Connect with us

Društvo

POLICIJSKI ČAS NEMA ALTERNATIVU, NEĆEMO SEDETI SKRŠTENIH RUKU: Oglasio se i dr Kon, SITUACIJA NIJE NAIVNA!

Objavljeno

-

Foto: Printcsreen/Youtube

Napomenuo je da imamo dokazano prisustvo britanskog soja


Epidemiolog Predrag Kon, član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa rekao je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a da su daleko oštrije mere tražene za prošli vikend da bi se jednostavno shvatila situacija i da bi se prekinuo lanac transmisije. On je rekao da nema alternative za vanredno stanje i policijski čas.

– To je mera koja štiti živote i to je ono što mora javno da se kaže – rekao je dr Kon:

– Predlog jeste da moraju da zabrane kontakti koji su zaštićeni, inače ćemo puknuti kao zvečka, pa će tek tada biti jasno kako je kad pukne zdravstveni sistem. Mi nemamo šta drugo da prelažemo. Mi smo deo države i imamo obavezu da dalje radimo. Potpuno je jasno kakav je naš stva. Ako ne bude prihvaćeno nastavićemo da radimo u takvim okolnostima. Mora da se shvati da ovo vuše nije nikakva igra, da se šeta. Dok je neko u crvenoj zoni i jednostavno ne može više, ne može više, to treba naglasitri. Mora da se zaustavi. I jedini način da se zaustavi je da predložimo ono što smo predložili.

Napomenuo je da imamo dokazano prisustvo britanskog soja, i istakao da je interenstno da ne želimo da slušamo šta se dešava u drugim zemljama a to je da on ima daleko jači potencijal.

On će daleko jače i brže i da se prenosi. Očekujem da će uskoro to da se pokaže. On još ne dominira ali će biti. Mi ne možemo više da sedimo skrštenih ruku. Juče smo tražili isto što i prošlog vikenda, Da se produži sedam dana. Kada se vikednom ograniči vreme stvaraju se gužve što je kobtarporduktivne. Sve mere koje su bile sa kraćivanjem radnog vremena dovele su do ilegalnog okupljanja, kao što vidimo. Ipsada da ništa drugo ne može osim vanrednog stanja – kazao je dr Kon:

– Kada samo tražili tu zabranu bilo je protivustavno tako da to austomatski podrazumeva vanredno stanje. Ono što tražimo na kraju ispadne da to podrazumeva vanredno stanje i policijski čas. Policijski čas može da bude neprekidan i vremenski ograničan. O tome nije bilo reči. Vrlo je tačna odluka da li će biti vanredno stanje. Ne može grupa od 10 lekara da odlučuje o vanrednom stanju., Mi smo predočili šta je neophodno. Ova situacija nije naivna. Nama je ugrožena vakcinacija. Isti ti ljudi koji su bili u crvenoj zoni sada rade na vakcinaciji. iscrpljenost je izvan svih granica. Ne može to više da se tolesruše.

Brojke sadašnje su posledica zimovanja, kako je rekao na koje su upozoravali još u decembru.

– Mi smo upozoravali sve vreme. Što se tiče skijališta moram da kažem mi smo pred zimski raspust u decembru rekli da oni ne treba da imaju veću popunjenost od 30 odsto. To nije ispunjeno. Mi smo to pomenuli. Sve smo to jednostavno naglašavali ali očekigledno da ta lična odgovornost za koju se stalno pozivamo ne vredi i u takvoj situaciji se čovek oseća frustrirano. I inepskcija koja se satire na terenu ne mogu da rade svoj posao.Ne razume se da je ovo smrtna bolest. Niko ne razime kada se kaže da je virus u cikrulaciji.

Izvor: Espreso

Advertisement

———-
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Društvo

Danas je praznik na koji se ne osvrćemo na običaje, već se iskreno pomolimo!

Objavljeno

-


Drevni hrišćanski praznik Polaganja rize Presvete Bogorodice ustanovljen je u petom veku

Srpska pravoslavna crkva danas slavi polaganje rize Presvete Bogorodice.

