Connect with us

Ekonomija

DANAS POČINJE TRANZICIONI PERIOD ZA PRELAZAK NA NOVI MODEL FISKALIZACIJE! Oglasio se Siniša Mali

Objavljeno

-

Siniša Mali, Foto: Printscreen/Instagram

Mali je dodao i da novi model fiskalizacije podrazumeva korišćenje elektronskog fiskalnog uređaja


Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da danas, 1. novembra, počinje tranzicioni period za prelazak na novi model fiskalizacije, koji će trajati do 30. aprila sledeće godine.

Kako je rekao, sve je spremno i Poreska uprava je odobrila prve elemente elektonskog fiskalnog uređaja nekoliko različitih proizvođača.

„Sve je spremno za novi model fiskalizacije s obzirom na to da je Poreska uprava već odobrila prve elemente fiskalnog uređaja, koji su spremni za tržište. Očekujemo da već u narednim danima prvi obveznici pređu na novi model, s obzirom da je uveliko u toku i prijava za lokacije i za subvencije putem portala Poreske uprave ePorezi. To je za sve nas, za celu državu, za sve građane, veoma važna vest jer smo za još jedan korak bliži uvođenju novog modela fiskalizacije, koji će biti od neprocenjivog značaja u borbi protiv sive ekonomije, a od čega će korist imati celo društvo“, rekao je Mali.

On je podsetio da je prvobitno bilo predviđeno da se na novi model fiskalizacije pređe od 1. januara 2022.godine, ali da se saslušao glas privrede i koliko im je vremena potrebno da se spreme za prelazak na novi sistem, zbog čega je odlučeno da će se uvesti tranzicioni period koji će trajati od 1. novembra ove godine do 30. aprila sledeće godine.

Ministar je rekao i da poreski obveznici neće imati trošak prelaska na novi model, s obzirom na to da je država obezbedila šest milijardi dinara za subvencije, za koje će prijava trajati od 31. januara 2022. godine na portalu Poreske uprave ePorezi, saopštilo je Ministarstvo finansija.

„Da bi se prijavili za subvencije poreski obveznici prvo treba, ako to nisu uradili, da prijave podatke o lokacijama prodajnih objekata. Oni to treba da urade putem portala Poreske uprave ePorezi. Nakon što prijave lokacije, poreski obveznici se mogu prijaviti za subvencije države“, rekao je ministar Mali, napominjući da će subvencije biti redovno isplaćivane, na nedeljnom nivou, kako privrednici ne bi čekali, već što pre dobili sredstva za prelazak na novi model fiskalizacije.

Ministar finansija je podsetio da je predviđeno da obveznicima bude uplaćeno 100 evra po svakom prodajnom mestu i po svakom uređaju još 100 evra, a za privrednike koji nisu u sistemu PDV-a, taj iznos će biti uvećan za 20 odsto.

„Još jedna važna informacija vezana za današnji dan, odnosno 1. novembar. Kao što sam već rekao, poreski obveznici su od 1. oktobra u obavezi da prijave podatke o lokacijama prodajnih objekata i oni će od sutra, na portalu ePorezi, u poreskom sandučetu, dobiti elektronski poziv da pristupe portalu za obveznike fiskalizacije, preko koga poručuju bezbednosni element. Važno je da poreski obveznik naruči bezbednosni element kada je spreman za e-fiskalizaciju, odnosno kada zna koji će fiskalni uređaj koristiti“, objasnio je ministar.

Mali je dodao i da novi model fiskalizacije podrazumeva korišćenje elektronskog fiskalnog uređaja, putem kojeg će obveznik fiskalizacije, u trenutku prometa na malo, uključujući i primljeni avans za budući promet na malo, izdavati fiskalni račun sa QR kodom.

Ističući da je uvođenje novog modela fiskalizacije jedan od najvažnijih projekata koje Ministarstvo finansija trenutno realizuje, Siniša Mali je zaključio da je reč o velikoj i važnoj strukturnoj reformi koja će doneti brojne benefite celom društvu i državi, odnosno i privredi i građanima, jer će smanjenjem obima sive ekonomije, biti više novca za izgradnju puteva, pruga, škola, bolnica, domova zdravlja…

Stranica sajta Poreske uprave gde se može izvršiti uvid u Registar odobrenih elemenata elektronskog fiskalnog uređaja, koji ta uprava vodi

Izvor: Espreso

Advertisement

———-

———-
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ekonomija

ISTEAO ROK ZA PRIJAVU! Za pomoć od 20 evra prijavilo se više od 87.500 Srba (FOTO)

Objavljeno

-

Novac, Foto: Dado Đilas


Prijava za 20 evra počela je 15. novembra, a od tada do juče se za tu pomoć prijavilo 87.511 građana


Prijava za novčanu pomoć u iznosu od 20 evra istekla je noćas u ponoć, a odnosila se na građane koji se nisu prijavili za pomoć 30+30 evra ili su u međuvremenu postali punoletni.

Isplata po 20 evra građanima počinje 7. decembra, najpre će novac biti isplaćen penzionerima, a zatim 8. i 9. decembra i ostalim punoletnim građanima.

Prijava za 20 evra počela je 15. novembra, a od tada do juče se za tu pomoć prijavilo 87.511 građana.

Prijava se vršila preko portala Uprave za trezor idp.trezor.gov.rs.

Izvor: Espreso

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h