Connect with us

Društvo

DOKTOR TIODOROVIĆ OBJAŠNJAVA: Antitela traju od 6 meseci do 2 godine, a kakve to veze ima sa REVAKCINACIJOM?

Objavljeno

-

Foto: Profimedia, Printscreen/ Kurir TV

Više od pola miliona građana Srbije primilo je prvu dozu vakicine i od ponedeljka, 9. februara, kreće davanja druge doze


Na revakcinaciju ćemo možda tek za šest meseci, možda i tek za dve godine! Zvuči li vam ovde nešto čudno, zabrinuti ste da novih doza ipak nema, pogotovo ako ste pročitali da „revakcinacija“ onih koji su se od početka masovne vakcinacije kod nas prvi vakcinisali najavljena od ponedeljka, 9. februara?

Mesta za paniku nema, a evo o čemu se zapravo radi.

Više od pola miliona građana Srbije primilo je prvu dozu vakicine i od ponedeljka, 9. februara, kreće davanja druge doze, a iako gotovo svi, pa i veliki broj lekara, za to upotrebljava termin „revakcinacija“ to zapravo uopšte nije to!

Naime, na revakcinaciju ćemo, ako budemo želeli, ići tek za najmanje šest meseci, a možda i tek za dve godine. Osim toga, revakcinaciju ćemo kasnije moći da ponavaljamo koliko god budemo želeli.

Advertisement

– Vakcinacija obuhvata davanje prve i druge doze, a dve doze dajemo zato što od jedne doze ne može da se dostigne adekvatan nivo zaštite, odnosno ne može organizam da razvije dovoljan broj antitela. Dakle, ispravno je reći prva i druga doza, a revakcinacija će uslediti onda kada prođe određeni period, odnosno kao kod gripa kada se svake godine revakcinišemo – objašnjava profesor Tiodorović.

Vakcinacija u Srbiji je u punom jeku i trenutno raspolažemo vacinama različitih proizvođača „Fajzer-Biontek“, „Sputnjik V“ i „Sinofarm“.

Koliko nas vakcina štiti, odnosno koliko dugo ćemo imati antitela, trenutno ne možemo sa preciznošću da tvrdimo, ali ono što proizvođači navode jeste da se nivo zaštite kreće od šest meseci pa čak i do dve godine.

Kada ćemo ići na revakcinaciju?

Dakle sada se ne revakcinišemo, već primamo prvu i drugu dozu, a revakcinacija će se desiti tek onda kada budemo ostali bez antitela – dakle najranije za šest meseci.

Advertisement

– Proizvođači tvrde različito, za kinesku recimo kažu da štiti i do dve godine, za Fajzer šest meseci, a za Spunjik osam. Svakako vremenom ćemo dobijati sve više podataka o tome. Ono što mi radimo sa gripom je da svake godine vršimo revakcinaciju i to jednom dozom, tako da verujem da će i za kovid biti tako, da će nam posle primeljene dve doze, posle određeni broj meseci ili godinu dana trebati samo jedna doza. Ali opet, kažem, vremenom ćemo imato jasniju sliku – kaže epidemiolog.

Da li ćemo se (re)vakcinisati svake godine protiv infekcije kovid 19

Ono što nas sve zanima je kada ćemo se vratiti normalnom životu, kada ćemo skinuti maske, zagrliti bližnje i bez ikakvih bojazni funkcionisati uobičajeno.

Ipak, od nas se u ovom trenutku očekuje da budemo strpljivi, ali i disciplinovani. Kako bude veći obuhvat vakcinacije to znači i da će nivo kolektivne zaštite biti veći, a mi ćemo biti slobodniji.

– Onaj ko primi vakcinu on je zaštićen, pa ako bude u kontaktu sa zaraženom osobom može se dogoditi da unese virus, s tim što mu virus neće moći ništa, ali moguće je da prenese nekome ko nije zaštićen, bilo prirodnim imunitetom ili pak vakcinom. Moguće je da ćemo se revakcinisati svake godine, ali opet, sačekajmo. Ono što je sada važno je da obavimo vakcinaciju, da podignemo nivo zaštite, pridržavamo se mera jer virus je i dalje tu sa nama – poručuje profesor Tiodorović.

