Connect with us

Društvo

CENE KVADRATA RASLE I DO 300 EVRA MESEČNO: Sada se dešava nešto što mnogi NISU OČEKIVALI, sledi OBRT?

Objavljeno

-

Ilustracija, Foto: mojanekretnina.rs, Profimedia

Poskupela je i starogradnja i novogradnja, a najveći skokovi u ceni zabeleženi su u Nišu, dok su najmanji u Kragujevcu


U prethodnih dve godine svedočili smo abnormalnom rastu, kako gradnje tako i cena, koji je u više navrata rezultirao i mesečnim poskupljenjem prosečnih kvadrata i do 300 evra. Sada se na međunarodnom nivou pojavio faktor koji bi mogao čitav trend da okrene u suprotnom pravcu.

Na iznenađenje mnogih, u poslednje 2 nedelje na globalnim tržištima primetan je prilično ozbiljan pad vrednosti cene gvožđa. Prema podacima sajta tradingeconomics, cena sirovog gvožđa po toni trenutno iznosi 115 dolara, dok je 08. juna ona iznosila 142,4 dolara po toni.

S obzirom da čelik koji se pravi od gvožđa ima veoma širok spektar upotrebe u više industrija, pa i građevisnkoj industriji, troškovi tih industrija sada počinju da padaju. Posledično je sve to uticalo na cenu novogradnje. U slučaju da se pad cena čelika nastavi, vrlo je verovatno da će prosečna cena stanova, koja je na primer u Beogradu u slučaju starogradnje 1.680 evra, a novogradnje 2.165 evra, krenuti silaznom putanjom.

Cene kvadrata u Srbiji

Prema poslednjem izveštaju Republičkog geodetskog zavoda, za prvi kvartal ove godine na tržištu nepokretnosti je u tom periodu obrnuto 1,6 milijardi evra, što je za 23,1 odsto više nego u isto vreme lane. Više od polovine tog novca potrošeno je na kupovinu stanova – 889,5 miliona evra.

U istom izveštaju stoji da je za godinu dana cena stambenih kvadrata u celoj Srbiji porasla od 5 do 23 odsto. Poskupela je i starogradnja i novogradnja, a najveći skokovi u ceni zabeleženi su u Nišu, dok su najmanji u Kragujevcu.

Prema podacima u izveštaju, najjeftiniji kvadrat u prestonici u stanovima koji su već imali vlasnike bio je 400 evra, najskuplji 4.902 evra, a prosečno 1.680 evra. Kada su u pitanju novi stanovi, cene se kreću u rasponu od 600 do vrtoglavih 9.115 evra, dok je u proseku kvadrat novogradnje 2.165 evra. Stan u novogradnji u Novom Sadu u proseku košta 1.505 evra po metru kvadratnom, za 16 odsto više nego pre godinu dana, a u starogradnji se sa 1.255 evra popeo na 1.517 evra. U Nišu stan od 50 kvadrata u starogradnji skuplji je za skoro 10.000 evra. Umesto prošlogodišnje cene od 831 evro, sada je kvadrat u proseku 1.020 evra, što je poskupljenje od čak 23 procenata.

Ključan zastoj na kineskom tržištu

Cena rude gvožđa odbacila je sve svoje dobitke za ovu godinu jer su investitori postali uplašeni zbog pada kineske potražnje, piše Fajnenšal Tajms dodajući da je to problem za neke od najvećih svetskih rudarskih kompanija.

Prema S&P Global Platsu, ruda gvožđa je juče oslabila za 8 odsto i pala na šestomesečni minimum, što je deveta uzastopna sesija pada. Analitičari upozoravaju da bi ona mogla sada da padne na oko 100 dolara po toni, prvi put od novembra, ako kinesko tržište nekretnina ostane u zastoju. Na ovu zemlju otpada oko polovine globalne proizvondje čelika.

– Počeci izgradnje ove godine nisu bili dovoljno jaki i konačno su porudžbine nestale, kaže za FT Kolin Hamilton, šef istraživanja roba u BMO Kapital Markets. „Železare sada moraju da smanje proizvodnju“.

Tržište nekretnina učestvuje 40 odsto u ukupnoj potražnji za čelikom u Kini, ali izgradnja novih domova je pala ove godine jer je Peking odlučio da preuzme kontrolu i nad cenama na tom tržištu i da napokon smanji nivo duga velikim građevinskim kompanijama.

– Maj je bio posebno loš, u padu između 30 i 40 odsto u odnosu na prošlu godinu, rekao je Hamilton.

