Connect with us

Društvo

PRETE NAM STROGE MERE! Na terenu 1.500 milicajaca i inspektora, „češljaju“ sve redom

Objavljeno

-

Korona vesti, Foto: Printscreen/Youtube

Ističe da će ovih dana „pod lupom“ posebno biti ugostiteljski objekti i turistički centri


Disciplina je popustila, građani su se opustili, a medicinski deo Kriznog štaba izražava zabrinutost i poručuje da je izvesno pooštravanje mera ukoliko broj pozitivnih i hospitalizovanih nastavi da raste.

Pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Goran Stamenković kaže za RTS da će inspektori na terenu preduzimati rigorozne mere.

Intervencije na Kopaoniku

Pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Goran Stamenković kaže da je u petak uveče bilo intervencija na Kopaoniku.

Advertisement

„Sanitarni inspektori su posebno angažovani ovih dana i neće imati državni praznik, moraće da rade“, ističe Stamenković.

Ističe da će na terenu ovih dana biti preko 1.500 ljudi, uključujući oko 1.000 komunalnih milicionara i inspektora lokalnih samouprava.

„Sva pravna lica koja budu kontrolisana, svi preduzetnici, moraće da se suoče sa odgovornošću i sa izuzetno rigoroznim merama koje će inspektori preduzimati na terenu, bez ikakvog izuzetka“, naglašava Stamenković.

Kaže da je za tri i po meseca sprovedeno preko 270.000 nadzora, preko 1.870 izrečenih prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od oko 79 miliona dinara.

Pod lupom ugostiteljski objekti i turistički centri

Advertisement

Ističe da će ovih dana „pod lupom“ posebno biti ugostiteljski objekti i turistički centri.

„Moja poruka svim preduzetnicima je da korona redari moraju da rade svoj posao i da korisnici usluga treba da znaju i da ih neko podseti na mere, jer kada inspektor dođe više nema upozoravanja“, kaže Stamenković.

Najrigoroznija mera koja može biti izrečena jeste zatvaranje objekta na 72 sata nakon pražnjenja.

„Onaj ko pruža usluge je dužan da te usluge drži u zakonskim okvirima. Osim nošenja zaštitnih maski, korišćenja dezinfekcionih sredstava i poštovanja distance, najvažnija stvar je dozvoljeni broj korisnika“, navodi Stamenković.

Građani kršenje mera mogu da prijave na broj telefona 064/88-11-405.

Advertisement

Medicinski deo štaba o pooštravanju mera

Da se razmišlja o pooštravanju mera, upozorili su juče dr Predrag Kon i dr Branislav Tiodorović.

– Uveliko se razmišlja o zaoštravanju mere, ali nemamo podatke da je vreme za to – rekao je juče dr Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona na pres konferenciji tog tela.

– Videćemo koje mere mogu da budu pooštrene. Videćemo posle ovog praznika kako smo se ponašali. To ćemo znati tek u nekom narednom periodu, jer se za pranike manje ljudi testira, isto kao i vikendom – rekao je dr Kon odgovarajući na pitanja novinara.

Dr Tiodorović pomnje i zatvaranje kafića i restorana tamo gde je situacija kritična.

Advertisement

– Ako broj zaraženih ne bude počeo da pada i mere i dalje ne budu poštovane, Krizni štab će dodatno skratiti radno vreme ugostiteljskih objekata i tržnih centara, a u onim mestima gde brojke budu enormno rasle, poput Vranja, moguće je i zatvaranje svih restorana i kafića – rekao je prof. dr Branislav Tiodorović, član kriznog štaba.

On je za juče Kurir rekao da u situaciji kada svakodnevno imamo oko 2.000 novozaraženih, kada se bolnice opet pune, a tek nam slede četiri neradna dana oko Sretenja, samo možemo razgovarati o još restriktivnijim merama.

– U onim lokalnim sredinama gde raste broj pozitivnih i obolelih, poput Vranja, razmatra se mogućnost, ukoliko se trend porasta ne zaustavi i ne kontroliše, moguće je i zatvaranje ugostiteljskih objekata. A medicinski deo kriznog štaba je za još rigoroznije mere na nivou cele Srbije ako se situacija ne dovede pod kontrolu. Broj novozaraženih treba izrazito da padne, za početak da bude trocifren – navodi prof. Tiodorović i dodaje da sledeća sednica kriznog štaba još nije zakazana, te se ne zna kada će tačno biti.

VESIĆ POKAZAO: Plan izgradnje metroa dospeo u javnost (FOTO)

Izvor: Espreso

Advertisement

Društvo

KOLAPS U OVIM DELOVIMA GRADA: Izbegnite ih ako imte alternativu!

Objavljeno

-

Objavio

Gužva, Foto: Petar Aleksić

Zbog radova, zatvoren je deo Požeške na Banovom Brdu, pa se saobraćaj preusmereva na okolne saobraćajnice


Ovog jutra velike gužve su na delu auto-puta od Konjarnika i Plavog mosta ka Autokomadi i dalje ka Gazeli.

Zbog radova, zatvoren je deo Požeške na Banovom Brdu, pa se saobraćaj preusmereva na okolne saobraćjnice.

U ostalim delovima grada pojačan je intenzitet saobraćaja, naročito na mostovima, ali nema većih gužvi i zastoja.

I dok je u većem delu Beograda jutros sunčano, magla smanjuje vidljivost na Novom Beogradu i na manje od 200 metara, pa je neophodan dodatni oprez.

Advertisement

S obzirom na to da je danas petak, gužve se naročito očekuju u poslepodnevnim časovima, pa je potrebno naoružati se stpljenjem.

Saobraćaj, Gužva, Beogradfoto: Petar Aleksić

Za Beograd su i za danas najvaljane padavine, naročito u drugom delu dana i pred kraj dana, pa će u saobraćajnice biti mokre i klizave, ponegde i uz veće zaržavanje vode, a u slučaju vrlo obilnih pljuskova očekuje se i duže zadržavanje vode, zbog nemogućnosti da odovodni i kanalizacioni siste,i prihvate ogromnu količinu atmosferske vode u veoma kratkom vremenskom intervalu.

Dakle, u saobraćaju je neophodan dodatni oprez i da se vožnja prilagodi uslovima u saobraćaju, ali i vremenskim uslovima.

Inače, zbog noćašnjeg nevremena, na saobraćajnicama u mnogim delovima grada zbog obilne kiše pojavili su se nanosi šljunka i šuta, koji mogu predstavljati opasnost u saobraćaju, naročito pri većim brzinama i pri naglom kočenju.

Izvor: Espreso

Advertisement
Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h