Connect with us

Društvo

DOBRE VESTI ZA NAŠU ZEMLJU, POTVRĐENO JE: Stiže još 50.000 vakcina IZ RUSIJE

Objavljeno

-

Foto: EPA/SEBASTIEN NOGIER

Bocan Harčenko ističe da Rusija ne želi da od proizvodnje vakcine pravi “globalno nadmetanje“


Prema informacijama dobijenim iz Moskve, novi kontigent od 50.000 doza ruske vakcine Sputnjik stiže u Srbiju danas ili sutra, ubeđen sam da će sve ići svojim tokom – potvrdio je ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko.

On podseća da je isporuka vakcina bila ključna tema u telefonskom razgovoru ruskog i srpskog predsednika, Vladimira Putina i Aleksandra Vučića, pre nekoliko dana i dodaje da postoje svi preduslovi da se u Srbiji proizvodi ruska vakcina protiv korona virusa – Sputnjik V, i da to potvrđuje i najavljeni dolazak delegacije ruskih stručnjaka koja u četvrtak 11. februara stiže u Srbiju.

Ističe da Rusija ne želi da od proizvodnje vakcine pravi “globalno nadmetanje“, već da joj je cilj da zajednički međunarodni napori na tom polju budu što efikasniji.

Bocan-Harčenko naglašava da će dolazak tima ruskih stručnjaka, koji će u Srbiji boraviti nekoliko dana kako bi utvrdili uslove za proizvodnju vakcine Sputnjik V na „Torlaku“, biti iskorak napred u saradnji Rusije i Srbije u oblasti vakcinacije kao odgovora na pandemiju korona virusa.

– Sa nestrpljenjem čekamo dolazak delegacije. Mislim da će to pomoći nastavku masovne vakcinacije u Srbiji, koja je na prvom mestu u tom procesu koji je sada najznačajniji za svaku zemlju – kaže Bocan-Harčenko o najavljenom dolasku stručnjaka iz tri ruske institucije – Ministarstva za industriju, Fonda za direktne investicije, kao i proizvođača vakcina, naučnog instituta „Gamaleja“.

Ističe da, kada je reč o proizvodnji Sputnjik V vakcine, koja je, kako primećuje, jedna od najtraženijih u Srbiji, postoji obostrana zelja i na ruskoj i na srpskoj strani za to, ali da se još uvek ne može govoriti o pojedinostima.

– Zbog toga i dolazi delegacija ruskih stručnjaka da napravi zaključak šta je moguće, gde je moguće, u kakvim vremenskim okvirima – navodi ambasador.

Podseća da se je proizvodnja te vakcine već počela u Indiji, Južnoj Koreji, Brazilu i Kini, kao i da je Mađarska dobila podršku za zvaničnu registraciju cepiva Sputnjik V. Zasad je vakcina dobila dozvolu u 19 zemalja.

Kako kaže, interes za proizvodnju pokazuje i Austrija, a svakog dana raste i broj zemalja koje, kako navodi, izražavaju opredeljenost za nabavku Sputnjik V vakcine.

Bocan-Harčenko smatra da je u ovom trenutku važno što Evropska agencija za lekove razmatra upotrebu ruskog cepiva koje je, kako podseća, agencija Blumberg označila kao “najveći naučni prodor Rusije od perioda Sovjetskog saveza“.

Na pitanje da li očekuje da vakcine prestanu da budu sredstvo geopolitičke borbe, Bocan-Harčenko kaže da je od početka epidemija i istraživanja o vakcinama, stav i jasna globalna poruka Rusije da je ta zemlja spremna i otvorena za zajednička naučna istraživanja u toj oblasti, za njihovu razmenu, kao i za pružanje tehnologija za proizvodnju drugim zemljama.

– Spremni smo da sarađujemo sa svima, to smo pokazali na primeru Srbije, a počela je saradnja i sa kompanijom Astra Zeneka. Verujemo da je prednost u saradnji i zajedničkoj proizvodnji – naglašava Bocan-Harčenko.

Dodaje da je skoro polovina zaposlenih u ambasadi Rusije u Beogradu vakcinisano na “Torlaku“ Sputnjik V cepivom, a da je sutra njegov termin za vakcinaciju.

– Ja sam upisan za sutra i nadam se da ću imati slobodnog vremena u rasporedu – kaže ambasador.

Izrazio je zahvalnost rukovodstvu Srbije, predsedniku Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić što su omogućili da se zaposleni u ambasadi vakcinišu što je, kaže, veoma cenjen prijateljski odnos.

Bocan-Harčenko navodi da veliko interesovanje građana Srbije za rusku vakcinu koje, kako je ukazao, prema pojedinim anketama dostiže više od 40 odsto, odraz prijateljskih i bratskih odnosa dve zemlje i međusobnog poverenja, ali i rezultat objektivnih podataka o delotvornosti Sputnjik V vakcine, uključujući i ocene časopisa “The Lancet“.

– Kada je krenula priča o ruskoj vakcini, još u fazi testiranja, stizala su nam pitanja građana širom Srbije kada će vakcina stići u Srbiju. Bilo je istraživanja koja pokazuju da se više od 40 odsto građana izjasnilo u prilog Sputnjik V vakcini, a verujem da je sa porastom njene reputacije i ugleda, taj procenat možda i veći – navodi Bocan-Harčenko.

Izvor: Espreso

Advertisement

———-
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Društvo

MUSTAFA (25) UPALIO SVOG STOJADINA NA +40 I ZAPUCAO NA MORE: Nema ko ga ne zna, PUT PREŠAO BEZ STRAHA! (FOTO)

Objavljeno

-

Objavio

Mustafa, Foto: FACEBOOK/SCREENSHOT/MUSTAFA JUGO


Fotografijama uz Stojadina pohvalio se na Fejsbuku


Mustafa Čobo (25) mladić iz Kaknja, svojim Stojadinom stigao je na hrvatsku obalu. Čobo je poznat po svojoj ljubavi prema starim Zastavama, a vlasnik je i jednog Yugo servisa u Bosni i Hercegovini.

Izgleda da njemu ne smetaju visoke temperature širom Hrvatske. Iako njegov Stojadin nema klimu, na kojoj mnogi ljudi u današnje vrijeme insistiraju tokom vožnje automobilom, Mustafa je seo u svoje vozilo i krenuo na more.

Fotografijama uz Stojadina pohvalio se na Fejsbuku:

“Zastavom po Hrvatskoj. Hvala na prvom susretu u Živogošću. Hvala na lepom druženju. Postoji li iko da me ne poznaje u Hrvatskoj. I da me nije ugostio”, napisao je uz fotografije.

foto: FACEBOOK/SCREENSHOT/MUSTAFA JUGO

Posetio je Makarsku, Bašku Vodu, Živogošće, a put dug 222 kilometara prešao je, kaže, bez problema i straha.

“Svaki automobil zahteva pažnju i redovno održavanje, pa tako i Stojadin. Uopše ne razmišljam hoće li se pokvariti, samo na Jadranu sam prešao 600 kilometara, ne računajući dolazak iz Kaknja, a tu treba računati i povratak, tako da će sve skupa izaći na preko 1.000 pređenih kilometara”, rekao je on za Hayat.

Podsetimo, Mustafa nije prvi ove godine!

„Skidam kapu gospodinu“, „Alal vera, burazeru, to je podvig, bez klime“, samo su neki od komentara ispod fotografije iz Lefkade, a upućeni su vlasniku jednog stojadina koji je ovim autom stigao u Grčku i privukao ogromno interesovanje na Fejsbuku.

Izvor: Espreso

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h