Connect with us

Društvo

DA LI ĆEMO POBEDITI KORONU? Ohrabrujuća statistika za Beograd u poslednja 24h!

Objavljeno

-

Foto: Printcreen

U poslednja dva meseca, ovo je najmanji broj pacijenata koji se javilo na pregled u kovid ambulantu


U predhodna 24 sata u kovid ambulanti doma zdravlja „Dr. Simo Milošević“ u Železniku, pregledano je 433 pacijenta, od čega je 27 pozitivno na korona virus.

Od tog broja, manje od polovine – 161 pacijenat je bio na prvom pregledu, a ostali na kontrolnom, precizirao je direktor tog Doma zdravlja Nenad Bjelica.

On je istakao da je to najmanji broj pacijenata koji su se javili na pregled u predhodna dva meseca, ali to, upozorava, ne daje prostor za opuštanje, iako se vidi jasan trend opadanja virusa.

Bjelica je ukazao da se u poslednje dve nedelje u ovoj kovid ambulanti, koja je jedna od najvećih u Beogradu, dnevno javljalo 500 do 600 pacijenata, za razliku od pre tri – četiri nedelje kada je bila kulminacija virusa, pa se dnevno u ovoj ustanovi pregledalo između 700 i 800 pacijenata.

„Nadam se da će ova scena sa svega nekoliko ljudi koju danas zatičem ispred kovid ambulante biti nešto što će nas pratiti u narednom periodu“, kaže direktor.

Napominje da su svi kapaciteti za prijem bolesnika potpuno pripremljeni u slučaju da se situacija sa virusom pogorša.

Ova kovid ambulanta, kako je istakao, za novogodišnje i božićne praznike radi svaki dan od sedam do 22 sata, a sve neophodne analize obavljaju se na jednom mestu.


UŽAS U NOVOGODIŠNJOJ NOĆI U vikendici pronađena tela osmoro tinejdžera, sumnja se da su se UGUŠILI PLINOM


Izvor: Espreso

Advertisement

———-
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Društvo

Danas je praznik na koji se ne osvrćemo na običaje, već se iskreno pomolimo!

Objavljeno

-


Drevni hrišćanski praznik Polaganja rize Presvete Bogorodice ustanovljen je u petom veku

Srpska pravoslavna crkva danas slavi polaganje rize Presvete Bogorodice.

Govoreći o o ovom prazniku, kao jednom od praznika koji su posvećeni Presvetoj Devi Bogorodici, Njegovo Preosveštenstvo mitropolit Joanikije je svojevremeno rekao da se svi oni događaji iz života Gospodnjeg – Njegovo ovaploćenje, rođenje, raspeće, trodnevno pogrebenje, vaznesenje na Nebo, koje slavi Crkva Božija odnose, istovremeno, i na Presvetu Djevu Bogorodicu, jer je ona začela Spasitelja našeg Gospoda Isusa Hrista.

– Mnoge muke zadesiće sve nas, to je jednostavno život. Zamislite kako je bilo Presvetoj kada je gledala muke svog sina koji nije greha imao, ona je gledala ljudsko zlo direktno sa najvećim bolom! Majka Božija zna šta je nepravda, ona zna kako to boli, ona je uvek tu da pravednika zaštiti i umoli Sina svog da podari platu svakome ko strada po pravdi.

Ne zaboravite nikada da pred spavanje pomenete ime Presvete Bogorodice! Ne zaboravite da pročitajte čuvenu molitvu “Bogorodice Djevo, raduj se Blagodatna Marijo, Gospod je s Tobom! Blagoslovena si ti žena i blagosloven je plod utrobe Tvoje, jer si rodila Spasitelja dušama našim!

– Isto tako, kada slavimo Presvetu Bogorodicu onako kako je to Crkva ustrojila, kao što je upravo ovaj dan, to proslavljanje prenosi se i na Hrista jer, sigurno, da će Sin Božiji, sin Djeve primiti proslavljanje svoje majke kao da je samom Njemu upućeno.

Praznik Polaganja rize Presvete Bogorodice možemo smatrati produžetkom slave ovog svetog hrama, produžetkom slavljenja Božića u toku godine, bez obzira što ih deli veliko vremensko rastojanje.

Zašto se slavi položenje rize Presvete Bogorodice u Vlahernsku crkvu u Carigradu?

Za vreme cara Lava Velikog i carice Verine u Carigradu su živela dva ugledna senatora, Galvije i Kandid, rođena braća. Zamolili su cara da ih pusti u Jerusalim da se poklone svetim mestima i on ih je pustio. U Nazaretu odseli su u kući neke device Jevrejke, koja je držala u tajnoj odaji rizu (mantija) Presvete Bogorodice.

Ispred odaje stajali su mnogi bolesnici i nevoljnici koji su dobijali isceljenje od svojih muka: pričalo se da slepi progledaju, hromi se ispravljaju, đavoli se izgone iz ljudi, gluvi dobijaju sluh, nemima se jezici razrešuju i sve neizlečive bolesti ovde se lako isceljuju – molitvom i dodirom te rize.

Žena nije htela da im otkrije šta se nalazi u odajama i šta se dešava, pa bolesnici izlaze isceljeni odatle. Tek kada se uverila da sme i da im kaže i rekla je: „Izvrsni ljudi! Ta božanstvena tajna, za koju vi nastojite da vam je kažem, nikome do današnjega dana nije bila otkrivena. Ali pošto vidim da ste blagočestivi i bogoljubivi ljudi, to ću vam kazati sakrivenu tajnu, nadajući se da ćete ono što čujete od mene sačuvati u sebi, ne pričajući nikome. Ovde ja čuvam sakrivenu rizu Prečiste Djeve Marije koja je Hrista Boga rodila“.

Proveli su noć u tim odajama i bili zaprepašćeni divnim, jakim mirisom.

Kasnije su Galvije i Kandid uzeli tu svetinju, preneli je u Carigrad i o tome obavestili cara i patrijarha. To je izazvalo veliku radost u carskom gradu.

Riza je svečano preneta i položena u crkvu Vlaherne.

Za uspomenu na položenje rize Presvete Bogorodice u Vlahernsku crkvu, ustanovljen je ovaj praznik.

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h