Connect with us

Društvo

KORONA ŽURKE ŠIROM SRBIJE: Prekinuta proslava punolestva, pisane i kazne

Objavljeno

-

Foto: Profimedia

Rođendanska žurka je inače organizovana u privatnom stambenom objektu u selu pored Rasine, a otkrivena je od Komunalne milicije prema prethodnoj prijavi


Komunalna milicija iz Kruševca prekinula je sinoć oko 23.30 sati uz asistenciju pripadnika Policijske stanice proslavu 18. rođendana u selu Jablanica.

Prema odredbama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti za 40 zatečenih osoba napisan je prekršajni nalog za jedinstvenu novčanu kaznu u iznosu od 5.000 dinara.

POGLEDAJ:  POSKUPEĆE PUTARINA, EVO I KAD: Vozači, OBRATITE PAŽNJU

Rođendanska žurka je inače organizovana u privatnom stambenom objektu u selu pored Rasine, a otkrivena je od Komunalne milicije prema prethodnoj prijavi, prenosi Kurir.

Nezakonito okupljanje građana u suprotnosti je sa zakonskim propisima i zaključcima Kriznog štaba Srbije i Gradskog štaba za vanredne situacije grada Kruševca, a kažnjivo je jer je održano u uslovima epidemije virusa korona.


POHAPŠENI LJUDI KOJI SU PRAVILI ŽURKU NA TAŠU SINOĆ: Tri osobe završile sa lisicama

POGLEDAJ:  TUŽAN EPILOG NESREĆE NA VAGONU! Dečak koga je udarila struja nije izdržao, preminuo je na Institutu u Novom Sadu

Izvor: Espreso

Društvo

DANAS SPC I VERNICI SLAVE PRVOG JEVANĐELISTU: Ne zaboravite da se pomolite uz ove reči, zaštitnik je ovih ljudi!

Objavljeno

-

Objavio

Matijevdan, Foto: Printscreen/youtube

Naoružan božanskom silom, propovedao je hrišćanstvo i isceljivao bolesne, izgonio đavole, lečio gubave i vaskrsavao mrtve


Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici slave dana Svetog apostola i jevanđelistu Mateja. Ovaj dan u crkvenom kalendaru je označen podebljanim, crnim slovom.

Matej je bio Jevrejin i bogati poreznik i sakupljao je prihode na putu koji je od Kapernauma prelazio iz Galileje u Siriju. Danas je, kažu, dobro pročitati Jevanđelje koje je on napisao, ali i platiti sve poreze i dugove.

POGLEDAJ:  SRPSKI DRŽAVLJANIN UHAPŠEN U MAĐARSKOJ: U kolima sa STRANIM TABLICAMA krijumčario LJUDE

Poreznici nisu bili omiljeni u narodu, koji ih nije cenio i držao ih je za korupmirane i obredno nečiste. Matejev život se promenio kada ga je Isus Hrist pozvao da ga sledi, a kasnije ga je Hrist uvrstio među 12 apostola.

Naoružan božanskom silom, propovedao je hrišćanstvo i isceljivao bolesne, izgonio đavole, lečio gubave i vaskrsavao mrtve.

Matej je bio očevidac i svedok Isusovog života i zemaljske smrti, vaskrsenja i uznošenja na nebo. Apostol je, po prijemu Svetog Duha, prvo propovedao jevanđelje u Palestini, u Jerusalimu i okolini.

POGLEDAJ:  NOVI SOJ KORONE ĆE ZA MESEC DANA POTISNUTI STARU VARIJANTU: To tvrdi Andreja Ambirović

Po odlasku iz Jerusalima propovedao je hrišćanstvo u Makedoniji, Siriji, Etiopiji.

Prema predanju, Sveti apostol Matej je napisao prvo jevanđelje – Sveto jevanđelje po Mateju, te se naziva i jevanđelist Matej.

Matej se smatra zaštitnikom carinika, poreznika, bankara i računovođa. Slava Sveti Matej – Matijevdan, rasprostranjena je među Srbima u Hercegovini. Uprava carina Srbije obeležava Matijevdan kao svoju krsnu slavu od 2001. godine.

POGLEDAJ:  LEČIĆ NIJE OPTUŽEN! Tužilaštvo se oglasilo povodom optužbi Danijele Štajnfeld da ju je stariji kolega silovao

Kaže se da Sveti Matej nikada nije jeo meso, nego se hranio povrćem, voćem i žitaricama.

Ovu molitvu danas bi trebalo izgovoriti:

– Usredno ot mitnici ko zvavšemu vladicje Hristu, javlšusja na zemlji čelovjekom za blagost, tomu posljedovav, apostol izbranij javilsja jesi i blagovjestnik jevangelija vseljenjej veleglasen. Sego radi čtima čestnuju pamjat, tvoju, Mateje bogoglagoljive, moli milostivago Boga, da grjehov ostavljenije podast dušam našim.

Izvor: Espreso

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h