Connect with us

Društvo

‘Nakon razvoda, moju ćerku su ismevali na društvenim mrežama’: Priča mame iz Beograda

Objavljeno

-

Foto: Profimedia

Vršnjačko nasilje je prisutno u raznim oblicima, a na društvenim mrežama ga ima najviše. Jedna anonimna mama ispričala nam je priču o matretiranju koje je trpela njena ćerka od strane vršnjaka

Moja ćerka je uvek imala mnogo drugara, vrlo je komunikativna i svi su je obožavali. Otkako je krenula u vrtić, pa kasnije i u školi, bila je vrlo društvena.

Kažu da razvod mnogo utiče na decu. Apsolutno se slažem i naš primer to potvrđuje. Suprug i ja smo se razveli dok je ona bila peti razred osnovne škole.

Iako smo ostali u pristojnim odnosima zbog dece, ovo je imalo ogroman uticaj na Jelenu. Povukla se, nekako ućutala, slabije se družila.

Verovali smo da je to prolazno, ali se sve više činilo da je naša ćerka anksiozna.

Trudili smo se na sve načine da je oraspoložimo, da pričamo sa njom o tome šta je muči, da provodimo oboje što više vremena i sa njom i sa njenim mlađim bratom.

Nekad se činilo da je srećna, bilo nam je lakše, ali su posle usledili tužni i usamljeni momenti. Nekako je bila uplašena. Razmišljali smo šta da radimo i kome da se obratimo, jer se sad već činilo da postoji problem.

Jednom sam sasvim slučajno čula kako plače sama u sobi. Pitala sam je odmah o čemu se radi. Naravno da je pokušavala da prećuti, da govori kako nije ništa, ali sam uspela da je ubedim da će joj biti lakše i da ću joj pomoći ma šta da je u pitanju.

Tada mi je ispričala kako je određena grupa dečaka i devočica iz njene škole bila vrlo neprijatna prema njoj. Kako su saznali da su joj roditelji razvedeni, stalno su je ismevali, govorili joj ružne reči. Naš razvod bio je glavna tema u njihovom društvu. Ona se tako povlačila, bila je tužna i usamljena. Imala je par dobrih drugarica, ali pored svega što su joj slali i objavljivali na društvenim mrežama, ona se osećala mnogo loše.

Reagovali smo odmah. Odgovor nastavnika bio je prosto ‘Pustite ih, dečja posla, proći će ih’. Nakon moje histerije nastavnica je pristala da popriča sa decom.

Nije tu bilo mnogo efekta, nastavili su sa tim, samo suptilnije, sve dok nisam direktno kontaktirala sa roditeljima tih nekoliko dečaka i devojčica.

Hvala bogu, roditelji su bili vrlo prijatni i svi su odmah reagovali. Takvo ponašanje dece je prestalo. Nisu je više ismevali.

Ona je i dalje ostala pomalo tužna, jer razvod sigurno ne može biti jednostavan za dete. Ipak, kako su te stvari na društvenim mrežama prestale, tako je ona bila sve radosnija, nasmejanija i vidno opuštenija.

Mi smo uspeli da nekim relativno lakšim putem rešimo problem, ali sam sigurna da ovakvog ponašanja ima mnogo. Nisu to samo ‘dečja posla’.

Anonimna mama za Yumama.com

Društvo

SPOJIO MAJKU I ĆERKU POSLE 52 GODINE: Ovo je Radojica, a evo kako je postigao ovaj HEROJSKI ČIN!

Objavljeno

-

Objavio

Radojica Vukić, Foto: Printscreen/Kurir TV


Radojica će pamtiti to do kraja života


Svaki dan 52 godine, otkako su je razdvojili od Zorice, Leposava Dinkovski nije prestala da misli na ćerkicu koju je rodila kad je imala 16 godina, a njena majka i očuh su je uzeli i dali u hraniteljsku porodicu, i potom na usvajanje.

Ipak, sudbina je umešala prste i ponovo ćerku vratila u majčino naručje, a osoba koja je pomogla da se čitava priča ostvari je Radoica Vukić.

– Ja već skoro 30 godina živim u Italiji. Zoricu sam prvi put video sinoć, ali je ona prijateljica moje ćerke. Krenuo sam 18. maja za Beograd. Čuo sam već tada od svoje ćerke priču pa sam joj rekao da mi pošalje dokumenta kako bi probao da nešto uradim – rekao je Radojica.

Radojica se osvrnuo i na sam put koji je morao da pređe kako bi upoznao leposavu, Zoricinu majku.

– Prvo sam otišao kod matičara u Banatsko Novo Selo. Bio je ljubazan i sve mi je pokazao. Slučajno je bio upoznat, dao mi je ime od jedne žene. To je tetka Zoricina, dao mi je potom adresu – rekao je Radojica.

– Našao sam prvo Leposavinu sestru po majci. Ona me je uputila ka Leposavi. Rekao sam joj o Lorijani, ali ona je samo rekla da ne zna i nije verovala. Međutim kada sam joj pokazao pasoš kada je mala Zorica imala 2 godine ona ju je odmah prepoznala. Suze su joj odmah krenule na oči. Ona sirota nije mogla da veruje da je sve to istina – rekao je Radojica.

Dodao je da se čuo sa njima posle susreta i da je veoma srećan što je uspeo da ih spoji.

– Čuo sam se jutros sa njima. Ja rečima ne mogu da vam opišem taj susret. Toliko sam srećan što sam uspeo da spojim majku i ćerku posle toliko godina – rekao je Radojica.

Izvor: Espreso

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h