Connect with us

Društvo

JELENA JE POSLE KORONE OSTALA BEZ VAŽNOG ČULA, NJEN ŽIVOT SE POTPUNO PROMENIO:Ne mogu više da radim normalne stvari

Objavljeno

-

Foto: Beta

Kako nam je ispričala, pre nekoliko godina njen otac je sasvim slučajno trajno ostao bez čula mirisa, a to se kasnije desilo i njegovoj sestri i majci.


Za Jelenu Mislić iz Beograda vino i voda imaju isti ukus, odnosno nemaju, i iako joj ova posledica preležane korone promenila kvalitet života, uticala i na još nešto – praktnično joj je nestalo glavno „oruđe“ za rad, s obzirom na to da je degustator vina!

Koliko je teško živeti bez čula mirisa i ukusa u predhodnom periodu imali su priliku da se uvere mnogi koji su se zarazili koronom, koja je za posledicu u većini slučajeva u svojoj početnoj fazi dovodio do gubitka ovih čula. Međutim, kod nekih ta promena ostaje jako dugo, kao kod naše sagovnice koja sa tim muku muči već više od tri meseca! Kaže i da zna ljude koji su istom problemu i duže od nje, čak osam meseci!

Jelena Mislić tako je došla u situaciju da, kao profesionalni degustator vina, odnosno somalijer, ne oseća mirise i ono najgore, ne pravi razliku između vode i vina.

Kako tvrdi Jelena njoj su čula nestala već trećeg dana od konstatovanja virusa u organizmu.

Advertisement

– Prihvatila sam to smireno, jer je iz iskustva okoline znala da je to prolazna faza. Međutim, vreme je prolazilo, a moje stanje ostajalo je nepromenjeno. S obzirom da se malo govori o tome koliko to stanje može da traje, krenula sam sama da istražuje ovu temu, pa na društvenim mrežama upoznala ljude koji sa nedostatkom ovih čula neki žive već osam meseci! – priča nam Mislićeva.

Ljuto oseća preko receptora za bol, ne za ukus

Da je gubitak čula uticao i na promenu režima ishrane, Jelana potvrđuje činjenicom da sada može da konzumira nešto čega nije bila ljubitelj, kao i da ljuto oseća na drugačiji način.

– Ljuto osećam preko receptora za bol, ne za ukus, tako da ljutinu prepoznajem. U kafu ne stavljam šećer jer mi je i ovako u redu da je popijem. U početku sam imala želju za nekom hranom jer mi se javljao taj osećaj „jede mi se nešto“, ali sad se to sve promenilo, jer sam skoro zaboravila kakvog je nešto bilo ukusa – priča nam.

Kako nam priča, iako ne raspoznaje mirise, dešava se da na trenutak oseti jak parfem u prolazu ili blagi miris alkohola.

Advertisement

– Mogu da osetim blagi miris alkohola, ali ne mogu da prepoznam koje je piće u pitanju – kaže..

Kad degustator ostane bez čula mirisa i ukusa!

Ne bi ovo predstavljalo toliki problem za Jelenu, jer inače privatno slabije konzumira alkohol, ali komplikacije nastaju na radnom mestu, jer se ona profesionalno bavi degustacijom vina, a čula koja su joj trenutno u blokadi su njena osnovna sredstva za rad.

Kako nam je ispričala, pre nekoliko godina njen otac je sasvim slučajno trajno ostao bez čula mirisa, a to se kasnije desilo i njegovoj sestri i majci.

Da li je ovaj nedostatak prouzrokovan korona virusom u stvari genetski nasledan, ni stručnjaci ne mogu sa sigurnošću da tvrde. Za sada su Jeleni savetovali da praktikuje vežbe ovog čula jakim mirisima, kao što su pomorandže, đumbir i limun, ali i da – bude strpljiva.

Advertisement

Kada sve miriše isto

Anosmija odnosno gubitak čula mirisa, predstavljena je kao rani znak zaraze koronavirusom. Činjenica je da korona ulazi kroz nos i lepi se na mirisni deo sluznice, te zbog toga dolazi najpre do gubitka ovog čula, objasnila je ranije dr Galina Joković, specijalista ORL u KBC „Dragiša Mišović“.

– Virus naseli sluznicu nosa i krene da se razmnožava. Naučna istraživanja još nisu dala zvanično objašnjenje zašto se gubi miris. Moguće je da virus ima neke receptore koji se vežu baš za taj deo sluznice i uništava taj mirisni epitel. Takođe, moguće je da se virus veže za mirisne nerve i da tu menja njihovu funkciju – istakla je i dodala da je zanimljivo da su naučna istraživanja pokazala, a bilo je takvih slučajeva i u praksi, da lakši pacijenti nakon bolesti mogu imati probleme sa gubitkom memorije i sa osećajem konfuzuje.

