Connect with us

Društvo

PRED MUP-OM NOVA ODLUKA: Mogli bi TRAJNO DA VAM ODUZMU VOZILO za jedan od četiri prekršaja!

Objavljeno

-

Foto: MUP

Ova ideja postoji već sedam godina u MUP-u, ali još nije realizovana


Saobraćajna policija bi konačno mogla da oduzima vozila zbog nasilničke vožnje pošto u MUP-u, prema nezvaničnim saznanjima, ozbiljno razmišljaju da uvrste ovakvu kaznu u predlogu izmena Zakona o bezbednosti u saobraćaju.

Ova ideja postoji već sedam godina u MUP-u, ali još nije realizovana. Povod za uvođenje ovako drastičnih kazni mogla bi da bude poražavajuća statistika prema kojoj su pripadnici MUP-a od 25. do 31. januara isključili iz saobraćaja čak 38 vozača zbog nasilničke vožnje i 40 vozača zbog upravljanja vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.

„Ozbiljno razmatramo ideju da kažnjavamo vinovnike nasilničke vožnje tako što ćemo im oduzimati vozila. To je možda i jedini način da im konačno stanemo na put. Pored toga, razmišljamo i da povećamo kaznu zatvora, novčane kazne i broj negativnih bodova“, ističu u saobraćajnoj policiji.

Kako kažu, o ovim idejama koje bi mogle da se nađu u predlogu Izmena zakona o bezbednosti u saobraćaju ozbiljno će se diskutovati tokom ove nedelje.

Podsećanja radi, prema aktuelnom zakonu pod nasilničkom vožnjom smatraju se četiri situacije:

1) kada vozač dva ili više puta prođe kroz crveno svetlo i ako između dva uzastopna prolaska nije prošlo više od 10 minuta,

2) kada vozač pretiče kolone vozila preko pune linije

3) kada vozač na putu u naselju vozi brzinom koja je za više od 90 kilometara na sat veća od dozvoljene, odnosno van naselja brzinom koja je za više od 100 kilometara na sat veća od dozvoljene,

4) kada vozač upravlja vozilom u stanju potpune alkoholisanosti, sa više od dva promila.

Ideja o oduzimanju vozila našla se u nacrtu zakona još 2014. godine

Inače, ideja da se nasilnička vožnja kažnjava oduzimanjem vozila nije nova. Prvi put se takva mogućnost pojavila sada već davne 2014. godine i to u Nacrtu zakona o Izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti u saobraćaju.

Prema tom nacrtu, bilo je predloženo da se vozaču koji upravlja vozilom sa više od dva promila alkohola u krvi ili bez položenog vozačkog ispita za makar jedino kategoriju, vozilo oduzima. Taj predlog predviđao je da policija oduzima vozilo od vozača, najpre, privremeno, a po pravosnažnoj presudi i trajno.

Zanimljivo da bi prema tom nacrtu vozilo bilo oduzimano i ako njime ne upravlja vlasnik.

Oduzeta vozila bi bila potom prodavana na aukciji, a novac uplaćivan Fondu za bezbednost saobraćaja.

Ipak, tada taj predlog nije usvojen u Skupštini, ali ni dve godine kasnije kada se, takođe, ideja o uvođenju tako drastične kazne našla u javnosti.

Obavezan zatvor zbog nasilničke vožnje

Podsećanja radi, Izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti u saobraćaju koji su usvojene 2018. godine uvedena je obavezna kazna zatvora za nasilničku vožnju.

Tako se vozač zbog nasilničke vožnje kažnjava zatvorom od 30 do 60 dana i novčanom kaznom u iznosu od 120.000 do 140.000 dinara ili kaznom rada u javnom interesu u trajanju od 240 do 360 sati i novčanom kaznom u iznosu od 120.000 do 140.000 dinara kazniće se vozač za nasilničku vožnju.

Pored toga, vozaču se oduzima dozvola na najmanje devet meseci i izriče 15 kaznenih poena.

Ukoliko je vozač, prilikom nasilničke vožnje, prouzrokovao saobraćajnu nezgodu, kažnjava se zatvorom od 45 do 60 dana i novčanom kaznom u iznosu od 130.000 do 150.000 dinara ili kaznom rada u javnom interesu, u trajanju od 300 do 360 sati i novčanom kaznom u iznosu od 130.000 do 150.000 dinara. Takođe, vozaču se oduzima dozvola na najmanje 10 meseci i dodeljuje 17 negativnih poena.