Advertisement

Dr Kon: „Moram da prestanem da pričam revakcinacija“

I epidemiolog Predrag Kon je u izjavi za „Blic“ pojasnio da je reč o dva sasvim drugačija termina.

– Desilo mi se u nekim emisijama da umesto druga doza kažem revakcinacija, jer je već toliko ušlo u govor pa me je povuklo, a reč je o potpuno dve različite stvari. Moram da prestanem to da radim – kazao je naš strčnjak.

Izvor: Espreso

Advertisement
Advertisement
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Društvo

CENE NOVOGODIŠNJIH UKRASA U SRBIJI: Od ovoga će vas ZABOLETI glava, ali za sve POSTOJI REŠENJE! (FOTO)

Objavljeno

-

Objavio

Novogodišnji ukrasi i jelke, Foto: Tamara Trajković

Detaljno smo ispitali tržište o cenama novogodišnjih ukrasa i jelki u decembru 2023. godine


Kako se bliži proslava Nove godine, tako se polako srpski gradovi opremaju uličnim ukrasima, a srpski građani onim običnim kojim se kiti jelka.

Inflacija je velika, ali i dalje se građanke i građani naše države odlučuju za svečano obeležavanje dočeka, kako provodom u Srbiji, tako i provodom širom Evrope.

Predajući se euforičnoj depresiji, građani polako (do)kupuju ukrase i spremaju se za kićenje jelke koju će zbog umora moći tek da raskite u februaru ili martu.

Kako bismo vam olakšali pregled cena, istražili smo koliko u proseku koštaju ukrasi za jelku, kao i samo drvo.

Advertisement

Cene ukrasa

Sitni ukrasi koji dolaze u različitim bojama, a koje možete kupiti u paketu, koštaju oko 100 dinara po paketu.

Dok veći i upečatljiviji, različitih oblika i dezena, mahom staju 200 dinara, ali po komadu jer ih je teško naći u paketu.

Svakako je jeftinije, ali ne i senzativnije, imati manje ukrase na jelci. No, ako odbijete novogodišnji kič kao ideal praznika, možda za vas jesu sitniji ukrasi.

Takođe,sve ukrase možete koristiti podjednako da okitite i jelku i svoj dom.

Advertisement

S druge strane, dodatni rekviziti koji jesu pogodni za ukrašavanje kuće prosečno nisu najisplativija rešenja prema ponudi na koju smo naišli.

Tako,lampioni sa vrlo malo dekoracije i zvezdastog oblika prodaju se za 380 dinara.

Potom, kapice, statue Deda mraza, novogodišnje maske u obliku irvasovih kontura kreću se od 120 do 500 dinara.

Sitni ukrasi za jelkufoto: Tamara Trajković

Koliko koštaju novogodišnje jelke?

Verovatno većina građana i građanki Srbije poseduje jednu plastičnu jelku u svom domu. No, kako one dotraju, s vremena na vreme potrebno je kupiti novu.

Sa rastom inflacije, došlo je i do porasta cena za novogodišnje jelke, ali tradicija u određivanju cena ostala je ista.

Advertisement

Tako se i sada na tržištu, prosečne cene jelki kreću u odnosu na veličinu:

  • jelka visine 120 centimetara košta 1100 dinara;
  • jelka visine 150 centimetara košta 1500 dinara;
  • jelka visine 180 centimetara košta 2400 dinara;
  • jelka visine 210 centimetara košta 3200 dinara.

Novogodišnje slavlje koje se sastoji od proslave Nove godine, kićenja jelke i domova, odavno je postalo deo savremene tradicije građanki i građana Srbije.

No, cene su nastavile da skaču, te je razumljivo da nema potrebe za potpunim obeležavanjem praznika.

Novogodišnji ukrasiNovogodišnji ukrasifoto: Tamara Trajković

Svakako su sitni ukrasi i dobar provod sa najbližim dovoljni, ukoliko želite da slavite Novu godinu.

Izvor: Espreso

Advertisement
Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h