Connect with us

Društvo

DA LI MOŽETE DA OTVORITE BOLOVANJE SA NALAZOM IZ PRIVATNE LABORATORIJE? Desetkovan broj građana koji idu na POSAO!

Objavljeno

-

Kovid ambulanta, Foto: Printscreen/RTS

Ovih dana javljaju se i pacijenti sa drugim repsiratornim infekcijama i gripom.


Ovih dana od ukupnog broja pacijenata koji moraju na bolovanje trećina radi u javnim preduzećima. Kako u takvim okolnostima organizuju posao oni koji su najpotrebniji da bi grad funkcionisao?

Doktor Aleksa Živković radi i u Domu zdravlja na Čukarici, ali i u crvenoj zoni – u kovid ambulanti u Železniku. Ne pamti kada je otvarao ovoliko bolovanja, kojih je, kako kaže, skoro isto koliko i prvih pregleda u kovid ambulanti. Ovih dana javljaju se i pacijenti sa drugim repsiratornim infekcijama i gripom.

„Bolovanje se otvara na 14 dana u osnovi, to je neko vreme oporavka, međutim, dešava se do mesec dana, zavisi od godišta i konačne kontrole“, kaže Dr Živković iz Doma zdravlja „Dr Simo Milošević“.

Dolaze Beograđani da otvore bolovanje i sa analizama iz privatnih laboratorija.

„Prihvatamo te nalaze, ako su pozitivni dolaze kod nas za bolovanje, direktno u kovid ambulantu da ne bu išli kod izabranog lekara ili da ne bi dolazio neko od članova porodice“, navodi Aleksa Živković.

Bolovanje se zaključuje isključivo kod izabranog lekara. U poslednjih desetak dana bolesno je radno sposobno stanovništvo od 20 do 55 godina. Doktor dodaje da je trećina njih zaposlena u državnom sektoru, ostali u privatnim firmama.

U Gradskoj upravi poslednjih dana raste broj zaraženih koronavirusom. Za sada to ne utiče na rad. Zahtevi se podnose elektronskim putem, a mogu se staviti u kutije koje su postavljene u holu Gradske uprave.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić kaže da se organizuju dežurstva, tvrdeći da zaposleni ne idu kući po nekoliko dana.

Stanje u ostalim komunalnim preduzećima: Beograd put, od 1.050 zaposlenih, 19 je pozitivno, jedan je u izolaciji. Osamdeset šest radnika Beogradskih elektrana je na bolovanju, šest u izolaciji.

U Beogradskom vodovodu i kanalizaciji 104 zaposlena su na bolovanju, što je tri i po odsto od ukupnog broja, u Zelenilu Beograd od 12.000 radnika, 30 je na bolovanju, a u Gradskom stambenom četvoro, dok dva zaposlena čekaju rezultate.

U ovim preduzećima kažu da za sada uspešno organizuju sve radne procese i imaju zamene za odsutne kolege. Ekipe Beogradskih elektrana smanjile su kontakte sa potrošačima, pre svega ulaske u stanove zbog merenja temperature.

U nekim preduzećima preraspodeljeno je radno vreme.

U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje kažu da nemaju podatke o tome koliko je osoba na bolovanju zbog kovida. Naknadu za sprečenost za rad do 30 dana isplaćuje poslodavac, a preko toga Fond.

Vesna Latinović iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje ukazuje da se razlog za sprečenost obavljanja posla uglavnom se navodi bolest, bez preciznih podataka da li je reč o kovidu. Dodaje da RFZO u tom slučaju isplaćuje 65 odsto zarade.

Izvor: Espreso

Društvo

ŠTA SE TO DEŠAVA U KLINIČKOM CENTRU VOJVODINA? Ovo liči na scenario iz nekog filma naučne fantastike

Objavljeno

-

Objavio

Ovo liči na scenario iz nekog filma naučne fantastike, Foto: ADRIA MEDIA GROUP


Izgradnja dva bloka obuhvata gradnju dve lamele urgentno-dijagnostičkog centra, 16 operacionih sala na preko 30.000 kvadratnih metara, a po završetku radova tu će biti smešteno do 400 ležajeva


Radovi na bloku B i C Kliničkog centra Vojvodine u punom su jeku, a rekonstrukcija ove bolnice u kojoj se godišnje obavi 350.000 pregleda i preko 12.000 hiruških zahvata, omogućiće unapređenje rada celokupne zdravstvene struke i bolje uslove za pacijente.

