Connect with us

Društvo

LJUDI, DA LI STE REALNI? Posle praznika sa Zlatibora odneto smeća koliko se baci U 2 GRADA ZA 3 GODINE!!!

Objavljeno

-

Foto: Profimedia

Na ovu deponiju otpad lageruje devet gradova i opština Zlatiborskog i Moravičkog okruga


Brojnost turista na Zlatiboru oslikavaju ne samo puni hoteli, apartmani, skijališta, šetalište, posete mikrolokalitetima, redovi ispred početne stanice gondole nego i smeće koje gosti za sobom ostave, a koje komunalci otpreme pre nego što u kontejnerima i kantama za smeće ponestane mesta.

Na najposećenijoj srpskoj planini proteklog vikenda na koji su se nadovezali sretenjski praznici boravilo je 30.000 turista, što je dvostruko više u odnosu na broj stanovnika koji ima opština Čajetina. U periodu od 13. do 16. februara, što je posledica odlične posete Zlatiboru, iz Čajetine je na Regionalnu deponiju “Duboko” kod Užica dopremeljno 93 tone otpada. Odnosno 23,25 tone po danu.

Prostom matematikom i proporcijom dva prema jedan u odnosu broj turista prema broju žitelja, dođe se po cifre od preko 15 tona otpada koje su dnevno proizvodili gosti Zlatibora.

Prosečno, još više otpada na deponiju kod Užica pristizalo je iz Čajetine u januaru, u špicu turističke sezone. Prema podacima JKP Regionalna deponija “Duboko” ovde je u prvom mesecu ove godine doveženo 800 tona otpada, ili skoro 26 tona dnevno.

Advertisement

Na ovu deponiju otpad lageruje devet gradova i opština Zlatiborskog i Moravičkog okruga, između ostalih i Čajetina. Kao posledica snažnog razvoja turizma na Zlatiboru, iz Čajetine se dopremi mnogo više otpada nego iz duplo većih opština.

Poređenja radi, Požega sa nešto manje od 30.000 stanovnika prošle godine je na “Duboko” transportovala 6.704 tone otpada, Bajina Bašta sa 26.000 žitelja, koja taođe važi za turističko mesto, 6.540 tone, a Čajetina sa manje od 15.000 meštana 8.024 tone.

– Kako je tokom četiri praznična dana Zlatibor posetio veliki broj turista, obim posla u Službi čistoće bio je izrazito povećan. U skladu sa tim posao zaposlenih je oranizovan u dve smene a zatoja u radu nije bilo, – saopšteno je iz KJP “Zlatibor” iz Čajetine.

Kako navode u ovom preduzeću, posebno se vodilo računa da se komunalni otpad ispred ugostiteljskih i prodajnih objekata odvozi više puta dnevno. Veće količine otpada, što je uobičajeno, zatečene su ispred zlatiborskih hotela.

-Osim povećanog broja terenskih radnika koji su angažovani na prikupljanju otpada, napredak u Službi čistoće postignut je zahvaljujući zanavljaju urbanog mobilijara koji je ključan za kontinuirano održavanje higijene. To posebno dolazi do izražaja tokom boravka povećanog broja gostiju na Zlatiboru što je bio slučaj prethodnih dana. Upravo zbog toga KJP “Zlatibor” će narednih dana na stubove rasvete oko jezera postaviti nove kante za otpad, – saopšteno je iz komunalnog preduzeća.

Advertisement

Inače, u turističkom centru Zlatibora se nalaze tri reciklažna ostrva- sabirna mesta za selektivno odlaganje različitih vrsta komunalnog otpada, koja poseduju kontejnere za suvi i mokri otpad i koja su dostupna meštanima i turistima 24 sata dnevno.

Izvor: Espreso

Društvo

OVAKVO NEŠTO NIJE VIĐENO NA NEBU IZNAD SRBIJE! Ljudi masovno SLIKALI, prizor ostavio sve u ČUDU (FOTO)

Objavljeno

-

Objavio

Mesec, Foto: Espreso

Građani iz cele Srbije javljaju da su primetili čudan krug oko meseca


Tokom večeri na nebu iznad Srbije mogao se videti koncentrični krug oko Meseca, koji je sudeći po objavama zbunio mnoge korisnike društvenih mreža.

Građani iz cele Srbije javljaju da su primetili čudan krug oko meseca.

Međutim, reč je o fenomenu koji se stručno naziva „halo efekat“.

Mesečev halo i mesečeva korona nastaju na sličan način kao i duga – prelamanjem svetlosti na kristalima leda ili kapljicama vode u gornjim slojevima atmosfere.

Advertisement

Halo ima oblik velikog prstena koji okružuje Mesec.

Nastaje prelamanjem svetlosti Meseca na kristalima leda u oblacima na velikim visinama. Mehanizam nastanka ovih kristala leda nije u potpunosti poznat ali svi oni imaju približno isti oblik šestougla i slične dimenzije.

Nastaju u cirusima, oblacima koji se nalaze na visini od oko 6000 metara, brzim zaleđivanjem kapljica vode.
Izvor: Espreso
Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h