Govoreći o o ovom prazniku, kao jednom od praznika koji su posvećeni Presvetoj Devi Bogorodici, Njegovo Preosveštenstvo mitropolit Joanikije je svojevremeno rekao da se svi oni događaji iz života Gospodnjeg – Njegovo ovaploćenje, rođenje, raspeće, trodnevno pogrebenje, vaznesenje na Nebo, koje slavi Crkva Božija odnose, istovremeno, i na Presvetu Djevu Bogorodicu, jer je ona začela Spasitelja našeg Gospoda Isusa Hrista.

– Mnoge muke zadesiće sve nas, to je jednostavno život. Zamislite kako je bilo Presvetoj kada je gledala muke svog sina koji nije greha imao, ona je gledala ljudsko zlo direktno sa najvećim bolom! Majka Božija zna šta je nepravda, ona zna kako to boli, ona je uvek tu da pravednika zaštiti i umoli Sina svog da podari platu svakome ko strada po pravdi.

Ne zaboravite nikada da pred spavanje pomenete ime Presvete Bogorodice! Ne zaboravite da pročitajte čuvenu molitvu “Bogorodice Djevo, raduj se Blagodatna Marijo, Gospod je s Tobom! Blagoslovena si ti žena i blagosloven je plod utrobe Tvoje, jer si rodila Spasitelja dušama našim!

– Isto tako, kada slavimo Presvetu Bogorodicu onako kako je to Crkva ustrojila, kao što je upravo ovaj dan, to proslavljanje prenosi se i na Hrista jer, sigurno, da će Sin Božiji, sin Djeve primiti proslavljanje svoje majke kao da je samom Njemu upućeno.

Praznik Polaganja rize Presvete Bogorodice možemo smatrati produžetkom slave ovog svetog hrama, produžetkom slavljenja Božića u toku godine, bez obzira što ih deli veliko vremensko rastojanje.

Zašto se slavi položenje rize Presvete Bogorodice u Vlahernsku crkvu u Carigradu?

Za vreme cara Lava Velikog i carice Verine u Carigradu su živela dva ugledna senatora, Galvije i Kandid, rođena braća. Zamolili su cara da ih pusti u Jerusalim da se poklone svetim mestima i on ih je pustio. U Nazaretu odseli su u kući neke device Jevrejke, koja je držala u tajnoj odaji rizu (mantija) Presvete Bogorodice.

Ispred odaje stajali su mnogi bolesnici i nevoljnici koji su dobijali isceljenje od svojih muka: pričalo se da slepi progledaju, hromi se ispravljaju, đavoli se izgone iz ljudi, gluvi dobijaju sluh, nemima se jezici razrešuju i sve neizlečive bolesti ovde se lako isceljuju – molitvom i dodirom te rize.

Žena nije htela da im otkrije šta se nalazi u odajama i šta se dešava, pa bolesnici izlaze isceljeni odatle. Tek kada se uverila da sme i da im kaže i rekla je: „Izvrsni ljudi! Ta božanstvena tajna, za koju vi nastojite da vam je kažem, nikome do današnjega dana nije bila otkrivena. Ali pošto vidim da ste blagočestivi i bogoljubivi ljudi, to ću vam kazati sakrivenu tajnu, nadajući se da ćete ono što čujete od mene sačuvati u sebi, ne pričajući nikome. Ovde ja čuvam sakrivenu rizu Prečiste Djeve Marije koja je Hrista Boga rodila“.

Proveli su noć u tim odajama i bili zaprepašćeni divnim, jakim mirisom.

Kasnije su Galvije i Kandid uzeli tu svetinju, preneli je u Carigrad i o tome obavestili cara i patrijarha. To je izazvalo veliku radost u carskom gradu.

Riza je svečano preneta i položena u crkvu Vlaherne.

Za uspomenu na položenje rize Presvete Bogorodice u Vlahernsku crkvu, ustanovljen je ovaj praznik.

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h