Connect with us

Vesti

Dan otvorenih vrata Astronomske opservatorije (FOTO/VIDEO)

Objavljeno

-

Astronomska opservatorija u Beogradu, koja je osnovana pre 135 godina, svake poslednje subote u mesecu otvara vrata za posetioce koji imaju priliku da se upoznaju sa razvojem astronomije u Srbiji i obidju paviljone sa instrumentima.

Direktorka opservatorije dr Zorica Cvetković napominje da je ulaz slobodan i objašnjava šta sve posetioce očekuje tokom jednoipočasovnog obilaska.

oglas

„Oni mogu da vide našu biblioteku, da čuju nešto o istorijatu same opservatorije, nauci koja se ovde proučava, da posete nekoliko paviljona sa instrumentima koji se tu nalaze i da vide sve one pribore koji se tu nalaze i kako se nekada radilo“, rekla je Cvetković.

POGLEDAJ:  UHAPŠEN KRAGUJEVČANIN OSUMNJIČEN ZA PLJAČKU! Sumnja se da je ukrao 15.000 evra i 600.000 dinara!

Opservatorija je od 1932. godine na opštini Zvezdara, koja je dobila ime upravo po zvezdarnici, a, inače, nalazi se na najvećoj nadmorskoj visini (248,6 m) u Beogradu.

To je zgrada iz koje su se posmatrale i otkrivale male planete, ali je taj deo rada premešten zbog svetlosnog i aero zagadjenja, kaže Cvetkovićeva.

„Danas se posmatrački rad više ne odvija na Zvezdari iz paviljona i instrumenata koji su ovde postavljeni, već smo izgradili jednu stanicu na jugu Srbije, na 20-ak kilometara od grada Prokuplja, na planini Vidojevica i tamo se nalazi naša astronomska stanica, nazvana baš po toj planini. Tamo imamo moderne instrumente, tri instrumenta i svi su tipa ogledala, jedan 1.4 metra , jedan od 60 cenimetara i jedan od 40 centimetara gde se rade savremena posmatranja.“

POGLEDAJ:  NAKON ŠTO JE IGOR JURIĆ IZNEO NAVODE, OGLASIO SE STEFANOVIĆ: Uputio mu je VAŽNU PORUKU!

U medjuvremenu, na Zvezdari se očekuje otvaranje muzeja, najavljuje direktorka opservatorije.

„Ono što mi danas ovde radimo je to da saniramo sve naše paviljone i uredjujemo krug opservatorije da bismo osnovali muzej astronomije po ugledu na sve opservatorije širom sveta koje se nalaze u gradskom jezgru.

Muzej bi trebalo da bude otvoren krajem ove ili početkom naredne godine, a do tada svi ljubitelji astronomije mogu da posete opservatoriju na Dan otvorenih vrata.

POGLEDAJ:  OSEDELA KADA JE VIDELA ČUDNO STVORENJE! Srpska konobarica doživela neverovatnu situaciju!

Prilog Kineske medijske grupe (CMG)

(Beta)

Advertisement

———-
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Vesti

U Irigu danas organizovana Fruškogorska vinska šetnja

Objavljeno

-

U Irigu je danas organizovana Fruškogorska vinska šetnja – „Fruška Walk +amp; Wine“ kao najava velike manifestacije za narednu godinu.

Manifestaciju koja se organizuje s ciljem predstavljanja turističkih potencijala Fruške gore i vinskog turizma, organizovala je Pokrajinska vlada u saradnji sa Turističkom organizacijom Vojvodine, Opštinom Irig i Udruženjem fruškogorskih vinara.

oglas

(Tanjug)

POGLEDAJ:  SAMO U BEOGRADU SKORO 300 NOVOZARAŽENIH: Najnoviji presek po gradovima
Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h

Generated by Feedzy