nepoštovanja mera“, rekao je juče za RTS Bogradović i otkrio da je klinička slika pacijenata u Areni:

„Ozbiljne upale pluća, teškog stanja, čak 85 odsto njih u startu zahteva kiseoničku potporu. Odnos muškaraca i žena među obolelima je negde jednak, možda malo više ima muškaraca. Sve češće dolaze mlađi bolesnici, od 20 i 30 godina sa jako teškom kliničkom slikom. Ranije smo imali više pacienata starije životne dobi, koji uz koronu imaju i druge bolsti, što dodatno otežava tok bolesti“.

Na stolu bi mogle da se nađu i nove mere o radu ugostiteljskih objekata, među kojima je i njihovo potpuno zatvaranje u pojedinim mestima gde je ogroman broj zaraženih, poput Arilja i Vranja.

Sa druge strane, zamenik gradonačelnika Goran Vesić istakao je da nove restrikcije ne garantuju da će biti manje zaraženih korona virusom korona i ponovio da će na sednici Kriznog štaba glasati protiv dodatnog skraćivanja radnog vremena, ukoliko bude bilo takvog predloga.

„Ne smatram da takva odluka može da pomogne da izađemo iz situacije u kojoj se nalazimo. Neko mora da nam objasni kako je moguće da se ljudi ne zaraze do 18 sati, a odjednom od 18 sati ili kasnije postoji mogućnost da se zaraze“, rekao je Vesić.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Izvor: Mondo

Advertisement

———-
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Društvo

Danas je praznik na koji se ne osvrćemo na običaje, već se iskreno pomolimo!

Objavljeno

-


Drevni hrišćanski praznik Polaganja rize Presvete Bogorodice ustanovljen je u petom veku

Srpska pravoslavna crkva danas slavi polaganje rize Presvete Bogorodice.

Govoreći o o ovom prazniku, kao jednom od praznika koji su posvećeni Presvetoj Devi Bogorodici, Njegovo Preosveštenstvo mitropolit Joanikije je svojevremeno rekao da se svi oni događaji iz života Gospodnjeg – Njegovo ovaploćenje, rođenje, raspeće, trodnevno pogrebenje, vaznesenje na Nebo, koje slavi Crkva Božija odnose, istovremeno, i na Presvetu Djevu Bogorodicu, jer je ona začela Spasitelja našeg Gospoda Isusa Hrista.

– Mnoge muke zadesiće sve nas, to je jednostavno život. Zamislite kako je bilo Presvetoj kada je gledala muke svog sina koji nije greha imao, ona je gledala ljudsko zlo direktno sa najvećim bolom! Majka Božija zna šta je nepravda, ona zna kako to boli, ona je uvek tu da pravednika zaštiti i umoli Sina svog da podari platu svakome ko strada po pravdi.

Ne zaboravite nikada da pred spavanje pomenete ime Presvete Bogorodice! Ne zaboravite da pročitajte čuvenu molitvu “Bogorodice Djevo, raduj se Blagodatna Marijo, Gospod je s Tobom! Blagoslovena si ti žena i blagosloven je plod utrobe Tvoje, jer si rodila Spasitelja dušama našim!

– Isto tako, kada slavimo Presvetu Bogorodicu onako kako je to Crkva ustrojila, kao što je upravo ovaj dan, to proslavljanje prenosi se i na Hrista jer, sigurno, da će Sin Božiji, sin Djeve primiti proslavljanje svoje majke kao da je samom Njemu upućeno.

Praznik Polaganja rize Presvete Bogorodice možemo smatrati produžetkom slave ovog svetog hrama, produžetkom slavljenja Božića u toku godine, bez obzira što ih deli veliko vremensko rastojanje.

Zašto se slavi položenje rize Presvete Bogorodice u Vlahernsku crkvu u Carigradu?

Za vreme cara Lava Velikog i carice Verine u Carigradu su živela dva ugledna senatora, Galvije i Kandid, rođena braća. Zamolili su cara da ih pusti u Jerusalim da se poklone svetim mestima i on ih je pustio. U Nazaretu odseli su u kući neke device Jevrejke, koja je držala u tajnoj odaji rizu (mantija) Presvete Bogorodice.

Ispred odaje stajali su mnogi bolesnici i nevoljnici koji su dobijali isceljenje od svojih muka: pričalo se da slepi progledaju, hromi se ispravljaju, đavoli se izgone iz ljudi, gluvi dobijaju sluh, nemima se jezici razrešuju i sve neizlečive bolesti ovde se lako isceljuju – molitvom i dodirom te rize.

Žena nije htela da im otkrije šta se nalazi u odajama i šta se dešava, pa bolesnici izlaze isceljeni odatle. Tek kada se uverila da sme i da im kaže i rekla je: „Izvrsni ljudi! Ta božanstvena tajna, za koju vi nastojite da vam je kažem, nikome do današnjega dana nije bila otkrivena. Ali pošto vidim da ste blagočestivi i bogoljubivi ljudi, to ću vam kazati sakrivenu tajnu, nadajući se da ćete ono što čujete od mene sačuvati u sebi, ne pričajući nikome. Ovde ja čuvam sakrivenu rizu Prečiste Djeve Marije koja je Hrista Boga rodila“.

Proveli su noć u tim odajama i bili zaprepašćeni divnim, jakim mirisom.

Kasnije su Galvije i Kandid uzeli tu svetinju, preneli je u Carigrad i o tome obavestili cara i patrijarha. To je izazvalo veliku radost u carskom gradu.

Riza je svečano preneta i položena u crkvu Vlaherne.

Za uspomenu na položenje rize Presvete Bogorodice u Vlahernsku crkvu, ustanovljen je ovaj praznik.

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h