Connect with us

Društvo

POJAVIO SE NOVI TEST NA KORNU, USKORO U SRBIJI: Kažu da je najpouzdaniji, a uzima se iz VEOMA NEZGODNOG dela tela!

Objavljeno

-

Foto: EPA-EFE/ CLAUDIO PERI

Novi test na koronu uskoro stiže u Srbiju


Dr Goran Belojević navodi da kod nazalnih briseva efekat nije potpun kao kod onih koji se uzimaju iz rektuma

Uzimanje brisa za test na koronavirus iz analnog otvora najnoviji je hit u laboratorijama u svetu. U Kini se već nedeljama građani testiraju na ovaj način, a uskoro ti testovi stižu i u Evropu. Upravo uzimanje brisa iz analnog otvora je, prema rečima stručnjaka, najpouzdanije.

Kako za Objektiv navodi šef Katedre za higijenu i medicinsku ekologiju na Medicinskom fakultetu dr Goran Belojević, ovi testovi povećavaju šanse za otkrivanje kovida-19 čak i kod onih koji nemaju nikakve simptome

VIRUS SE DUGO ZADRŽAVA U CREVIMA

Advertisement

Prema njegovim rečima, analni ili rektalni bris za testiranje na smrtonosnu zarazu je pouzdaniji jer se virus unosi gutanjem preko pljuvačke, prolazi kroz digestivni trakt i duže se zadržava u crevima.

,,Samo dupli test je pouzdan, a takva procedura je preskupa. Dupli test može biti nazalni i kombinovani, nazalno-analni, odnosno rektalni. Ako su oba pozitivna, osoba je pozitivna. Isto važi i ako su negativna. Analni test je pouzdan jer koronavirus ostaje u izlučevinama u anusu, dok kod nazalnih briseva efekat nije potpun pošto virus može iščeznuti iz grla i nosa”, objašnjava doktor.

Profesor Belojević uverava da kod pandemije kovida-19 ključnu ulogu imaju probiotici, upravo zbog toga što je glavno mesto ulaska virusa crevo. – Mislim da bi se smrtnost smanjila sa 70 na 20 odsto ukoliko bi se u lečenju pacijenata na respiratorima primenjivali probiotici. Pluća obolelih od kovida-19 potpuno su ispala iz funkcije, preplavljena su tečnošću i praktično više i ne rade. Zato moraju da se mehanički šire, i to podsredstvom probiotika, a ne antibiotika – napominje on.

PACIJENATA NA RESPIRATORU, SEDAM UMIRE

Profesor Belojević navodi da se nedavno čuo s direktorom Infektivne klinike KC Srbije dr Goranom Stevanovićem, jer ga je uznemirila statistika, koja pokazuje da od deset pacijenata na respiratoru – sedam umire.

Advertisement

,,To je kategorija pacijenata koji se zovu „morituri”, oni koji će umreti. Ovaj izraz potiče od gladi jatora u koloseumu, koji su pozdravljali Cezara očekujući da će umreti boreći se jedan protiv drugog. Predložio sam da se kod deset pacijenata koji su u komi, ako to njihova rodbina odobri, pokuša s probioticima i oksigenom terapijom”, kaže dr Belojević.

DVE GODINE DA SE UGASI EPIDEMIJA

Naš sagovornik ističe da je novi soj koronavirusa u stvari ista infekcija, koja se neprekidno menja. Ona, kako objašnjava, u jednom momentu može toliko da se promeni da vakcina više neće delovati.

,,Dve godine je potrebno da se ugasi jedna ovakva epidemija. Virus će proći sam od sebe. Do kraja godine neće se prokužiti više od 30 odsto svetskog stanovništva”, kaže dr Belojević.


NAJVEĆE UBICE IMUNITETA SVI ČESTO KONZUMIRAMO: Otkriveno je šta zaista šteti ZDRAVLJU BEZ IZUZETAKA!

Advertisement

Izvor: Espreso

Advertisement
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Društvo

OVAKVO NEŠTO NIJE VIĐENO NA NEBU IZNAD SRBIJE! Ljudi masovno SLIKALI, prizor ostavio sve u ČUDU (FOTO)

Objavljeno

-

Objavio

Mesec, Foto: Espreso

Građani iz cele Srbije javljaju da su primetili čudan krug oko meseca


Tokom večeri na nebu iznad Srbije mogao se videti koncentrični krug oko Meseca, koji je sudeći po objavama zbunio mnoge korisnike društvenih mreža.

Građani iz cele Srbije javljaju da su primetili čudan krug oko meseca.

Međutim, reč je o fenomenu koji se stručno naziva „halo efekat“.

Mesečev halo i mesečeva korona nastaju na sličan način kao i duga – prelamanjem svetlosti na kristalima leda ili kapljicama vode u gornjim slojevima atmosfere.

Advertisement

Halo ima oblik velikog prstena koji okružuje Mesec.

Nastaje prelamanjem svetlosti Meseca na kristalima leda u oblacima na velikim visinama. Mehanizam nastanka ovih kristala leda nije u potpunosti poznat ali svi oni imaju približno isti oblik šestougla i slične dimenzije.

Nastaju u cirusima, oblacima koji se nalaze na visini od oko 6000 metara, brzim zaleđivanjem kapljica vode.
Izvor: Espreso
Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h