Connect with us

Društvo

ISTINA O BABA VANGI! Ko je ona u stvari, Ruski sveštenik razotkrio bugarsku proročicu!

Objavljeno

-

Foto: Printscreen youtube

Vanga je u detinjstvu izgubila vid, bila je udata, ali joj je suprug preminuo nakon toga je i počela da se bavi proroštvima


Postoji mit o bugarskoj proročici Baba Vangi za koju se tvrdi da je dosta toga pogodila. Priče o njenim „proročanstvima“ se periodično pojavljuju u medijima, vrlo često oko Nove godine, kada se piše koliko je pogodila za prošlu i šta je predskazala za sledeću godinu. Kako Pravoslavna crkva gleda na Baba Vangu objasnio je sveštenik Georgij Maksimov, rukovodilac apologetske misije Sinodalnog misionarskog odeljenja RPC.

Ko je bila Baba Vanga?

U pitanju je Vangelija Pandeva Guševa, koja se rodila 1911., a umrla 1995. godine. Od 1967. godine bila je registrovana kod nadležnih za svoju delatnost i dobijala državnu platu za to. Bugarski državljani su plaćali 10 leva za posetu, oni iz socijalističkih zemalja 20 leva, a ostali 50 dolara. Do 1990. godine država je od poseta Baba Vangi zaradila skoro 9 miliona leva. (1 lev je imao vrednost 1 nemačke marke ili sada pola evra). Vanga je stoga bila deo bugarske turističke ponude.

Vanga je u detinjstvu izgubila vid, bila je udata, ali joj je suprug preminuo. Nakon toga je i počela da se bavi proroštvima.

Advertisement

Koliko je bila nepogrešiva?

Evo podataka iz knjige Vangine sledbenice koja se šžpoziba na rad jednog drugog Vanginog sledbenika koji je sve zapisao. Od 823 povesti istinito je bilo 445 znači oko 50 odsto. To nije predviđanje, to je kocka, smatra Maksimov.

Vangini kiksevi

Aleksandru Bovinu je 1973 godine Vanga predskazala da će se SSSR ući u Čile sa vojskom što se nije desilo. 1992. godine je rekla da će reprezentacija Bugarske biti šampion sveta u fudbalu. To je bila Danska. 1993. je rekla da će SSSR da se obnovi početkom 21. veka i da će Bugarska bii njegov deo. 1960. govine je prorekla Teći svetski rat koji se nije desio. Za 2011. je prorekla da će zbog padanja radioaktivnih čestica severna hemisfera ostati bez biljaka i životinja. Za Jurija Gagarina je tvrdila da je telom uzet na nebo, ali su njegovi zemni ostaci posle avionske nesreće pronađeni, identifikovani i sahranjeni sa počastima.

Advertisement

Priča se da je predvidela potapanje podmornice Kursk, a u pitanju je naduvana novinarska priča koja je ispričana tek pošto se desila. Za Vanginog života novinarka lista Trud je pisala o tragediji na Blagoveštenjsku na Amuru u kojoj je poginuo pilot Genadij Kapčuk. Novinarka je tvrdila da je Vanga ovu katastofu predskazala ruskim turistima godinu dana ranije. Kada su novinari istražili videli su da nikakvi ruski turisti nisu bili kod Vange. Na isti način su data i druga proroštva kojih je pun internet.

Vanga je izbegavala direktne odgovore na direktna pitanja, ili je davala uopštene odgovore ili nije odgovarala.

Još za njenog života neki su je razobličili. Novinar Dobrinov je poslao svog poznanika kod nje. Uputio ga je da pre posete svima u njenom gradu priča jednu priču, koja nije imala veze sa njegovim životom. Naravno da je sve isto čuo i kada je došao kod proročice.

Jerođakon Visarion, koji je u to vreme još bio laik, je došao kod Vange i rekao da ga šef maltretira i pitao šta da radi. Ona mu je rekla. On je nastavio da priča o problemima kao npr. sa ženom na šta mu je Vanga rekla da će sve biti u redu. Isto je bilo i sa problemima sa decom. Kada je rekao da nema ni posao ni ženu ni decu, njeni pomoćnici su ga izveli napolje. Takvih primera je bilo mnogo.

