Connect with us

Društvo

GRAĐANI, PAŽNJA: Pojavile se LAŽNE novčanice od 1000 dinara! Lako možete da prepoznate da su FALSIFIKOVANE!

Objavljeno

-

Foto: Dado Đilas

U svom izveštaju o falsifikatima, NBS navodi da dominantno učešće imaju lažne novčanice od 1.000, 2.000, ali i od 500 dinara


Falsifikatorima domaćeg i stranog novca policija uvek stane na kraj, ali oni ipak ne staju sa svojim „biznisom”. Tako je samo u poslednja dva meseca prošle godine otkrivena štamparija u Pančevu, gde je „napravljeno” 40.000 evra u raznim apoenima , a najviše od 50 i 100 evra. Takođe, u Srbiji je, tokom proleća prošle godine, iako je bio lokdaun, policija zaplenila 20.564 komada falsifikata apoena od 100 dolara.

VOLE DA ŠTAMPAJU I 500 DINARA

U svom izveštaju o falsifikatima, NBS navodi da dominantno učešće imaju lažne novčanice od 1.000, 2.000, ali i od 500 dinara. Od ukupnog broja falsifikata, ova tri apoena zajedno čine 97,3 odsto lažnjaka. Kada je u pitanju strani novac, na prvom mestu je falsifikovanje evra, a zatim dolara. Falsifikatori najviše vole da štampaju 100 evra, a na drugom mestu su novčanice od 50 evra. Teško je poverovati, ali provuče se i poneka britanska funta, ruska rublja i švedska kruna. Novčanice se nekada nađu u prometu, ali vrlo često se i pre puštanja na tržište otkriju njihove štamparije.

SA LAŽNJACIMA DOLAZE I U MENJAČNICE

Dešava se da građani, ne znajući, dođu u menjačnicu sa nekim apoenom, najčešće evra i dolara, i tu saznaju da su prevareni. Menjači su verzirani i da već golim okom vide da novac nije pravi, a naravno, imaju i aparate za proveru ispravnosti.

– Svaki menjač je dužan da prođe obuku NBS i da dobije sertifikat za rad – kaže Branislav Brujić iz Udruženja menjača.

– Običan građanin najčešće ne može da prepozna lažnu novčanicu. Ipak, za njih je najvažnije kada od nekoga uzimaju novac, jer u banci ili na bankomatu ne mogu da dobiju falsifikovanu novčanicu, da pogledaju i opipaju papir. Lažna novčanica je tanja i ima svetlije boje od prave. To je prva provera.

FALSIFIKATORI SE UDRUŽUJU

Vrlo često se dešava da se, na primer, kod nas i u Nemačkoj pojave lažne novčanice evra. Jedna grupa falsifikuje, a druga rastura lažni novac. Stručnjaci savetuju da uvek treba opipati novčanicu, pogledati vodeni žig, serijski broj… Najbolje bi bilo da uporede apoen koji već imaju sa onim koji uzimaju od nepoznate osobe.

– Kad dođe građanin sa falsifikovanom novčanicom, mi mu to kažemo i izdvojimo je, jer mora da se prijavi policiji i Centralnoj banci – kaže Brujić.

– Isto važi i kada su veće količine takvog novca u pitanju. Nekada i sami falsifikatori pokušaju da ih zamene u nekim menjačnicma koje im se čine da bi to mogle da „progutaju”, ali menjači su verzirani da otkriju takve stvari i uglavnom se to završava prijavom policiji.

DOLARI NA UDARU

Najčešći apoen američkog dolara koji se nezakonski štampa je onaj od 100 dolara. Zbog toga menjačnice uvek proveravaju ove novčanice, i od građanina koji je donese traže ličnu kartu i upisuju podatke u registar. Nadležni sve čine da suzbiju lažno štampanje i domaćeg i stranog novca, ali se falsifikatori uvek nekuda provuku i dođu do tržišta. Zbog toga građani nikada ne bi trebalo, pogotovo strani novac, da kupuju od nepoznatih ljudi i na ulici, pijaci, jer neretko ostanu bez para i policiji moraju da objašnjavaju odakle im lažnjaci.

Kako da prepoznate falsifikat?

Nema reljefa iza reči “Srbije”, nema duboke štampe, papir je tanji, ima jače boje, nedefinisan je serijski broj, ne oseća se reljef pod prstima na oznaci NBS, nema znaka NBS, vodeni žig se ne vidi na belini i nit iz papira je isprekidana na svetlosti.

