Connect with us

Ekonomija

CENA GORIVA SVE VEĆA: Benzin i evrodizel skočili, PAKLENA poskupljenja na LETO!

Objavljeno

-

cene gorivo
Ilustracija, Foto: Profimedia, Zorana Jevtić

Gorivo je poslednjih nedelja prilično poskupelo i po regionu

Narednih sedam dana evrodizel ćemo plaćati po ceni od 209 dinara za litar, a motorni benzin evropremijum BMB 95 po 198 dinara za litar. Na nedeljnom nivou to je poskupljenje za tri, odnosno za pet dinara.

Za tačno tri meseca, koliko ima da je značajnije počelo da poskupljujegorivo po celom svetu, u Srbiji je litar dizela poskupeo za više od 20 dinara, a litar benzina za 17 dinara. Tačnije, 11. marta litar evrodizela je koštao 188 dinara, a benzina 176 dinara.

Vlada Srbije produžila je trajanje Uredbe o ograničenju cene naftnih derivata do 30. juna 2022. godine, što znači da će se i narednih nekoliko nedelja, petkom, formirati novi cenovnik na pumpama u Srbiji. Vrlo je verovatno da ova uredba bude produžena i tokom jula, saznaje Blic.

Gorivo je poslednjih nedelja prilično poskupelo i po regionu.

Zemlja/ Cena evrodizela/ Cena benzina

Grčka 220/ 270

Severna Makedonija 189/ 207

Albanija 230/ 221,94

BiH 196/ 187

Crna Gora 184/ 193

*Cena su sve u dinarima po litru

Nafta poskupljuje i na berzama

Cena nafte dostigla je 123 dolara i vraća se na rekordne nivoe. Pre tri nedelje barel je bio jeftiniji i do 14 dolara, a najave međunarodnih finansijskih institucija idu u pravcu da treba očekivati još veće cene.

Američka investiciona banka Goldman Saks smatra da već visoke cene nafte i benzina treba ovog leta još više da porastu kako bi se podstakla nova proizvodnja „crnog zlata“ i obeshrabrila potrošnja.

Banka sa Vol Strita sada predviđa da će cena sirove nafte Brent u proseku iznositi 140 dolara po barelu u periodu između jula i septembra, u odnosu na prethodnu prognozu od 125 dolara po barelu.

I predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je pre neki dan da je za našu zemlju problem što jedino tankerima možemo da dopremimo rusku naftu do hrvatskog naftovoda Janaf, a da je šestim paketom sankcija upravo to zabranjeno.

Vučić je dodao da umesto toga možemo samo da dobijamo iračku naftu preko naftovoda Kirkuk.

Kaže da će, prema nekim predviđanjima, nafta poskupeti čak na 150 ili 170 dolara po barelu, ali da će na to uticati i velika potrošnja.

Izvor: Blic/Srbijauzivo.com

Advertisement

———-
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ekonomija

NAJNOVIJE SAOPŠTENJE NARODNE BANKE: Tiče se kursa EVRA za danas

Objavljeno

-

Novac, Foto: Profimedia, Stefan Jokić, Zorana Jevtić


Dinar prema evru vredi jednako kao pre mesec dana, 0,2 odsto više nego na početku ove godine i 0,1 odsto više nego godinu dana ranije.

Dinar je danas neznatno promenio vrednost prema evru i zvanični srednji kurs je 117,39966 dinara za evro, saopštila je Narodna banka Srbije. Dinar prema evru vredi jednako kao pre mesec dana, 0,2 odsto više nego na početku ove godine i 0,1 odsto više nego godinu dana ranije.

Najslabija vrednost dinara prema evropskoj valuti bila je 13. aprila kada je za evro bilo potrebno 117,7627 dinara, dok je najveća vrednost dinara preme evru bila 4. jula, kada se evro mogao kupiti za 117,3896 dinara.

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h