Advertisement

———-
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Društvo

Danas je praznik na koji se ne osvrćemo na običaje, već se iskreno pomolimo!

Objavljeno

-


Drevni hrišćanski praznik Polaganja rize Presvete Bogorodice ustanovljen je u petom veku

Srpska pravoslavna crkva danas slavi polaganje rize Presvete Bogorodice.

Govoreći o o ovom prazniku, kao jednom od praznika koji su posvećeni Presvetoj Devi Bogorodici, Njegovo Preosveštenstvo mitropolit Joanikije je svojevremeno rekao da se svi oni događaji iz života Gospodnjeg – Njegovo ovaploćenje, rođenje, raspeće, trodnevno pogrebenje, vaznesenje na Nebo, koje slavi Crkva Božija odnose, istovremeno, i na Presvetu Djevu Bogorodicu, jer je ona začela Spasitelja našeg Gospoda Isusa Hrista.

– Mnoge muke zadesiće sve nas, to je jednostavno život. Zamislite kako je bilo Presvetoj kada je gledala muke svog sina koji nije greha imao, ona je gledala ljudsko zlo direktno sa najvećim bolom! Majka Božija zna šta je nepravda, ona zna kako to boli, ona je uvek tu da pravednika zaštiti i umoli Sina svog da podari platu svakome ko strada po pravdi.

Ne zaboravite nikada da pred spavanje pomenete ime Presvete Bogorodice! Ne zaboravite da pročitajte čuvenu molitvu “Bogorodice Djevo, raduj se Blagodatna Marijo, Gospod je s Tobom! Blagoslovena si ti žena i blagosloven je plod utrobe Tvoje, jer si rodila Spasitelja dušama našim!

– Isto tako, kada slavimo Presvetu Bogorodicu onako kako je to Crkva ustrojila, kao što je upravo ovaj dan, to proslavljanje prenosi se i na Hrista jer, sigurno, da će Sin Božiji, sin Djeve primiti proslavljanje svoje majke kao da je samom Njemu upućeno.

Praznik Polaganja rize Presvete Bogorodice možemo smatrati produžetkom slave ovog svetog hrama, produžetkom slavljenja Božića u toku godine, bez obzira što ih deli veliko vremensko rastojanje.

Zašto se slavi položenje rize Presvete Bogorodice u Vlahernsku crkvu u Carigradu?

Za vreme cara Lava Velikog i carice Verine u Carigradu su živela dva ugledna senatora, Galvije i Kandid, rođena braća. Zamolili su cara da ih pusti u Jerusalim da se poklone svetim mestima i on ih je pustio. U Nazaretu odseli su u kući neke device Jevrejke, koja je držala u tajnoj odaji rizu (mantija) Presvete Bogorodice.

Ispred odaje stajali su mnogi bolesnici i nevoljnici koji su dobijali isceljenje od svojih muka: pričalo se da slepi progledaju, hromi se ispravljaju, đavoli se izgone iz ljudi, gluvi dobijaju sluh, nemima se jezici razrešuju i sve neizlečive bolesti ovde se lako isceljuju – molitvom i dodirom te rize.

Žena nije htela da im otkrije šta se nalazi u odajama i šta se dešava, pa bolesnici izlaze isceljeni odatle. Tek kada se uverila da sme i da im kaže i rekla je: „Izvrsni ljudi! Ta božanstvena tajna, za koju vi nastojite da vam je kažem, nikome do današnjega dana nije bila otkrivena. Ali pošto vidim da ste blagočestivi i bogoljubivi ljudi, to ću vam kazati sakrivenu tajnu, nadajući se da ćete ono što čujete od mene sačuvati u sebi, ne pričajući nikome. Ovde ja čuvam sakrivenu rizu Prečiste Djeve Marije koja je Hrista Boga rodila“.

Proveli su noć u tim odajama i bili zaprepašćeni divnim, jakim mirisom.

Kasnije su Galvije i Kandid uzeli tu svetinju, preneli je u Carigrad i o tome obavestili cara i patrijarha. To je izazvalo veliku radost u carskom gradu.

Riza je svečano preneta i položena u crkvu Vlaherne.

Za uspomenu na položenje rize Presvete Bogorodice u Vlahernsku crkvu, ustanovljen je ovaj praznik.

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h