Izvor: Espreso

Advertisement

———-
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Društvo

Danas je praznik na koji se ne osvrćemo na običaje, već se iskreno pomolimo!

Objavljeno

-


Drevni hrišćanski praznik Polaganja rize Presvete Bogorodice ustanovljen je u petom veku

Srpska pravoslavna crkva danas slavi polaganje rize Presvete Bogorodice.

Govoreći o o ovom prazniku, kao jednom od praznika koji su posvećeni Presvetoj Devi Bogorodici, Njegovo Preosveštenstvo mitropolit Joanikije je svojevremeno rekao da se svi oni događaji iz života Gospodnjeg – Njegovo ovaploćenje, rođenje, raspeće, trodnevno pogrebenje, vaznesenje na Nebo, koje slavi Crkva Božija odnose, istovremeno, i na Presvetu Djevu Bogorodicu, jer je ona začela Spasitelja našeg Gospoda Isusa Hrista.

– Mnoge muke zadesiće sve nas, to je jednostavno život. Zamislite kako je bilo Presvetoj kada je gledala muke svog sina koji nije greha imao, ona je gledala ljudsko zlo direktno sa najvećim bolom! Majka Božija zna šta je nepravda, ona zna kako to boli, ona je uvek tu da pravednika zaštiti i umoli Sina svog da podari platu svakome ko strada po pravdi.

Ne zaboravite nikada da pred spavanje pomenete ime Presvete Bogorodice! Ne zaboravite da pročitajte čuvenu molitvu “Bogorodice Djevo, raduj se Blagodatna Marijo, Gospod je s Tobom! Blagoslovena si ti žena i blagosloven je plod utrobe Tvoje, jer si rodila Spasitelja dušama našim!

– Isto tako, kada slavimo Presvetu Bogorodicu onako kako je to Crkva ustrojila, kao što je upravo ovaj dan, to proslavljanje prenosi se i na Hrista jer, sigurno, da će Sin Božiji, sin Djeve primiti proslavljanje svoje majke kao da je samom Njemu upućeno.

Praznik Polaganja rize Presvete Bogorodice možemo smatrati produžetkom slave ovog svetog hrama, produžetkom slavljenja Božića u toku godine, bez obzira što ih deli veliko vremensko rastojanje.

Zašto se slavi položenje rize Presvete Bogorodice u Vlahernsku crkvu u Carigradu?

Za vreme cara Lava Velikog i carice Verine u Carigradu su živela dva ugledna senatora, Galvije i Kandid, rođena braća. Zamolili su cara da ih pusti u Jerusalim da se poklone svetim mestima i on ih je pustio. U Nazaretu odseli su u kući neke device Jevrejke, koja je držala u tajnoj odaji rizu (mantija) Presvete Bogorodice.

Ispred odaje stajali su mnogi bolesnici i nevoljnici koji su dobijali isceljenje od svojih muka: pričalo se da slepi progledaju, hromi se ispravljaju, đavoli se izgone iz ljudi, gluvi dobijaju sluh, nemima se jezici razrešuju i sve neizlečive bolesti ovde se lako isceljuju – molitvom i dodirom te rize.

Žena nije htela da im otkrije šta se nalazi u odajama i šta se dešava, pa bolesnici izlaze isceljeni odatle. Tek kada se uverila da sme i da im kaže i rekla je: „Izvrsni ljudi! Ta božanstvena tajna, za koju vi nastojite da vam je kažem, nikome do današnjega dana nije bila otkrivena. Ali pošto vidim da ste blagočestivi i bogoljubivi ljudi, to ću vam kazati sakrivenu tajnu, nadajući se da ćete ono što čujete od mene sačuvati u sebi, ne pričajući nikome. Ovde ja čuvam sakrivenu rizu Prečiste Djeve Marije koja je Hrista Boga rodila“.

Proveli su noć u tim odajama i bili zaprepašćeni divnim, jakim mirisom.

Kasnije su Galvije i Kandid uzeli tu svetinju, preneli je u Carigrad i o tome obavestili cara i patrijarha. To je izazvalo veliku radost u carskom gradu.

Riza je svečano preneta i položena u crkvu Vlaherne.

Za uspomenu na položenje rize Presvete Bogorodice u Vlahernsku crkvu, ustanovljen je ovaj praznik.

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h