Connect with us

Društvo

DR JANKOVIĆ IZNEO PROGNOZE: Imao je šta da kaže o SITUACIJI SA KORONOM

Objavljeno

-

dr Janković, Foto: Printscreen / Profimedia

Govoreći o prognozama, kaže da nismo dostigli pik ovog talasa, očekuje da će brojke rasti do sredine februara i da očekuje da ćemo imati mirnije proleće i leto


Prof. dr Radmilo Janković, zamenik direktora KC Niš rekao je za RTS da za razliku od dramatičnih scena koje se mogu videti u kovid ambulantama na sreću se taj pritisak ne preliva na bolnice. Moja predviđanja su da je uspostavljen evolucioni put između virusa i domaćina gde su zadovoljni i jedni i drugi i da će kovid 19 preći u formu lakše bolesti, ali moramo sačekati, naveo je Janković.

Redovi su i dalje ispred kovid ambulanti, a ono što dodatno otežava situaciju je sve veći broj zaraženih lekara. Šta činiti i kada bi se mogli nadati slabljenju aktuelnog talasa zaražavanja?

U Nišu je otvorena i četvrta kovid ambulanta. Prof. dr Radmilo Janković, zamenik direktora KC Niš rekao je za RTS da se poslednjih dana beleži povećanje broja hospitalizovanih, ali da je situacija pod kontrolom.

– Naučili smo na udere u kojima smo imali i po hiljadu hospitalizovanih u Kovid bolnici u Kruševcu koji je najveći kovid centar u Centralnoj i Južnoj Srbiji. Imamo po poslednjem izveštaju 130 pacijenata, što je daleko manje od kapaciteta – naveo je Janković.

Ističući da za razliku od dramatičnih scena koje se mogu videti u kovid ambulantama, gde je primarno zdravstvo pod velikim pritiskom, na sreću se taj pritisak ne preliva na bolnice.

Objašnjenje je, kako kaže, da se zaražavaju mlađi, a biće problem kada se to bude slilo ka starijoj populaciji.

– Nama je uglavnom većina hospitalizovanih jako stara. To su pacijenti sa drugim bolestima, pacijenti koji su oboleli od malignih bolesti, hiruški pacijenti. Tako da pritisak nije veliki – naveo je.

Napominjući da je očigledno da omikron daje blaže kliničke slike, a videćemo da li ćemo kasnije imati neke postkovid posledice.

Kada je reč o zaražavanju zdravstvenih radnika, kaže da se moglo čuti da je u nekim manjim mestima situacija dramatična, ali da to nije slučaj u KC Niš gde ima oko 100 zaraženih što nije veliki pritisak na taj centar.

Govoreći o prognozama, kaže da nismo dostigli pik ovog talasa, očekuje da će brojke rasti do sredine februara i da očekuje da ćemo imati mirnije proleće i leto.

– Šta će se događati, da li će iz manje vakcinisanih delova sveta doći novi soj. Moja su predviđanja da neće, da je uspostavljen evolucioni put između virusa i domaćina gde su zadovoljni i jedni i drugi i da će ovo preći u formu lakše bolesti, ali moramo sačekati da vidimo da li će biti postkovid posledica omikrona – istakao je Janković.

Izvor: Espreso

Društvo

ŽELITE DA SE KUPATE U ADI CIGANLIJI? Posle ovoga ćete DOBRO RAZMISLITI da li je TO PAMETNA IDEJA!

Objavljeno

-

Ada Ciganlija, Foto: Emilija Jovanović


JP Ada Ciganlija apeluju na građane da ne ulaze u Savsko jezero dok zvanično ne počne sezona i dok ne budu na raspolaganju spasilačke ekipe


Visoke temperature u maju izmamile su sugrađane i na Adu Ciganliju, pa su tako već zabeleži prvi kupači ove godine.

Ipak, iz JP Ada Ciganlija apeluju na građane da ne ulaze u Savsko jezero dok zvanično ne počne sezona i dok ne budu na raspolaganju spasilačke ekipe.

Otvaranje sezone na Adi Ciganliji očekuje se polovinom juna, a tačan dan zavisi od temperature vode, odnosno minimalna temperatura vode treba da bude 22 stepena Celzijusa.

Navodi se da je kvalitet vode na zavidnom nivou i da će se tokom cele kupališne sezone kontrolisati.

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h