Connect with us

Društvo

Ove detalje niste znali, a dr Kon odgovara i DA LI ĆE BITI PUNKTOVA I KO ĆE NAS VAKCINISATI

Objavljeno

-

Foto: Printskrin / Pink

Prvi građani Srbije sutra će u 11 časova primiti „Fajzerovu“ vakcinu, koja je juče dopremljena u našu zemlju


Da je Fajzerova vakcina stigla u Srbiju već je dobro poznata vest, a ono što odjutros znamo jeste da će je sutra prvi građani primiti.

Nepoznanica je i dalje mnogo, a velikom delu javnosti još uvek je strano kako izgleda masovna vakcinacija. Epidemiolog Predrag Kon za „Blic“ odgovara na sva pitanja.

Naime, predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je najavio da će se s vakcinacijom početi koliko sutra. Otkrio je i pojedinosti imunizacije prvom dozom od 4.875 vakcina. Druga vest je i da već početkom januara dolazi još 20.000 doza pomenute vakcine, a Plan za imunizaciju već je napravljen. Međutim, čini se da je velikom delu javnosti nepoznata sama procedura masovne imunizacije.

Ispunjeni svi uslovi za čuvanje

Advertisement

Kako se vakcine prave, čuvaju, transportuju, skladište, distribuiraju određuje proizvođač, a sve što oni budu tražili naša zemlja će ispuniti.

Ovu informaciju potvrdila je u direktorka „Torlaka“ dr Vera Stoiljković.

Na pitanje da li bi za čuvanje Fajzerove vakcine, koja zahteva specijalne uslove čuvanja na temperaturi od -80 stepeni Celzjusovih, bio nadležan “Torlak” i da li postoji pogon gde bi ona mogla da se odloži u distribuira, direktorka je u intervjuu za “Politiku” odgovorila ovako:

– Institut „Torlak“ poseduje sertifikat o hladnom lancu, pa u skladu s tim poznaje mogućnosti za skladištenje svih tipova vakcina na različitim temperaturnim režimima. Uz pomoć Vlade Republike Srbije, Ministarstva zdravlja, Svetske zdravstvene organizacije i ovi kapaciteti će na veme biti unapređeni i spremni za prijem, skadištenje i distribuciju vakcina – izjavila je dr Stoiljković.

6 sati od rastvaranja do primene

Advertisement

Nakon toga ostaje da se pojasne svi koraci od skladištenja do same vakcinacije građana. Tu proceduru je detaljno pojasnio epidemiolog Predrag Kon za „Blic“.

– Procedure za ovu, Fajzerovu vakcinu koja nam je trenutno dostupna izuzetno su komplikovane. Mora vrlo dobro da se kordinira među različitim karikama u lancu. Specifičan je način pakovanja, raspakivanja, rastvaranja, distrubucije.. – objašnjava dr Kon.

On kaže da od trenutka kada se vakcina izvadi sa -80 stepeni, na koliko se čuva, u roku od pet dana mora biti data korisniku.

– Ipak, od trenutka kada se rastvori, maksimalno mora da prođe 6 sati do same vakcinacije građanina – upozorava epidemiolog.

Vakcinacija po punktovima

Advertisement

On kaže i da će organizacija rada biti komplikovana, te da se moraju odrediti punktovi na kojima će se vršiti vakcinacija.

Pitali smo ga i ko će nas vakcinisati

– Već sada po domovima zdravlja postoje zdravstveni radnici koji se tokom cele godine bave vakcinacijom. Verujem da će na početku oni biti ti koji će vakcinisati građane. To su medicinski tehničari obučeni za imunizaciju. Naravno vakcinaciju će vršiti u prisustvu lekara koji će vršiti nadzor nad njihovim radom – zaključuje dr Kon.

Imunizacija počinje sutra

Prvi građani Srbije sutra će u 11 časova primiti „Fajzerovu“ vakcinu, koja je juče dopremljena u našu zemlju.

