Connect with us

Društvo

IZJAVA DOKTORA JANKOVIĆA NAJBOLJE GOVORI O TOME KROZ ŠTA PROLAZE SRPSKI LEKARI

Objavljeno

-

Foto: Ilustracija, EPA-EFE/ Hilda Ríos

“I dalje traje borba za ljudske živote, naročito onih najteže obolelih. Jako je teško i ne stiče se utisak da situacija popušta, ali nemamo trend povećanja i nadamo se da će se to zadržati“, rekao je Janković


Intenzivna nega kovid bolnice Kliničkog centra Niš je pod konstantnim pritiskom već devet meseci, a posebno u ovom trećem piku epidemije korona virusa kada je gotovo svakog dana na ivici maksimalnih kapaciteta, izjavio je danas direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju Kliničkog centra u Nišu Radmilo Janković.

POGLEDAJ:  Vučević: Svaki njihov pokušaj uplitanja Vučića sa bagrom koju štite ne zavređuje ništa osim gađenja!

„To je trenutno jedna od najkompleksnijih i najvećih jednica intenzivne nege u kovid sistemu, čiji je maksimalni kapacitet oko 70 kreveta za lečenje najtežih pacijenata“, rekao je Janković za Pink.

Naveo je da je intenzvina nega, naročito u ovom trećem piku epidemije korona virusa, gotovo svakog dana na „ivici maksimalnih kapaciteta“ i da trenutno ima više od 60 pacijenata, od kojih je 11 iz Niša, dok su ostali iz Jagodine, Preševa, Gnjilana, Gračanice, Kosovske Mitrovice, Kladova…

POGLEDAJ:  NAJSTRAŠNIJA PRIČA IZ SRPSKE BOLNICE ZA VREME KORONE

„I dalje traje borba za ljudske živote, naročito onih najteže obolelih. Jako je teško i ne stiče se utisak da situacija popušta, ali nemamo trend povećanja i nadamo se da će se to zadržati“, rekao je Janković.

Izvor: Espreso

Društvo

DANAS SPC I VERNICI SLAVE PRVOG JEVANĐELISTU: Ne zaboravite da se pomolite uz ove reči, zaštitnik je ovih ljudi!

Objavljeno

-

Objavio

Matijevdan, Foto: Printscreen/youtube

Naoružan božanskom silom, propovedao je hrišćanstvo i isceljivao bolesne, izgonio đavole, lečio gubave i vaskrsavao mrtve


Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici slave dana Svetog apostola i jevanđelistu Mateja. Ovaj dan u crkvenom kalendaru je označen podebljanim, crnim slovom.

Matej je bio Jevrejin i bogati poreznik i sakupljao je prihode na putu koji je od Kapernauma prelazio iz Galileje u Siriju. Danas je, kažu, dobro pročitati Jevanđelje koje je on napisao, ali i platiti sve poreze i dugove.

POGLEDAJ:  OVAKO ĆE IZGLEDATI TEHNIČKI PREGLED OD 6. JULA: Vozači u šoku, oglasio se i MUP!

Poreznici nisu bili omiljeni u narodu, koji ih nije cenio i držao ih je za korupmirane i obredno nečiste. Matejev život se promenio kada ga je Isus Hrist pozvao da ga sledi, a kasnije ga je Hrist uvrstio među 12 apostola.

Naoružan božanskom silom, propovedao je hrišćanstvo i isceljivao bolesne, izgonio đavole, lečio gubave i vaskrsavao mrtve.

Matej je bio očevidac i svedok Isusovog života i zemaljske smrti, vaskrsenja i uznošenja na nebo. Apostol je, po prijemu Svetog Duha, prvo propovedao jevanđelje u Palestini, u Jerusalimu i okolini.

POGLEDAJ:  SUPROTNA STRANA UOPŠTE NE RAZMIŠLJA O KOMPROMISU: Vučić otkrio deo razgovora sa Aljbinom Kurtijem!

Po odlasku iz Jerusalima propovedao je hrišćanstvo u Makedoniji, Siriji, Etiopiji.

Prema predanju, Sveti apostol Matej je napisao prvo jevanđelje – Sveto jevanđelje po Mateju, te se naziva i jevanđelist Matej.

Matej se smatra zaštitnikom carinika, poreznika, bankara i računovođa. Slava Sveti Matej – Matijevdan, rasprostranjena je među Srbima u Hercegovini. Uprava carina Srbije obeležava Matijevdan kao svoju krsnu slavu od 2001. godine.

POGLEDAJ:  HOROR: Zapalio se stan, nastradala žena (55)

Kaže se da Sveti Matej nikada nije jeo meso, nego se hranio povrćem, voćem i žitaricama.

Ovu molitvu danas bi trebalo izgovoriti:

– Usredno ot mitnici ko zvavšemu vladicje Hristu, javlšusja na zemlji čelovjekom za blagost, tomu posljedovav, apostol izbranij javilsja jesi i blagovjestnik jevangelija vseljenjej veleglasen. Sego radi čtima čestnuju pamjat, tvoju, Mateje bogoglagoljive, moli milostivago Boga, da grjehov ostavljenije podast dušam našim.

Izvor: Espreso

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h