Connect with us

Društvo

PATRIJARH PAVLE DAO JE NAJBOLJU DEFINICIJU VREMENA: Poslušajte njegove MOĆNE REČI koje i DANAS ODZVANJAJU! (VIDEO)

Objavljeno

-

Patrijarh Pavle, Foto: Dado Đilas, Printscreen

O važnosti sadašnjeg trenutka pričali su mnogi, patrijarh Pavle je o tome najbolje govorio, kao i o brojnim drugim temama

Šta je vreme? Šta je prošlost, sadašanjost, a šta budućnost i kako je kategorija Boga povezana sa vremenom, objasnio je jednom prilikom patrijarh Pavle.

Patrijarh Pavle preminuo je pre 13 i po godina. Njegove reči pažljivo su se slušale dok se nalazio na čelu Srpske pravoslavne crkve, a sa istom pažnjom slušaju se i danas.

Na Instagram stranici posvećenoj njemu, odnosno njegovim intervjuima i porukama o raznim stranama života, može se naći njegova definicija vremena.

„Vreme je jedno trajanje koje ima prošlost, sadašnjost i budućnost. Budućnosti takođe nema, ona će biti. A šta ima? I ima samo sadašnjost. A šta je sadašnjost? Dok sat ne otkuca „tak-tak“, to je budućnost. Kad otkuca, to je ona prošlost. A šta je onda sadašnjost? Ta kategorija vremena ne odnosi se na Boga. Na njega se ne odnosi vreme. Na njega se odnosi večnost, a večnost je stalna sadašnjost. Nema ni pošlosti ni budućnosti. Nema ni juče ni sutra. Ima samo sada“.

O važnosti sadašnjeg trenutka pričali su mnogi, patrijarh Pavle je o tome najbolje govorio, kao i o brojnim drugim temama.

„Preplave te emocija kada čuješ ovako nešto“, „Tesla je rekao da vreme ne postoji. Patrijarh Pavle je došao do istog zaključka. Najbolji i najsvetliji među nama“, „Kako mudre reči! Ponosna što sam živela u vreme patrijarha Pavla jer je on i u dobru i u zlu bio svetlost i istinsko dobro“, „Izuezno pametan čovek“, komentarišu na Instagramu.

Advertisement

Društvo

ZA MIR SVOJE DUŠE, SUTRA OBAVEZNO URADITE OVO! Praznujemo jednog od NAJUČENIJIH SVETITELJA

Objavljeno

-

Crkva, Foto: Aleksandra Čolić

Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra obeležavaju dan posvećen prenosu moštiju Svetog Jovana Zlatoustog


Sveti Jovan Zlatousti u Srbiji se smatra jednim od najučenijih svetitelja, pa se veruje da sutra svaki vernik treba da uzme neku dragu knjigu i iz nje pročita makar deo.

U nekim krajevima Srbije još se i danas veruje da žene na praznik Svetog Jovana Zlatoustog ne smeju da u ruke uzimaju vunicu, konac ili igle, jer ovaj svetitelj ne želi da one na njegov praznik rade već da se svi podjednako, uz neku dobru knjigu, opuste i posvete duhovnom razvoju pre nego materijalnom bogaćenju.

Ako već uspete da pobegnete od obaveza u ovom stresnom vremenu, prošetajte i do crkve. Zapalite sveću u čast Svetog Jovana Zlatoustog i pomolite mu se. Videćete, nakon toga sve će vam u životu ići lakše.

Praznik ovog svetitelja još se obeležava i 26. novembra, a današnji dan je posvećen prenosu njegovih moštiju iz jermenskog sela Komana u Carigrad 438. godine.

Advertisement

Sveti Jovan Zlatousti poštuje se u celom hrišćanskom svetu. Bio je patrijarh u Carigradu i autor knjige „O sveštenstvu“, kao i nekoliko veoma cenjenih beseda zbog čega je i dobio nadimak „Zlatousti“. Vernici sa naših prostora još ga nazivaju i „zlatnom trubom Pravoslavlja“ zbog upornosti i žara kojima je u svojim govorima ljudima ukazivao na snagu i ispravnost hrišćanstva.

Predanje kaže da je bio veoma cenjen među običnim narodom kome se rado obraćao i tumačio mu Sveto pismo.

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h