Connect with us

Društvo

LEDENI ARMAGEDON STIŽE U SRBIJU? Meteorolog Todorović nema dobre vesti, NE SKLANJAJTE ZIMSKE JAKNE još uvek!

Objavljeno

-

Nedeljko Todorović, Foto: Profimedia, Printscreen

Biće čestih naoblačenja, svaki peti ili šesti dan s kišom


Snežna oluja „ledeni armagedon“ koja je prethodnih meseci paralisala SAD i Kanadu sada stiže i u Evropu.

Meteorolog Nedeljko Todorović rekao je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, da je još rano za pakovanje kaputa, čizama i šalova, biće kratkih zahlađenja od dan-dva sa niskim temperaturama, koje će biti ispod prosečne, čak bi moglo da padne malo snega i u nižim predelima 15. na 16 mart.

– Još nije kraj pravoj zimi. Gledajući po temperaturama, kada podelimo godinu na godišnja doba, dobijamo da je mart prolećni mesec, s tim da je ovo rano proleće kada pored visokih temperatura bude i kratkotrajnih zahlađenja sa snegom“ -istakao je Todorović.

Uticaj ciklona na Balkan

Advertisement

Hidrometeorološki zavod Velike Britanije objavio je da se očekuje oko 40 centimetara snega, zatvorene su škole, otkazani su letovi.

Odgovarajući na pitanje da li može nešto tako da se dogodi na Balkanu ovih dana, Todorović kaže da bi se kod nas samo periferno osetio uticaj tog ciklona sa padavinama, a to bi bilo 15. i 16. marta.

Za nekoliko dana, kako kaže, dolazi samo deo toga događaja, tada bi kod nas moglo da bude snega u nižim predelima, a bilo bi više padavina nego ovih dana, biće i više snega u planinskim predelima.

Veća je šansa da bude snega, 20 do 30 centimetara novog snega, napominje Todorović.

Todorović dodaje da se to dešavalo u ovo doba godine, pogotovo kada je reč o Britaniji, obično cikloni, odnosno vrtlozi hladnog vazduha koji dolaze sa Atlantika više donose prvenstveno kišu ali taj ciklon sa padavinama dolazi pravo sa severa, tako da je veća šansa da bude snega do polovine Velike Britanije i moguće je da u nekim mestima padne dosta snega što bi, kao i kod nas, uticalo na dalekovode, nestanak struje.

Nešto je hladnije u Nemačkoj i Poljskoj – danas dolazi i do nas perifernim delom pad temperature što bi se osetilo sutra. To će biti jedan od hladnijih dana sa temeraturom oko desetak stepeni, ali bi bilo mraza nedelju ujutru i u ponedeljak ujutru.

Advertisement

Prema njegovim rečima, onda bi opet došlo toplo vreme, u utorak bi bio topao dan sa maksimalnom temperaturom blizu 20 stepeni, što je uvod u zahlađenje 15. i 16. marta.

Otopljenje krajem marta

Todorović kaže da u svakom slučaju otopljenje, sa temperaturama od preko 20 stepeni, možemo da očekujemo krajm marta.

– Biće čestih naoblačenja, svaki peti ili šesti dan s kišom, u planinskim predelima sa snegom, na mesečnom nivou prosečna količina – zaključio je Todorović.

Advertisement

Društvo

OD DANAS MOŽETE DA KUPITE TAG UREĐAJE U POŠTAMA, A EVO KAKO SE KORISTE: Putarina će vam biti JEFTINIJA!

Objavljeno

-

Objavio

Naplatna rampa, Foto: Aleksandra Čolić

Pomoćnik direktora „Puteva Srbije“ za naplatu putarine Darko Savić kazao je da će se TAG uređaju poštama prodavati po ceni od 2.022 dinara, a namenjen je isključivo za putnička vozila fizičkih lica


Građani Srbije od danas mogu da uređaje za elektronsku naplatu putarine, tzv. TAG uređaje, kupe i na šalterima pošta širom Srbije, najavio je juče ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

– U Srbiji trenutno ima 2,8 miliona registrovanih automobila, a pre 10 godina bilo ih je 1,8 miliona. Zato smo potpisali ugovor da uređaji za elektronsku naplatu putarine mogu da se kupuju i u poštama, a brzo ćemo omogućiti i u drugim maloprodajnim objektima – kazao je Vesić na Sajmu automobila nakon potpisivanja ugovora između „Pošte Srbije“ i „Puteva Srbije“ i dodao:

– U Srbiji trenutno oko 50 odsto vozača koristi TAG uređaje i na naplatnim rampama gde se koriste nema gužvi, zato je važno da stimulišemo što veći broj ljudi da koristi elektronsku naplatu putarine.

Podsetio je i da je Vlada Srbije nedavno donela odluku o povećanju cena putarine od 1. aprila za 14 odsto, ali i da je za elektronsku naplatu putarinu cena povećana za osam odsto.

Advertisement
Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h