Connect with us

Vesti

Bojana Selaković: Sastav Vlade pokazuje da cilj Srbije nije članstvo u EU

Objavljeno

-

Koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji Bojana Selaković ocenila je danas da sastav nove Vlade Srbije pokazuje da „suštinski i strateški cilj“ Srbije nisu evropske integracije, već balansiranje između različitih međunarodnih političkih aktera.

Ona je za novopazarski radio Sto plus kazala da Srbija duže od 10 godina proces evropskih integracija vidi samo kao jedan od stubova spoljne politike, a ne kao strateški interes i nešto čemu stremi.

„Nije cilj Srbije članstvo u Evropskoj uniji, već samo ostanak na evropskom putu kao jednom od načina da se obezbede odgovarajući resursi koji će onima koji su na vlasti omogućiti ostanak na vlasti. Ponašanje aktera iz Srpske napredne stranke je takvo kao da neko iz Brisela želi da Srbiju na silu uvuče u EU, a Srbija se brani. Zaboravlja se činjenica da je Srbija sama tražila da se učlani“, rekla je Selaković.

Ocenila je da deo problema leži i u Evropskoj uniji, odnosno, tolerantnom odnosu pojedinih država članica prema takvom ponašanju Srbije.

„Sve dok evropski akteri budu imali razumevanje za takav pristup, imaćemo balansiranje i shvatanje evropskih integracija samo kao modela za dobijanje značajnijih finansijskih sredstava. No i pored toga, smatram da su, uz sve manjkavosti i dugo trajanje, evropske integracije jedina opcija za dugoročni mir na Balkanu i jedini način da se ovo društvo reformiše“, navela je Selaković.

Advertisement

Ona je kazala da je izborom dvojice Bošnjaka (Huseina Memića i Usame Zukorlića) za ministre, nastavljen „stabilokratski manjinski režim“ kojim pripadnici manjinskih naroda dobijaju funkcije, ali se ne rešavaju suštinski problemi tih zajednica.

„Nije normlano da se na konkursu za prijem novih vatrogasaca u Novom Pazaru ne zaposli nijedan Bošnjak, to ne odgovara etničkoj slici područja i podseća na prošla vremena i način kako se srpska država odnosila prema Albancima na Kosovu. Tu je i pitanje rezolucije o genocidu u Srebrenici i suočavanju sa prošlošću čime se bavi isključivo civilno društvo, dok Bošnjaci koji sede u Vladi nemaju stav o tome ili ga javno ne iznose“, poručila je Selaković.

Dodala je da neprikladne proslave Božića i Ramazana u Novom Pazaru mogu biti veoma opasne i „dovesti do spirale u kojoj se situacija ne može držati pod kontrolom i gde stvari mogu eskalirati“.

„Posebno je problematičan način na koji je to ispraćeno u Beogradu, aktiviranjem čitave propagandne mašinerije. Oni koji su organizovali prvu proslavu (za Božić), računali su da će desiti druga (za Ramazan). Ako se pogleda trentuak i šta se paralelno dešava, vrlo jasno vidimo da je moguće da će Novi Pazar i Sandžak ponovo biti korišćeni kao alat ili poligon da bi se uticalo na neke druge procese“, rekla je Selaković.

Ona je pozvala sve političke aktere da budu svesni svoje odgovornosti za očuvanje mira i dobrih međuetničkih odnosa u Sandžaku.

Advertisement

(Beta)

Advertisement
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Vesti

Lutovac: Od 2019. godine ukazujemo da postoji posebno odeljenje policije

Objavljeno

-

Objavio

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac izjavio je, komentarišući snimak na kome navodno pripadnici Bezbednosno-informativne agencije (BIA) prate aktivistu kraljevačkog Lokalnog fronta Predraga Voštinića, da su lideri nekadašnjeg opozicionog bloka „Savez za Srbiju“ 2019. upozoravali da postoji posebno odeljenje u policiji i razne službe „koje se bave liderima opozicije“, iako im to nije posao.

„Ono što sam ja lično doživeo je nešto više od običnog praćenja, kao poslanik i potpredsednik Skupštine sam postavio pitanje u parlamentu MUP-u ako je tačno, a znamo da je tačno da nas prate sve vreme, da nam odgovore na pitanje ko je odvrtao šrafove na kolima mog službenog automobila. Od 2018. do danas su mi tri puta odvrtali točkove, dva puta su mi otpadali tokom vožnje“, rekao je Lutovac za list Danas.

Naveo je da odgovor nije dobio, iako bi, kako je kazao, „onaj ko ih prati sve vreme, morao da zna šta je radio sa odvrtanjem točkova“, kao i primer da gde god odu predstavnici opozicije, tu se „odjednom pojave neki usamljeni likovi koji nešto rade na laptopu, ili u 10 noću čitaju novine“.

Kopredsednik stranke Zeleno-levi front Radomir Lazović naveo je za Danas da su njego i telefoni njegovih kolega iz stranke „prisluškivani još od momenta kada su krenuli sa protestima zbog rušenja u Savamali“.

„Dobili smo i zvanično obaveštenje Telekoma Srbije da ne može da nam da informacije da li su nam telefoni prekršeni, jer je to državna tajna, što je skandalozna odluka sama po sebi“, kazao je Lazović.

Advertisement

Prema njegovim rečima, postoji indicija da su im telefoni i danas prisluškivani, ali da nemaju dokaze za to.

„Primećujemo da ljudi bliski SNS-u imaju informacije koje ne bi mogli da imaju nikako drugačije osim ako nam ne prisluškuju telefone. Dovijamo se kako možemo, uglavnom koristeći aplikacije koje pokazuju veći stepen bezbednosti. Nemamo mnogo uspeha jer ifnromacije dolaze do SNS i nemam sumnje da li BIA radi kao stranačka policija“, rekao je Lazović.

Dodao je i da je nedavno primetio ljude koji stoje ispred zgrade u kojoj živi i koji, kako tvrdi, „nadgledaju njegovo kretanje“.

(Beta)

Advertisement
Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h