Connect with us

Društvo

NOVE TENZIJE: Hrvatska uputila protesnu notu Srbiji

Objavljeno

-

Foto: Beta

Reagovao je i kninski gradonačelnik Marko Jelić i Milošu Stojkoviću poručio ”sramite se zbog licemerstva koje živite i koje jeste”


„Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova najoštrije osuđuje skandalozan čin člana delegacije predvođenog državnim sekretarom u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije tokom poseta Republici Hrvatskoj te odašiljanje poruka kojima se na najgrublji način vređa Republika Hrvatska, te propagiraju poražene velikosrpske ideje – saopštilo je večeras hrvatsko Ministarsvo spoljnih i evropskih poslova, nakon posete Miloša Stojkovića, poverenika pravoslavnog manastira Hilandar za humanitarni rad.

Usledilo je to nakon objavljivanja video snimke sa kninske tvrđave na kojoj je Stojković rekao ”sada smo u našoj Krajini, živela Srbija, živela Krajina, živela Srpska Krajina”. Na snimku se vidi kako Stojaković govori ”oni ovde slave takozvanu Oluju, slave progon srpskog naroda. A mi smo tu da im pokažemo koliko možemo da je ovo ipak Srpska Krajina. Ovde je na vrhu njihova zastava, a daće Bog da jednog dana vratimo našu”.

U saopštenju hrvatskog Ministarstva još se konstatuje ”žaljenje što te neprihvatljive izjave dolaze od osobe koja je bila deo zvaničnog izaslanstva iz Republike Srbije, za što očekujemo zvaničnu ispriku i nedvosmisleno ograđivanje”. Najavljeno je i da će policijska uprava šibensko-kninska provesti istragu kako bi se utvrdile činjenice i okolnosti za daljnje poduyzimanje mera iz nadležnosti policije, a prosvedna nota biće uručena i Ambasadi Srbije u Zagrebu.

Reagovao je i kninski gradonačelnik Marko Jelić i Milošu Stojkoviću poručio ”sramite se zbog licemerstva koje živite i koje jeste”. Jelić kaže da zastava na kninskoj tvrđavi simbolizuje ”sveto tlo hrvatskog naroda i njegove državnosti od 13. veka, a i dalje će tako biti”. Gradonačelnik kaže da je Stojković doveo u neugodnu situaciju domaćine, pre svega paroha kninske Parohije koji je po njemu ”izniman čovek i hrišćanin”, kao i Vladiku dalmatinskog. ”Knin je hrvatska zemlja i kolevka našeg postojanja, nama je sveta”, zaključuje kninski gradonačelnik.

Advertisement

NAJVEĆE UBICE IMUNITETA SVI ČESTO KONZUMIRAMO: Otkriveno je šta zaista šteti ZDRAVLJU BEZ IZUZETAKA!


Izvor: Espreso

Advertisement
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Društvo

VLADETA JEROTIĆ JE OTKRIO KAKO DA PREPOZNAMO PRAVE PRIJATELJE: „Tražite ljude koji će vas…“

Objavljeno

-

Objavio

Vladeta Jerotić, Foto: Beta/Miloš Miškov

Saveti Vladete Jerotića o prijateljstvu


Istaknuti srpski psihijatar, filozof, teolog i pisac Vladeta Jerotić (1924-2018) svojim radom i znanjem ostavio je dubok trag u brojnim oblastima. Čuveni akademik je stekao diplomu medicine, a zatim se usredsredio na psihijatriju. NJegova stručnost i posvećenost pacijentima činile su ga poznatim lekarom i učiteljem.

Međutim, Jerotićeva interesovanja bila su mnogo šira od medicine, te se posvetio i proučavanju religije i filozofije. Njegova dela dotiču teme kao što su razvoj, moralnost, sloboda i smisao života. NJegova mudrost i introspekcija osvajali su čitaoce širom sveta.

I kao predavač je bio sjajan, a njegove besede i danas inspirišu i podstiču mnoge. Bio je otvoren za razgovor o životnim pitanjima i ohrabrivao je ljude da se upuste u unutrašnje putovanje samospoznaje. Često je govorio na predavanjima, kao i u svojim knjigama, o međuljudskim odnosima, vezama između partnera, o braku, roditeljstvu, kao i o prijateljskim relacijama.

Kada tražimo prijatelje, često se oslanjamo na to da imamo slična interesovanja, da su dobri ljudi, da imamo zajedničke vizije, da je to neko na koga možemo da se oslonimo. Ali, šta se desi kada nam prijatelj ukaže na našu grešku? Kako onda reagujemo?

Advertisement

Akademik Vladeta Jerotić je govorio: – Tražite ljude koji će vas pravedno kritikovati i koji će vam reći nešto što će vas trgnuti i vi ćete reći – „Hvala.“; „U pravu si, gledaću kako da se popravim.“

U ovome se može skrivati i test prijateljstva. Pravi prijatelj je iskren, to je odnos gde nema maski i pretvaranja, pa nas legendarni Jerorić podseća – „od neprijatelja učimo, a ne od prijatelja“:

– Mi ne volimo protivnike da slušamo uopšte. A to ste znali odavno: Od neprijatelja učimo, a ne od prijatelja. Pa ko ti je prijatelj? Prijatelj ti je onaj koji ti kaže, NASAMO: „Šta ti je bilo juče da si ono rekao? Šta ti je bilo da si ono uradio?“ Ovaj prijatelj drugi malo razmisli, pa kaže: „U pravu si, dragi moj. Hvala ti beskrajno.“ A ako je samo bio lažni prijatelj, reći će: „I ti meni to da kažeš! Ti više nisi od danas moj prijatelj.“ Eto vam test za prijateljstvo. Čujte od prijatelja, ako se usudio da vam kaže. Boji se prijatelj da vam kaže istinu neku u oči. Boji se da će izgubiti prijatelja. Pa onda ćemo od neprijatelja čuti neku istinu o sebi. Naravno, jednim delom, jer i oni preteruju. Razume se – zaključio je.

Izvor: Espreso

Advertisement
Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h