Connect with us

Društvo

LJUDI, DA LI STE REALNI? Posle praznika sa Zlatibora odneto smeća koliko se baci U 2 GRADA ZA 3 GODINE!!!

Objavljeno

-

Foto: Profimedia

Na ovu deponiju otpad lageruje devet gradova i opština Zlatiborskog i Moravičkog okruga


Brojnost turista na Zlatiboru oslikavaju ne samo puni hoteli, apartmani, skijališta, šetalište, posete mikrolokalitetima, redovi ispred početne stanice gondole nego i smeće koje gosti za sobom ostave, a koje komunalci otpreme pre nego što u kontejnerima i kantama za smeće ponestane mesta.

Na najposećenijoj srpskoj planini proteklog vikenda na koji su se nadovezali sretenjski praznici boravilo je 30.000 turista, što je dvostruko više u odnosu na broj stanovnika koji ima opština Čajetina. U periodu od 13. do 16. februara, što je posledica odlične posete Zlatiboru, iz Čajetine je na Regionalnu deponiju “Duboko” kod Užica dopremeljno 93 tone otpada. Odnosno 23,25 tone po danu.

Prostom matematikom i proporcijom dva prema jedan u odnosu broj turista prema broju žitelja, dođe se po cifre od preko 15 tona otpada koje su dnevno proizvodili gosti Zlatibora.

Prosečno, još više otpada na deponiju kod Užica pristizalo je iz Čajetine u januaru, u špicu turističke sezone. Prema podacima JKP Regionalna deponija “Duboko” ovde je u prvom mesecu ove godine doveženo 800 tona otpada, ili skoro 26 tona dnevno.

Na ovu deponiju otpad lageruje devet gradova i opština Zlatiborskog i Moravičkog okruga, između ostalih i Čajetina. Kao posledica snažnog razvoja turizma na Zlatiboru, iz Čajetine se dopremi mnogo više otpada nego iz duplo većih opština.

Poređenja radi, Požega sa nešto manje od 30.000 stanovnika prošle godine je na “Duboko” transportovala 6.704 tone otpada, Bajina Bašta sa 26.000 žitelja, koja taođe važi za turističko mesto, 6.540 tone, a Čajetina sa manje od 15.000 meštana 8.024 tone.

– Kako je tokom četiri praznična dana Zlatibor posetio veliki broj turista, obim posla u Službi čistoće bio je izrazito povećan. U skladu sa tim posao zaposlenih je oranizovan u dve smene a zatoja u radu nije bilo, – saopšteno je iz KJP “Zlatibor” iz Čajetine.

Kako navode u ovom preduzeću, posebno se vodilo računa da se komunalni otpad ispred ugostiteljskih i prodajnih objekata odvozi više puta dnevno. Veće količine otpada, što je uobičajeno, zatečene su ispred zlatiborskih hotela.

-Osim povećanog broja terenskih radnika koji su angažovani na prikupljanju otpada, napredak u Službi čistoće postignut je zahvaljujući zanavljaju urbanog mobilijara koji je ključan za kontinuirano održavanje higijene. To posebno dolazi do izražaja tokom boravka povećanog broja gostiju na Zlatiboru što je bio slučaj prethodnih dana. Upravo zbog toga KJP “Zlatibor” će narednih dana na stubove rasvete oko jezera postaviti nove kante za otpad, – saopšteno je iz komunalnog preduzeća.

Inače, u turističkom centru Zlatibora se nalaze tri reciklažna ostrva- sabirna mesta za selektivno odlaganje različitih vrsta komunalnog otpada, koja poseduju kontejnere za suvi i mokri otpad i koja su dostupna meštanima i turistima 24 sata dnevno.

Izvor: Espreso

Društvo

Danas je praznik na koji se ne osvrćemo na običaje, već se iskreno pomolimo!

Objavljeno

-


Drevni hrišćanski praznik Polaganja rize Presvete Bogorodice ustanovljen je u petom veku

Srpska pravoslavna crkva danas slavi polaganje rize Presvete Bogorodice.