Izgradnja dva bloka obuhvata gradnju dve lamele urgentno-dijagnostičkog centra, 16 operacionih sala na preko 30.000 kvadratnih metara, a po završetku radova tu će biti smešteno do 400 ležajeva. U okviru lamele B i C predviđen je hirurški blok, jedinica intenzivne i poluintenzivne nege sa ukupno 348 kreveta, 22 kreveta za intenzivnu hiruršku negu, 24 kreveta za poluintenzivnu hiruršku negu i 14 kreveta za jedinicu za transplantacionu hirurgiju u okviru potpuno nove jedinice Kliničkog centra Vojvodine.

Blokovi će imati ukupno deset liftova i četiri stepeništa, prizemlje će sublimirati dijagnostičke procedure radiologiju, laboratoriju i nuklearnu medicinu, dok će drugi, treći i četvrti sprat biti rezervisani za hirurške grane medicine. Glavni projekat je završen 2015. godine, a građevinska dozvola dobijena je u oktobru 2016. godine.

Ovaj projekat samo je još jedan svedok kako su se zdravstveni sistem, ali i Srbija promenili, da ne liči na onaj sistem od pre nekoliko godina jer građani sada imaju bolje uslove za lečenje, a medicinari brzo dolaze do posla.

Prema podacima za poslednji kvartal prošle godine, u specijalističkoj poliklinici KCV-a pomoć je zatražilo 120.000 ljudi, što je jedan manji grad. Obavljeno je 4.000 hirurških zahvata, i to u vreme kada klinika prima i kovid pacijente. Imajući u vidu sve informacije, radovi u KCV-u značiće mnogo za čitavu Vojvodinu, poslove za brojne zdravstvene radnike, ali to gradilište samo je mali deo onoga što se poslednjih godina događa iza zatvorenih vrata ove savremene bolnice, a što nalikuje scenariju iz nekog filma naučne fantastike.

Verovali ili ne, tim lekara Klinike za neurohirurgiju KC Vojvodine jedini u našoj zemlji izvodi operacije tumora mozga na pacijentima u budnom stanju, što smo do sada možda jedino imali priliku da čujemo u seriji Dr House. Pacijenti su tokom zahvata potpuno svesni, pritom sposobni da razgovaraju sa lekarima, pa čak i da čitaju novine!

Operacije za njih nisu bolne jer dobijaju lokalnu anesteziju, a primenjuju se u slučajevima kada je tumor veoma blizu centra za govor. Na taj način, lekar može da razgovara sa pacijentom tokom zahvata čime se smanjuje mogućnost da tokom intervencije bude povređen centar za govor.

Klinički centar Vojvodine dobio je tako epitet jednog od najvećih i najmodernijih kliničkih centara u Evropi koji raspolaže najsavremenijom opremom i stručnim osobljem, a još neverovatniji poduhvat izveli su hirurzi Klinike za maksilofacijalnu hirurgiju. Oni su prvi put kod nas obavili operaciju tokom koje su pacijentu iz Novog Sada ugradili titanijumski implant kojim mu je nadomeštena jagodična i deo slepoočne kosti. Pacijent je bio mlad čovek, koji je imao urođeni deformitet, a koji sada ima potpuno simetrično lice, dok mu je kvalitet života drastično promenjen. Lekari su prethodno napravili 3D model, na osnovu kojeg je urađena rekonstrukcija dela koji treba da se odstrani i onog koji treba da se nadomesti.

Takođe, krajem godine u Cеntru zа trаnsplаntаciјu ćеliја, tkivа i оrgаnа u tri dana urađene su tri trаnsplаntаciје bubrеgа pоrеklоm оd živоg dаvаоcа оrgаnа. Kod dva pacijenta, uzrasta 26 i 27 godina, davalac je bila majka, a kod trećeg starog 43 godine, davalac je bila supruga. Ove komplikovane procedure izvršene su prema planu operacije i primene režima imunosupresivnih lekova, od strane više nezavisnih transplantacionih timova lekara i medicinskog osoblja KCV, i svi davaoci i primaoci bubrega uspešno se oporavljaju.

U Kliničkom centru Vojvodine otvorena je i kompletno rekonstruisana Klinika za interne bolesti, u kojoj su smeštene Nefrologija i klinička imunologija, Klinika za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma, Gastroenterologija i hepatologija i Klinika za hematologiju.

Ipak, ovde nije kraj planovima i radovima na unapređenju zdravstvenog sistema, Kamenica 3 biće završena do kraja 2022. godine, a u toku je i priprema projektne dokumentacije za Kliniku za stomatologiju KC Vojvodine.

Izvor: Espreso

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h