Istovremeno, industrija čelika u zemlji nastavila je da održava stabilnu proizvodnju, oko 1,1 milijardu tona godišnje.

Izvor: Espreso

Advertisement

———-
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Društvo

Danas je praznik na koji se ne osvrćemo na običaje, već se iskreno pomolimo!

Objavljeno

-


Drevni hrišćanski praznik Polaganja rize Presvete Bogorodice ustanovljen je u petom veku

Srpska pravoslavna crkva danas slavi polaganje rize Presvete Bogorodice.

Govoreći o o ovom prazniku, kao jednom od praznika koji su posvećeni Presvetoj Devi Bogorodici, Njegovo Preosveštenstvo mitropolit Joanikije je svojevremeno rekao da se svi oni događaji iz života Gospodnjeg – Njegovo ovaploćenje, rođenje, raspeće, trodnevno pogrebenje, vaznesenje na Nebo, koje slavi Crkva Božija odnose, istovremeno, i na Presvetu Djevu Bogorodicu, jer je ona začela Spasitelja našeg Gospoda Isusa Hrista.

– Mnoge muke zadesiće sve nas, to je jednostavno život. Zamislite kako je bilo Presvetoj kada je gledala muke svog sina koji nije greha imao, ona je gledala ljudsko zlo direktno sa najvećim bolom! Majka Božija zna šta je nepravda, ona zna kako to boli, ona je uvek tu da pravednika zaštiti i umoli Sina svog da podari platu svakome ko strada po pravdi.

Ne zaboravite nikada da pred spavanje pomenete ime Presvete Bogorodice! Ne zaboravite da pročitajte čuvenu molitvu “Bogorodice Djevo, raduj se Blagodatna Marijo, Gospod je s Tobom! Blagoslovena si ti žena i blagosloven je plod utrobe Tvoje, jer si rodila Spasitelja dušama našim!

– Isto tako, kada slavimo Presvetu Bogorodicu onako kako je to Crkva ustrojila, kao što je upravo ovaj dan, to proslavljanje prenosi se i na Hrista jer, sigurno, da će Sin Božiji, sin Djeve primiti proslavljanje svoje majke kao da je samom Njemu upućeno.

Praznik Polaganja rize Presvete Bogorodice možemo smatrati produžetkom slave ovog svetog hrama, produžetkom slavljenja Božića u toku godine, bez obzira što ih deli veliko vremensko rastojanje.

Zašto se slavi položenje rize Presvete Bogorodice u Vlahernsku crkvu u Carigradu?

Za vreme cara Lava Velikog i carice Verine u Carigradu su živela dva ugledna senatora, Galvije i Kandid, rođena braća. Zamolili su cara da ih pusti u Jerusalim da se poklone svetim mestima i on ih je pustio. U Nazaretu odseli su u kući neke device Jevrejke, koja je držala u tajnoj odaji rizu (mantija) Presvete Bogorodice.

Ispred odaje stajali su mnogi bolesnici i nevoljnici koji su dobijali isceljenje od svojih muka: pričalo se da slepi progledaju, hromi se ispravljaju, đavoli se izgone iz ljudi, gluvi dobijaju sluh, nemima se jezici razrešuju i sve neizlečive bolesti ovde se lako isceljuju – molitvom i dodirom te rize.

Žena nije htela da im otkrije šta se nalazi u odajama i šta se dešava, pa bolesnici izlaze isceljeni odatle. Tek kada se uverila da sme i da im kaže i rekla je: „Izvrsni ljudi! Ta božanstvena tajna, za koju vi nastojite da vam je kažem, nikome do današnjega dana nije bila otkrivena. Ali pošto vidim da ste blagočestivi i bogoljubivi ljudi, to ću vam kazati sakrivenu tajnu, nadajući se da ćete ono što čujete od mene sačuvati u sebi, ne pričajući nikome. Ovde ja čuvam sakrivenu rizu Prečiste Djeve Marije koja je Hrista Boga rodila“.

Proveli su noć u tim odajama i bili zaprepašćeni divnim, jakim mirisom.

Kasnije su Galvije i Kandid uzeli tu svetinju, preneli je u Carigrad i o tome obavestili cara i patrijarha. To je izazvalo veliku radost u carskom gradu.

Riza je svečano preneta i položena u crkvu Vlaherne.

Za uspomenu na položenje rize Presvete Bogorodice u Vlahernsku crkvu, ustanovljen je ovaj praznik.

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h