Govoreći o o ovom prazniku, kao jednom od praznika koji su posvećeni Presvetoj Devi Bogorodici, Njegovo Preosveštenstvo mitropolit Joanikije je svojevremeno rekao da se svi oni događaji iz života Gospodnjeg – Njegovo ovaploćenje, rođenje, raspeće, trodnevno pogrebenje, vaznesenje na Nebo, koje slavi Crkva Božija odnose, istovremeno, i na Presvetu Djevu Bogorodicu, jer je ona začela Spasitelja našeg Gospoda Isusa Hrista.

– Mnoge muke zadesiće sve nas, to je jednostavno život. Zamislite kako je bilo Presvetoj kada je gledala muke svog sina koji nije greha imao, ona je gledala ljudsko zlo direktno sa najvećim bolom! Majka Božija zna šta je nepravda, ona zna kako to boli, ona je uvek tu da pravednika zaštiti i umoli Sina svog da podari platu svakome ko strada po pravdi.

Ne zaboravite nikada da pred spavanje pomenete ime Presvete Bogorodice! Ne zaboravite da pročitajte čuvenu molitvu “Bogorodice Djevo, raduj se Blagodatna Marijo, Gospod je s Tobom! Blagoslovena si ti žena i blagosloven je plod utrobe Tvoje, jer si rodila Spasitelja dušama našim!

– Isto tako, kada slavimo Presvetu Bogorodicu onako kako je to Crkva ustrojila, kao što je upravo ovaj dan, to proslavljanje prenosi se i na Hrista jer, sigurno, da će Sin Božiji, sin Djeve primiti proslavljanje svoje majke kao da je samom Njemu upućeno.

Praznik Polaganja rize Presvete Bogorodice možemo smatrati produžetkom slave ovog svetog hrama, produžetkom slavljenja Božića u toku godine, bez obzira što ih deli veliko vremensko rastojanje.

Zašto se slavi položenje rize Presvete Bogorodice u Vlahernsku crkvu u Carigradu?

Za vreme cara Lava Velikog i carice Verine u Carigradu su živela dva ugledna senatora, Galvije i Kandid, rođena braća. Zamolili su cara da ih pusti u Jerusalim da se poklone svetim mestima i on ih je pustio. U Nazaretu odseli su u kući neke device Jevrejke, koja je držala u tajnoj odaji rizu (mantija) Presvete Bogorodice.

Ispred odaje stajali su mnogi bolesnici i nevoljnici koji su dobijali isceljenje od svojih muka: pričalo se da slepi progledaju, hromi se ispravljaju, đavoli se izgone iz ljudi, gluvi dobijaju sluh, nemima se jezici razrešuju i sve neizlečive bolesti ovde se lako isceljuju – molitvom i dodirom te rize.

Žena nije htela da im otkrije šta se nalazi u odajama i šta se dešava, pa bolesnici izlaze isceljeni odatle. Tek kada se uverila da sme i da im kaže i rekla je: „Izvrsni ljudi! Ta božanstvena tajna, za koju vi nastojite da vam je kažem, nikome do današnjega dana nije bila otkrivena. Ali pošto vidim da ste blagočestivi i bogoljubivi ljudi, to ću vam kazati sakrivenu tajnu, nadajući se da ćete ono što čujete od mene sačuvati u sebi, ne pričajući nikome. Ovde ja čuvam sakrivenu rizu Prečiste Djeve Marije koja je Hrista Boga rodila“.

Proveli su noć u tim odajama i bili zaprepašćeni divnim, jakim mirisom.

Kasnije su Galvije i Kandid uzeli tu svetinju, preneli je u Carigrad i o tome obavestili cara i patrijarha. To je izazvalo veliku radost u carskom gradu.

Riza je svečano preneta i položena u crkvu Vlaherne.

Za uspomenu na položenje rize Presvete Bogorodice u Vlahernsku crkvu, ustanovljen je ovaj praznik.

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h