Advertisement

– Krećemo odmah. ALIMS je dobila uzorke drugih vakcina, oni će da nastave da rade svoj posao, a onda očekujemo veće količine. Vakcina je spas, vakcina je spasila čovečanstvo, da nje nema, neke druge bolesti ne bi bile iskorenjene – istakao je Vučić.

Prve doze primiće korisnici domova za stare u Beogradu i Novom Sadu.

Među privima u našoj zemlji koji će primiti Fajzerovu vakcinu su i predstavnici vlasti.

Naime, kako je „Blic“ već pisao, sutra na Instititu „Torlak“ protiv korone će se vakcinisati premijerka Srbije Ana Brnabić i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja dr Darija Kisić Tepavčević.

Izvor: Espreso

Advertisement
Advertisement
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Društvo

CENE NOVOGODIŠNJIH UKRASA U SRBIJI: Od ovoga će vas ZABOLETI glava, ali za sve POSTOJI REŠENJE! (FOTO)

Objavljeno

-

Objavio

Novogodišnji ukrasi i jelke, Foto: Tamara Trajković

Detaljno smo ispitali tržište o cenama novogodišnjih ukrasa i jelki u decembru 2023. godine


Kako se bliži proslava Nove godine, tako se polako srpski gradovi opremaju uličnim ukrasima, a srpski građani onim običnim kojim se kiti jelka.

Inflacija je velika, ali i dalje se građanke i građani naše države odlučuju za svečano obeležavanje dočeka, kako provodom u Srbiji, tako i provodom širom Evrope.

Predajući se euforičnoj depresiji, građani polako (do)kupuju ukrase i spremaju se za kićenje jelke koju će zbog umora moći tek da raskite u februaru ili martu.

Kako bismo vam olakšali pregled cena, istražili smo koliko u proseku koštaju ukrasi za jelku, kao i samo drvo.

Advertisement

Cene ukrasa

Sitni ukrasi koji dolaze u različitim bojama, a koje možete kupiti u paketu, koštaju oko 100 dinara po paketu.

Dok veći i upečatljiviji, različitih oblika i dezena, mahom staju 200 dinara, ali po komadu jer ih je teško naći u paketu.

Svakako je jeftinije, ali ne i senzativnije, imati manje ukrase na jelci. No, ako odbijete novogodišnji kič kao ideal praznika, možda za vas jesu sitniji ukrasi.

Takođe,sve ukrase možete koristiti podjednako da okitite i jelku i svoj dom.

Advertisement

S druge strane, dodatni rekviziti koji jesu pogodni za ukrašavanje kuće prosečno nisu najisplativija rešenja prema ponudi na koju smo naišli.

Tako,lampioni sa vrlo malo dekoracije i zvezdastog oblika prodaju se za 380 dinara.

Potom, kapice, statue Deda mraza, novogodišnje maske u obliku irvasovih kontura kreću se od 120 do 500 dinara.

Sitni ukrasi za jelkufoto: Tamara Trajković

Koliko koštaju novogodišnje jelke?

Verovatno većina građana i građanki Srbije poseduje jednu plastičnu jelku u svom domu. No, kako one dotraju, s vremena na vreme potrebno je kupiti novu.

Sa rastom inflacije, došlo je i do porasta cena za novogodišnje jelke, ali tradicija u određivanju cena ostala je ista.

Advertisement

Tako se i sada na tržištu, prosečne cene jelki kreću u odnosu na veličinu:

  • jelka visine 120 centimetara košta 1100 dinara;
  • jelka visine 150 centimetara košta 1500 dinara;
  • jelka visine 180 centimetara košta 2400 dinara;
  • jelka visine 210 centimetara košta 3200 dinara.

Novogodišnje slavlje koje se sastoji od proslave Nove godine, kićenja jelke i domova, odavno je postalo deo savremene tradicije građanki i građana Srbije.

No, cene su nastavile da skaču, te je razumljivo da nema potrebe za potpunim obeležavanjem praznika.

Novogodišnji ukrasiNovogodišnji ukrasifoto: Tamara Trajković

Svakako su sitni ukrasi i dobar provod sa najbližim dovoljni, ukoliko želite da slavite Novu godinu.

Izvor: Espreso

Advertisement
Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h