Connect with us

Društvo

DA LI ĆE BITI SNEGA ZA NOVU GODINU? Poznati SRPSKI meteorolog otkriva kakvo nas vreme čeka za PRAZNIKE!

Objavljeno

-

Foto: AP

Što se vetra tiče, košava i severac se mogu očekivati pred 25. decembar


Poznati srpski meteororlog Nedeljko Todorović najavio je da će do 25. decembra temperature biti iznad proseka za ovo doba godine, a da onda sledi zahlađenje, dok ćemo sneg videti tek u januaru 2021. godine.

„U narednih sedam do deset dana biće jutarnje magle i mraza, ali će dnevne temeprature biti iznad proseka. Biće oko sedam stepeni Celzijusa, a pojedinih dana čak i do 12“, izjavio je Todorović na TV Prva.

Od 25. decembra sledi trodnevno zahlađenje sa padavinama i to mahom samo u višim predelima, dok u nižim, ako ih i bude, biće to male količine.

Todorović je kazao da će 25. decembra biti trodnevno zahlađenje sa oblacima i padavinama, ali je mala verovatnoća da će padavina biti u nižim predelima. On je najvio kišu i to malu količnu u nižim predelima.

Advertisement

Što se vetra tiče, košava i severac se mogu očekivati pred 25. decembar.

„Gledajući smene, ipak je velika verovatnoća da u januaru i februaru bude padavina, smenjivaće se kiša i sneg“, dodao je Todorović.

Ističe da će zima biti malo toplija od proseka.

„Vidi se ritam – svake 22 godine naiđe hladnija varijanta zime. Poslednja tako hladna zima bila je februar 2012. godine, kada su se i Sava i Dunav zaledili“, podsetio je Todorović.

Izvor: Espreso

Advertisement

Društvo

KOLIKO ĆE NAM BITI VEĆI RAČUN ZA GAS? Bajatović izneo brojku, poskupljenje od 1. novembra

Objavljeno

-

Objavio

Dušan Bajatović, Foto: Prinstcreen/RTS

Direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović rekao je da oni koji se greju na gas mogu očekivati skuplje račune


Direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović rekao je da sve one koji se greju na gas očekuje poskupljenje, ali da je suština da ono neće biti veće od 10 odsto. Ako preračunamo na decembarsku prosečnu fakturu i da ih podelimo u dve kategorije, recimo 2100 kilovati, gde je oko 200 metara kubnih, povećanje će biti negde oko 847 dinara, a ako je 400 kubika, biće 1.600 dinara i nešto u zavisnosti koliko koliko potrošite“, objašnjava Bajatović.

Gas će od novembra biti skuplji 10 posto. Agencije za energetiku dala je saglasnost za poskupljenje gasa za javno snabdevanje pa će kilovat sat koštati 4,54 dinara odnosno, sa PDV-om 5,02 dinara.

Direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović rekao je da oni koji se greju na gas mogu očekivati skuplje račune za oko 850 dinara.

„Ako uzmete da preračunamo to sad na decembarsku prosečnu fakturu i da ih podelimo u dve kategorije, recimo 2100 kilovati, gde je oko 200 metara kubnih pa povećanje će biti negde oko 847 dinara, a ako je tu bilo 400 kubika, biće 1600 dinara i nešto u zavisnosti koliko koliko potrošite“, kaže Bajatović.

Advertisement

Prema njegovim rečima, suština je da poskupljenje neće biti veće od 10 odsto.

„Odluka je donesena i ona će se primenjivati od 1. novembra. Što znači da će početi da se plaća od 1. decembra. Na taj način smo pomerili, da kažem, praktično račune, odnosno ovo poskupljenje u iduću godinu“, napomenuo je Bajatović.

Izvor: Espreso

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h