Connect with us

Društvo

Ove detalje niste znali, a dr Kon odgovara i DA LI ĆE BITI PUNKTOVA I KO ĆE NAS VAKCINISATI

Objavljeno

-

Foto: Printskrin / Pink

Prvi građani Srbije sutra će u 11 časova primiti „Fajzerovu“ vakcinu, koja je juče dopremljena u našu zemlju


Da je Fajzerova vakcina stigla u Srbiju već je dobro poznata vest, a ono što odjutros znamo jeste da će je sutra prvi građani primiti.

Nepoznanica je i dalje mnogo, a velikom delu javnosti još uvek je strano kako izgleda masovna vakcinacija. Epidemiolog Predrag Kon za „Blic“ odgovara na sva pitanja.

Naime, predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je najavio da će se s vakcinacijom početi koliko sutra. Otkrio je i pojedinosti imunizacije prvom dozom od 4.875 vakcina. Druga vest je i da već početkom januara dolazi još 20.000 doza pomenute vakcine, a Plan za imunizaciju već je napravljen. Međutim, čini se da je velikom delu javnosti nepoznata sama procedura masovne imunizacije.

Ispunjeni svi uslovi za čuvanje

Kako se vakcine prave, čuvaju, transportuju, skladište, distribuiraju određuje proizvođač, a sve što oni budu tražili naša zemlja će ispuniti.

Ovu informaciju potvrdila je u direktorka „Torlaka“ dr Vera Stoiljković.

Na pitanje da li bi za čuvanje Fajzerove vakcine, koja zahteva specijalne uslove čuvanja na temperaturi od -80 stepeni Celzjusovih, bio nadležan “Torlak” i da li postoji pogon gde bi ona mogla da se odloži u distribuira, direktorka je u intervjuu za “Politiku” odgovorila ovako:

– Institut „Torlak“ poseduje sertifikat o hladnom lancu, pa u skladu s tim poznaje mogućnosti za skladištenje svih tipova vakcina na različitim temperaturnim režimima. Uz pomoć Vlade Republike Srbije, Ministarstva zdravlja, Svetske zdravstvene organizacije i ovi kapaciteti će na veme biti unapređeni i spremni za prijem, skadištenje i distribuciju vakcina – izjavila je dr Stoiljković.

6 sati od rastvaranja do primene

Nakon toga ostaje da se pojasne svi koraci od skladištenja do same vakcinacije građana. Tu proceduru je detaljno pojasnio epidemiolog Predrag Kon za „Blic“.

– Procedure za ovu, Fajzerovu vakcinu koja nam je trenutno dostupna izuzetno su komplikovane. Mora vrlo dobro da se kordinira među različitim karikama u lancu. Specifičan je način pakovanja, raspakivanja, rastvaranja, distrubucije.. – objašnjava dr Kon.

On kaže da od trenutka kada se vakcina izvadi sa -80 stepeni, na koliko se čuva, u roku od pet dana mora biti data korisniku.

– Ipak, od trenutka kada se rastvori, maksimalno mora da prođe 6 sati do same vakcinacije građanina – upozorava epidemiolog.

Vakcinacija po punktovima

On kaže i da će organizacija rada biti komplikovana, te da se moraju odrediti punktovi na kojima će se vršiti vakcinacija.

Pitali smo ga i ko će nas vakcinisati

– Već sada po domovima zdravlja postoje zdravstveni radnici koji se tokom cele godine bave vakcinacijom. Verujem da će na početku oni biti ti koji će vakcinisati građane. To su medicinski tehničari obučeni za imunizaciju. Naravno vakcinaciju će vršiti u prisustvu lekara koji će vršiti nadzor nad njihovim radom – zaključuje dr Kon.

Imunizacija počinje sutra

Prvi građani Srbije sutra će u 11 časova primiti „Fajzerovu“ vakcinu, koja je juče dopremljena u našu zemlju.

– Krećemo odmah. ALIMS je dobila uzorke drugih vakcina, oni će da nastave da rade svoj posao, a onda očekujemo veće količine. Vakcina je spas, vakcina je spasila čovečanstvo, da nje nema, neke druge bolesti ne bi bile iskorenjene – istakao je Vučić.

Prve doze primiće korisnici domova za stare u Beogradu i Novom Sadu.

Među privima u našoj zemlji koji će primiti Fajzerovu vakcinu su i predstavnici vlasti.

Naime, kako je „Blic“ već pisao, sutra na Instititu „Torlak“ protiv korone će se vakcinisati premijerka Srbije Ana Brnabić i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja dr Darija Kisić Tepavčević.

Izvor: Espreso

Advertisement

———-
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Društvo

MUSTAFA (25) UPALIO SVOG STOJADINA NA +40 I ZAPUCAO NA MORE: Nema ko ga ne zna, PUT PREŠAO BEZ STRAHA! (FOTO)

Objavljeno

-

Objavio

Mustafa, Foto: FACEBOOK/SCREENSHOT/MUSTAFA JUGO


Fotografijama uz Stojadina pohvalio se na Fejsbuku


Mustafa Čobo (25) mladić iz Kaknja, svojim Stojadinom stigao je na hrvatsku obalu. Čobo je poznat po svojoj ljubavi prema starim Zastavama, a vlasnik je i jednog Yugo servisa u Bosni i Hercegovini.

Izgleda da njemu ne smetaju visoke temperature širom Hrvatske. Iako njegov Stojadin nema klimu, na kojoj mnogi ljudi u današnje vrijeme insistiraju tokom vožnje automobilom, Mustafa je seo u svoje vozilo i krenuo na more.

Fotografijama uz Stojadina pohvalio se na Fejsbuku:

“Zastavom po Hrvatskoj. Hvala na prvom susretu u Živogošću. Hvala na lepom druženju. Postoji li iko da me ne poznaje u Hrvatskoj. I da me nije ugostio”, napisao je uz fotografije.

foto: FACEBOOK/SCREENSHOT/MUSTAFA JUGO

Posetio je Makarsku, Bašku Vodu, Živogošće, a put dug 222 kilometara prešao je, kaže, bez problema i straha.

“Svaki automobil zahteva pažnju i redovno održavanje, pa tako i Stojadin. Uopše ne razmišljam hoće li se pokvariti, samo na Jadranu sam prešao 600 kilometara, ne računajući dolazak iz Kaknja, a tu treba računati i povratak, tako da će sve skupa izaći na preko 1.000 pređenih kilometara”, rekao je on za Hayat.

Podsetimo, Mustafa nije prvi ove godine!

„Skidam kapu gospodinu“, „Alal vera, burazeru, to je podvig, bez klime“, samo su neki od komentara ispod fotografije iz Lefkade, a upućeni su vlasniku jednog stojadina koji je ovim autom stigao u Grčku i privukao ogromno interesovanje na Fejsbuku.

Izvor: Espreso

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h