Connect with us

Društvo

PACIJENTI KOJI SU PRELEŽALI KORONU NAM SE VRAĆAJU U JOŠ GOREM STANJU: Lekari iz Požarevca apelovali na građane

Objavljeno

-

Foto: Ministarstvo odbrane

Iz bolnice kažu da su tokom jučerašnjeg dana imali 15 prijema u bolnicu i 9 otpusta na kućno lečenje


U kovid bolnici u Požarevcu trenutno su na lečenju 123 pacijenta sa simptomima korona virusa, svi iz Braničevskog okruga – kovid 19 je potvrđen kod 79, dok se za ostale čekaju rezultati testa.

Iz bolnice kažu da su tokom jučerašnjeg dana imali 15 prijema u bolnicu i 9 otpusta na kućno lečenje. Juče su preminula dva pacijenta iz crvene zone. Reč je o ženi i muškarcu iz Kostolca i Žagubice, 1938. i 1934 godište.

– Trenutno je zauzeto 13 respiratora, tri pacijenta su intubirana, a 10 je na neinvazivnoj ventilaciji (NIV). Oko 70 pacijenata prima kiseonik. Klinička slika je srednje teška i teška. Trenutno je infekcija potvrđena kod 16 zaposlenih u našoj ustanovi, od kojih je samo jedan na bolničkom lečenju – navode iz požarevačke bolnice.

Kako kažu, situacija je malo bolja, a pritisak na bolnicu nešto manji ali i dalje dnevno hospitalizuju između 10 i 15 pacijenata.

– Poslednjih dana uočili smo da nam se na lečenje vraćaju pacijenti koji su preležali koronavirus, a javljaju se sa pogoršanjem opšteg stanja. Zato apelujemo na sve pacijente otpuštene na kućno lečenje da se strogo pridržavaju propisanih terapija i saveta lekara, jer posledice korone mogu biti fatalne. Takođe, molimo građane da se ne opuštaju zbog blagog pada broja obolelih jer opasnost od virusa nije prošla,a svaka reakcija organizma je individualna. Poštujte i dalje sve mere zaštite – apeluju iz kovid bolnice u Požarevcu.

Dodaju da se u zelenoj zoni trenutno se leči 121 pacijent, a primetan je i porast broja pregleda van kovid sistema.


VANREDNO OBRAĆANJE KRIZNOG ŠTABA DANAS U 15H: Lekari će saopštiti TRENUTNU SITUACIJU U ZEMLJI!


Izvor: Espreso

Društvo

SZO IZDALA VAŽNO UPOZORENJE EVROPI! Tiče se KORONE, nema opuštanja!

Objavljeno

-

Objavio

Ilustracija, Foto: EPA/ FABRICE COFFRINI, Profimedia


SZO poziva Evropljane da nastave da se izoluju u slučaju respiratornih simptoma, da provere da im je vakcina ažurirana i da nose masku na mestima sa puno ljudi


Svetska zdravstvena organizacija (SZO) očekuje „visoke nivoe“ kovida 19 ovog leta u Evropi i pozvala je da se pažljivo prati virus, pošto je zabeležen utrostručen broj novozaraženih dnevno u poslednjih mesec dana.

– Nakon što su zemlje širom Evrope ukinule mere koje su bile na snazi, virus će cirkulisati na višim nivoima ovog leta – rekao je direktor SZO za Evropu Hans Kluge.

On je rekao da virus neće nestati zato što su zemlje prestale da ga nadziru, da nastavlja da zaražuje i da nastavlja da se menja i da i dalje ubija.

Podstaknuti podvarijanti omikron soja BA.5, broj slučajeva zaraze u oko pedeset zemalja koje obuhvata SZO Evropa dostigao je ove nedelje blizu 500.000 novozaraženih dnevno, dok je to bilo oko 150.000 dnevno krajem maja, navode podaci svetske organizacije.

Pošto je registrovano između 4.000 i 5.000 smrtnih slučajeva od kovida dnevno tokom dobrog dela zime, broj umrlih sada ostaje na niskom nivou od 500, nivou od leta 2020.

Gotovo sve evropske zemlje beleže veliki porast broja slučajeva, a po broju novih slučajeva vode Portugal, Luksemburg, Francuska, Grčka, Kipar Nemačka i Austrija, prenosi Hina.

– Nadamo se da opsežni programi vakcinacije, koje je većina zemalja imala, kao i prethodne infekcije, znače da ćemo izbeći najteže posledice koje smo imali najranije u pandemiji – rekao je Kluge.

On je istakao međutim da se ipak preporučuje ljudima da se ne pomeraju.

SZO poziva Evropljane da nastave da se izoluju u slučaju respiratornih simptoma, da provere da im je vakcina ažurirana i da nose masku na mestima sa puno ljudi.

– Treba da nastavimo da pratimo virus, jer ne raditi to nas čini sve slepljim prema načinu prenosa i njegovom razvoju – rekao je Kluge.

On je takođe pozvao evropske zemlje da povećaju nivo vakcinacije.

– Visok imunitet u stanovništvu i izbor da se smanji rizik za starije osobe će biti ključni da spreče dodatni mortalitet ovog leta – rekao je on.

Izvor: Espreso

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h