Koji je izvor Vanginih predskazanja?

Advertisement

Ona je tvrdila da ima sile za predskazanja. Neke stvari je pogodila. Ona je govorila: “ Ja ne vidim čovekovu prošlost ni budućnost, već čujem daleki glas koji mi kao preko telefona šalje saopštenje“. Kako je došlo do toga. Njena poklonica Velička Angelova opisuje slučaj kada su sile od kojih je dobijala glasove terale Vangu da čisti paučinu noću, da se skida pa opet oblači, radi druge besmislene stvari. Kada je pokušala da se suprostavi, oni su je gurnuli niz stepenice i ona je polomila nogu. Angelova opusuje situaciju kada Vanga laje kao pas, preti ljudima oko sebe da će im nanaeti zlo, slomiti kosti itd.

Ne liči na podvižnicu kojom neki pokušavaju da je predstave. Čoveku koji je stradao od neuroze savetovala je da zakolje petla, uzme njegovo srce stavi u flašu vina, pojede ga i zalije vinom.

Kada su u njenom prisustvu čitali pravoslavne molitve, njene sile su nede nestajale. Mitropolit Natanail je posetio pred smrt i u ruci je držao krst. Kada je ušao kod Baba Vange ona je uzviknula “ Šta on ima u ruci, zaslepljuje me! Sklonite to“. Sve njene priče i ponašanje jako podsećaju na đavoimanost, pojašnjava Maksimov.

Na tvrdnju da joj je ostalo svega 5-6 meseci života jer je joj je dijagnotisfikovan rak dojke ona je rekla „ne živeću joj tri godine“. „I tu je pogrešila“, smatra Maksimov.

Advertisement

Neki govore da je bila istinska pravoslavna hrišćanka i da je čak sagradila crkvu. Jeste podigla je hram još za života 1994. godine, ali on se veoma razlikuje od pravoslavnih crkava. Nje osveštan od episkopa pravoslavne crkve nego od bugarskih raskolnika. Predstavnik Vanginog fonda koji ga je i gradio rekao je da to evropska, opštečovečanska crkva.

Koji je odnos Crkve prena ovome?

Ako se pogleda Sveto Pismo vidimo nedvomislen odgovor na ovo, kaže Maksimov. U Ponovljenim zakonima glava 18., stih 10-12 stoji “ Neka se ne nađe u tebe…. ni vračar, ni uročnik, ni bajač, ni koji se dogovara sa zlim duhovima, ni opsenar, ni koji pita mrtve…jer je gad pred Gospodom“.

U Delima apostolskim (16.16) imamo slučaj robinje sa duhom pogađačkim koja je njime donosila veliki dobitak gospodarima.Taj duh ju je napustio po zapovesti apostola Pavla kada je on izgovorio ime Isusa Hrista i rekao duhu: „Zapovedam ti imenom Isusa Hrista izađi iz nje! I izađe u taj čas!“

Vanga je bila nesrećna žena koja je bila igračka zlih sila, koji su joj se rugali i njoj i onima koji su dolazili kod nje, tvrdi Maksimov. One su je koristi kao što su i gospodari koristili onu robinju, radi dobiti, tako su je koristile i vlasti socijalističke Bugarske.

Advertisement

„Da li je svetica? Nije. Da li je pravoslavna hrišćanka? Nije. Da li je nepogrešiva proročica? Nije“, kategoričan je Maksimov.

Izvor: Espreso

Advertisement
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Društvo

DANAS PRAVI PROLEĆNI DAN U SRBIJI: Temperatura će ići i do 22 stepena!

Objavljeno

-

Objavio

FOTO: EMILIJA JOVANOVIĆ

Najniža temperatura će biti od jedan do devet stepeni Celzijsa, a najviša od 16 do 22 stepena


U Srbiji će danas biti pretežno sunčano i toplo vreme, s najvišom temperaturom do 22 stepena, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Duvaće slab vetar promenljivog pravca. Najniža temperatura će biti od jedan do devet stepeni Celzijsa, a najviša od 16 do 22 stepena.

I u Beogradu će biti sunčano i toplo uz slab jugoistočni vetar. Najniža temperatura biće od sedam do devet stepeni, a najviša oko 21 stepen.

Izvor: Espreso

Advertisement
Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h