Stručna mišljenja

Čak i za one kojima se čulo mirisa javilo nakon određenog vremena, mnogi kažu da više nije isto. Po nekim tvrdnjama vratilo se ali u izmenjenom obliku pa im tako benzin i kafa više ne mirišu isto dok je jednom od pacijenata počela da prija ljuta i kisela hrana, iako ove ukuse nije podnosio pre bolesti.

Advertisement

Do ovih saznanja došli su lekari Klinike za bolesti uha, grla i nosa Kliničkog centra u Nišu, u toku sprovođenja velikog ispitivanja o uticaju korone na oštećenje sluha, u sklopu kojeg su ispitivali i koliko se brzo nakon ozdravljenja pacijentima vratilo čulo mirisa i ukusa.

Na ovu temu govorio je ranije za “Blic” prof. dr Dušan Milisavljević iz svog iskustva, da su slična zapažanja do sada izneli nekoliko pacijenata, ali da se će lekari sa medicinskog aspekta ozbiljno pozabaviti ovim pitanjima i proveriti da li je i u kojoj meri došlo do izmene čula mirisa i ukusa.

On ističe da je potrebno da se ove promene ispitaju i evidentiraju na medicinski način po standardima koji važe u Evropi i Americi, kako bi i rezultati bili međunarono verifikovani i kao takvi pomogli u sticanju novih saznanja o korona virusu.

– Naručićemo posebne mirisne kitove iz Holandije uz pomoću kojih ćemo vršiti ispitivanja da li je nakon preležane korone izmenjeno čulo mirisa i ukusa. Da bi se u međunarodnim okvirima publikovao neki rad potrebno je da to bude urađeno uskladu sa starndardima Ervope i Amerike. Na kontrolnim pregledima pacijenata koji su preležali koronu, pratićemo kome se vratilo čulo mirisa i ukusa, i da li su ta čula izmenjena. Za sada se ne radi o velikom broju pacijenata ali je veoma zanimmljivo to na šta oni ukazuju pa se to mora medicinski proveriti – pojašnjava prof. dr Milisavljević.

ALEKSANDAR VULIN OBJAVIO KO JE SAVETOVAO KOKEZU DA ODBIJE POLIGRAF! Usred emisije izneo sledeće ime

Advertisement

Izvor: Espreso

Advertisement
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Društvo

KOLIKO ĆE NAM BITI VEĆI RAČUN ZA GAS? Bajatović izneo brojku, poskupljenje od 1. novembra

Objavljeno

-

Objavio

Dušan Bajatović, Foto: Prinstcreen/RTS

Direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović rekao je da oni koji se greju na gas mogu očekivati skuplje račune


Direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović rekao je da sve one koji se greju na gas očekuje poskupljenje, ali da je suština da ono neće biti veće od 10 odsto. Ako preračunamo na decembarsku prosečnu fakturu i da ih podelimo u dve kategorije, recimo 2100 kilovati, gde je oko 200 metara kubnih, povećanje će biti negde oko 847 dinara, a ako je 400 kubika, biće 1.600 dinara i nešto u zavisnosti koliko koliko potrošite“, objašnjava Bajatović.

Gas će od novembra biti skuplji 10 posto. Agencije za energetiku dala je saglasnost za poskupljenje gasa za javno snabdevanje pa će kilovat sat koštati 4,54 dinara odnosno, sa PDV-om 5,02 dinara.

Direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović rekao je da oni koji se greju na gas mogu očekivati skuplje račune za oko 850 dinara.

„Ako uzmete da preračunamo to sad na decembarsku prosečnu fakturu i da ih podelimo u dve kategorije, recimo 2100 kilovati, gde je oko 200 metara kubnih pa povećanje će biti negde oko 847 dinara, a ako je tu bilo 400 kubika, biće 1600 dinara i nešto u zavisnosti koliko koliko potrošite“, kaže Bajatović.

Advertisement

Prema njegovim rečima, suština je da poskupljenje neće biti veće od 10 odsto.

„Odluka je donesena i ona će se primenjivati od 1. novembra. Što znači da će početi da se plaća od 1. decembra. Na taj način smo pomerili, da kažem, praktično račune, odnosno ovo poskupljenje u iduću godinu“, napomenuo je Bajatović.

Izvor: Espreso

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h