Connect with us

Društvo

IZJAVA DOKTORA JANKOVIĆA NAJBOLJE GOVORI O TOME KROZ ŠTA PROLAZE SRPSKI LEKARI

Objavljeno

-

Foto: Ilustracija, EPA-EFE/ Hilda Ríos

“I dalje traje borba za ljudske živote, naročito onih najteže obolelih. Jako je teško i ne stiče se utisak da situacija popušta, ali nemamo trend povećanja i nadamo se da će se to zadržati“, rekao je Janković


Intenzivna nega kovid bolnice Kliničkog centra Niš je pod konstantnim pritiskom već devet meseci, a posebno u ovom trećem piku epidemije korona virusa kada je gotovo svakog dana na ivici maksimalnih kapaciteta, izjavio je danas direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju Kliničkog centra u Nišu Radmilo Janković.

„To je trenutno jedna od najkompleksnijih i najvećih jednica intenzivne nege u kovid sistemu, čiji je maksimalni kapacitet oko 70 kreveta za lečenje najtežih pacijenata“, rekao je Janković za Pink.

Naveo je da je intenzvina nega, naročito u ovom trećem piku epidemije korona virusa, gotovo svakog dana na „ivici maksimalnih kapaciteta“ i da trenutno ima više od 60 pacijenata, od kojih je 11 iz Niša, dok su ostali iz Jagodine, Preševa, Gnjilana, Gračanice, Kosovske Mitrovice, Kladova…

„I dalje traje borba za ljudske živote, naročito onih najteže obolelih. Jako je teško i ne stiče se utisak da situacija popušta, ali nemamo trend povećanja i nadamo se da će se to zadržati“, rekao je Janković.

Izvor: Espreso

Društvo

SPOJIO MAJKU I ĆERKU POSLE 52 GODINE: Ovo je Radojica, a evo kako je postigao ovaj HEROJSKI ČIN!

Objavljeno

-

Objavio

Radojica Vukić, Foto: Printscreen/Kurir TV


Radojica će pamtiti to do kraja života


Svaki dan 52 godine, otkako su je razdvojili od Zorice, Leposava Dinkovski nije prestala da misli na ćerkicu koju je rodila kad je imala 16 godina, a njena majka i očuh su je uzeli i dali u hraniteljsku porodicu, i potom na usvajanje.

Ipak, sudbina je umešala prste i ponovo ćerku vratila u majčino naručje, a osoba koja je pomogla da se čitava priča ostvari je Radoica Vukić.

– Ja već skoro 30 godina živim u Italiji. Zoricu sam prvi put video sinoć, ali je ona prijateljica moje ćerke. Krenuo sam 18. maja za Beograd. Čuo sam već tada od svoje ćerke priču pa sam joj rekao da mi pošalje dokumenta kako bi probao da nešto uradim – rekao je Radojica.

Radojica se osvrnuo i na sam put koji je morao da pređe kako bi upoznao leposavu, Zoricinu majku.

– Prvo sam otišao kod matičara u Banatsko Novo Selo. Bio je ljubazan i sve mi je pokazao. Slučajno je bio upoznat, dao mi je ime od jedne žene. To je tetka Zoricina, dao mi je potom adresu – rekao je Radojica.

– Našao sam prvo Leposavinu sestru po majci. Ona me je uputila ka Leposavi. Rekao sam joj o Lorijani, ali ona je samo rekla da ne zna i nije verovala. Međutim kada sam joj pokazao pasoš kada je mala Zorica imala 2 godine ona ju je odmah prepoznala. Suze su joj odmah krenule na oči. Ona sirota nije mogla da veruje da je sve to istina – rekao je Radojica.

Dodao je da se čuo sa njima posle susreta i da je veoma srećan što je uspeo da ih spoji.

– Čuo sam se jutros sa njima. Ja rečima ne mogu da vam opišem taj susret. Toliko sam srećan što sam uspeo da spojim majku i ćerku posle toliko godina – rekao je Radojica.

Izvor: Espreso

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h