Connect with us

Društvo

SEDAM DANA NON-STOP U MINUSU! Počinje hladni talas, najjači ove zime, a evo da li je i poslednji

Objavljeno

-

FOTO: O. BUNIĆ / RAS SRBIJA

U narednih nedelju dana očekuje nas izuzetno hladan period u kojem temperatura ni u najtoplijim dnevnim intervalima neće prelaziti u plus.


Prema poslednjim prognozama meteorologa to bi mogao biti najhladniji talas ove zime, u kojoj nismo imali duži vremenski period sa temperaturama ispod nule.

Veće zahlađenje već je počelo juče, a od danas kreće period haldnog talasa koji će trajti sedam dana.

– Sve do 18. februara nas očekuju ledeni dani. Biće mnogo mraza, ali relativno malo snega, više samo na planinama. Zabeleće se i u gradovima, biće barem nekoliko centimetara belog pokrivača. Najtoplije će biti jutro, a onda nas oko podneva ili u popodnevnim satima, zavisno od dela zemlje, očekuje naglo zahlađenje, počeće prvo kiša koja će preći u sneg – rekao je Nedeljko Todorović, meteorolog iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) za TV K1.

Temperature će biti niže od uobičajenih za ovo doba godine.

Advertisement

I u martu moguć hladni talas

– Narednih nedelju dana će najniže temperature da budu od -10 do -4, a preko dana od -4 do nule, lokalno i niže. Od 18. februara se očekuje otopljavanje i temperature oko 10 stepeni. Ipak, u martu bi trebalo očekivati još jedan hladan talas, ali se sada ne može precizno reći da li će tada biti snega ili ne. U svakom slučaju ove godine ćemo imati više snega nego prošle zime – zaključio je Todorović.

Ovu prognozu potvrđuje i Marko Čubrilo, profesor geografije iz Novog Sada i ljubitelj meteorologije, čije prognoze prate svi sa prostora bivše Jugoslavije. Po njegovim rečima, “sledi strahovito zahlađenje i formiranje snežnog pokrivača širom Srbije”.

– Ne može se utvrditi tačan scenario padavina, pošto će na to uticati mnogo faktora. Očekuje nas formiranje tankog snežnog pokrivača, dok bi na istoku zemlje i jugu Vojvodine debljina snega mogla biti veća od tri centimetra – napisao je Čubrilo na svom Fejsbuk profilu.

Dakle, nema dileme da nam sledi sedam ledenih dana, sa temperaturama koje neće prelaziti nulu.

Advertisement

– Uzimajući u obzir zahlađenje koje je pred nama, sneg se neće topiti, očekuje nas dubok minus. U ravnicama bi temperatura mogla ići do minus osam, dok bi na planinama najniža bila 12 stepeni ispod nule. U noćnim časovima na planinama moguće je očekivati da se temperatura spusti i do minus 18 – zaključio je Čubrilo.

Sava ponovo preti Šapcu

Prema prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, narednih dana se očekuje porast nivoa reka, pa bi Sava u nedelju mogla na nekim mestima da dođe do granice na kojoj se proglašava redovna, pa čak i vanredna odbrana od poplava.

Najdramatičnije bi moglo da bude u Šapcu gde se prognozira vodostaj od 500 cm koliko iznosi granica vanredne odbrane od poplava, dok će u Beogradu dostići 509 cm, nešto iznad nivoa redovne odbrane od poplava. Preko granice bi mogao da ode i Dunav kod Pančeva, kao i Sava u Sremskoj Mitorovici.

Nervoza, nesanica, vrtoglavica

Advertisement

Velike temperaturne oscilacije, i naglo zahlađenje, neće prijati ni zdravima, a kamoli hroničnim bolesnicima.

– Promene vremena utiču na naš organizam i naše zdravlje, posebno kod hroničnih bolesnika, astmatičara, srčanih bolesnika, dijabetičara. Zbog hladnog vremena, još ako bude snega i kiše, prvi astmatičari osete bolove. Nagli preokret smeta hroničnim bolesnicima, posebno srčanim – više puta je istakla dr Nada Macura.

Kod zdravih osoba može doći do pojave nervoze, nesanice, vrtoglavice, razdražljivosti, reumatičnih bolova, oscilacija pritiska od niskog ka visokom i obrnuto.

Rekord -39,5 stepeni

Najniža temperatura ikada izmerena na području Srbije bila je na Pešterskoj visoravni, u Karajukića Bunarima kada se skala 13. januara 1985. godine spustila do minus 39,5 stepeni, dok je u Beogradu najhladnije bilo oko Božiča 1893. i 1947. godine. Tada su zabeležene temperature od po -26,2 stepena.

Advertisement

Najveća visina snežnog pokrivača, 213 centimetara, zabeležena je 1984. godine u Mitrovcu na Tari, dok je u prestonici rekord postavljen 3. febrauara 1962. godine – 80 centimetara.

Izvor: Blic

Advertisement
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Društvo

KOLIKO ĆE NAM BITI VEĆI RAČUN ZA GAS? Bajatović izneo brojku, poskupljenje od 1. novembra

Objavljeno

-

Objavio

Dušan Bajatović, Foto: Prinstcreen/RTS

Direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović rekao je da oni koji se greju na gas mogu očekivati skuplje račune


Direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović rekao je da sve one koji se greju na gas očekuje poskupljenje, ali da je suština da ono neće biti veće od 10 odsto. Ako preračunamo na decembarsku prosečnu fakturu i da ih podelimo u dve kategorije, recimo 2100 kilovati, gde je oko 200 metara kubnih, povećanje će biti negde oko 847 dinara, a ako je 400 kubika, biće 1.600 dinara i nešto u zavisnosti koliko koliko potrošite“, objašnjava Bajatović.

Gas će od novembra biti skuplji 10 posto. Agencije za energetiku dala je saglasnost za poskupljenje gasa za javno snabdevanje pa će kilovat sat koštati 4,54 dinara odnosno, sa PDV-om 5,02 dinara.

Direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović rekao je da oni koji se greju na gas mogu očekivati skuplje račune za oko 850 dinara.

„Ako uzmete da preračunamo to sad na decembarsku prosečnu fakturu i da ih podelimo u dve kategorije, recimo 2100 kilovati, gde je oko 200 metara kubnih pa povećanje će biti negde oko 847 dinara, a ako je tu bilo 400 kubika, biće 1600 dinara i nešto u zavisnosti koliko koliko potrošite“, kaže Bajatović.

Advertisement

Prema njegovim rečima, suština je da poskupljenje neće biti veće od 10 odsto.

„Odluka je donesena i ona će se primenjivati od 1. novembra. Što znači da će početi da se plaća od 1. decembra. Na taj način smo pomerili, da kažem, praktično račune, odnosno ovo poskupljenje u iduću godinu“, napomenuo je Bajatović.

Izvor: Espreso

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h