Connect with us

Društvo

BIĆE VESELO OD 18 ČASOVA: Čak 1.800 inspektora i komunalaca večeras će češljati ILEGALNE KORONA ŽURKE

Objavljeno

-

Foto: Profimedia

Pomoćnik ministra za inspekcijski nadzor Ministarstva zdravlja Goran Stamenković ističe da su svi inspektori i komunalni policajci spremni za sve izazove


Oko 1.800 komunalnih inspektora i komunalnih policajaca danas i večeras će imati najteži zadatak od početka pandemije Covida 19 – da sve neodgovorne ugostitelje i građane privole da poštuju protivepidemiološke mere: ne puštaju muziku tokom legalnog rada do 18 sati, poštuju ograničenje radnog vremena, fizičku distancu i možda najvažnije ne organizuju novogodišnje žurke i dočeke u naizgled zatvorenim i zaključanim objektima.

Kako se bliži 18 sati i kraj rada ugostiteljskih objekata prema odluci Kriznog štaba, a pogotovo kako se bude primicala ponoć tako će rizična okupljanja, proslave i žurke odnosno prekršaji protivepidemioloških mera biti sve češći.

„Blic“ već danima upozorava kako se ilegalno organizuju korona žurke i kako funkcioniše kafansko podzemlje kao najopasnije kriminalne organizacije.

Tako se prilikom organizovanja skupova, proslava sa sve muzikom do kasno u noć obraća pažnja na svaki detalj ne bi li izbegli i najmanju mogućnost da ih inspekcijske, komunalne i policijske službe otkriju u prekršaju.

Advertisement

Da bi se to postiglo zahteva se poverenje i lojalnost kao u mafijaškim klanovima, a na korona žurke se ide bez automobila uz zabranu korišćenja telefona i kamera.

Imajući sve to u vidu, večeras se više nego ikada postavlja pitanje da li ćemo u novogodišnjoj noći biti dovoljno odgovorni da ne svalimo svu odgovornost borbe protiv Covida 19 zdravstvenim radnicima, inspektorima i komunalnim policajcima.

Pomoćnik ministra za inspekcijski nadzor Ministarstva zdravlja Goran Stamenković ističe da su svi inspektori i komunalni policajci spremni za sve izazove.

– Pojačan inspekcijski nadzor će se vršiti u popodnevnim i večernjim satima 31.12.2020. godine i 1.1. i 2.1.2021 godine, a fokus kontrole će biti na radnom vremenu svih objekata i događaja i poštovanje protivepidemijskih mera i to: dezobarijera, lična zaštitna oprema zaposlenih, lična zaštitna oprema korisnika, fizička distanca-barijera, dezinfekciona sredstva, korona redar/odgovorno lice za primenu meru i naravno radno vreme – naglašava Stamenković.

Kontrolisaćemo rizične objekte i po dva puta

Advertisement

Nažalost, i pored svih mera Kriznog štaba, upozorenja i punih Covid bolnica i dalje se mogu čuti kako se organizuju takozvane korona žurke po scenariju pravih mafijaških filmova. Zato će inspektorima i komunalnim policajcima biti od izuzetne važnosti informacije o takvim okupljanjima..

-U odnosu na stepena rizika i informacija da li se organizuju proslave i dočeci Nove godine, odabir objekata i događaja će vršiti na nivou jedinica lokalnih samouprava – kaže Stamenković.

Tačno se zna i kako će ko s kim delovati na terenu od nadležnih službi.

-Sanitarni inspektori će nadzor vršiti uz asistenciju policije, dok će turistički inspektori vršiti kontrole uz komunlanu inspekciju/miliciju, kao i ostale republičke inspekcije.. Svi republički inspektori su na raspolaganju i sprovođenju nadzora i to sanitarna, turistička, tržišna, veterinarska, inspektorat za rad, poreska, inspekcija drumskog saobraćaja, komunalna inspekcija/ milicija i MUP. Kada je u pitanju komunalna inspekcija nešto manje od 1000 inspektora je na raspolaganju i oko 800 ostalih inspektora, naravno u skladu sa raspoloživim kapacitetima koju su uslovljeni njihovim zdravstvenim stanjem – objašnjava Stamenković.

Kako kaže, u svim slučajevima nepoštovanja propisanih protivepidemijskih mera će se vršiti pojačan nadzor pa i ponavljanje kontrola u visoko rizičnim objektima.

Advertisement

Kazne od 50.000 do 150.000 dinara

Podsećanja radi, nedavnim izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti određene su i preciznije sankcije za kršenje protivepidemioloških mera. Najviše pažnje privukle su novčane kazne u vezi sa zabranom okupljanja više od pet ljudi u zatvorenom prostoru.

Prema tim izmenama, ko organizuje žurku ili slavi slavu sa više od pet osoba u zatvorenom prostoru rizikuje kaznu od 50.000 do 150.000 dinara.

Vinovnika ovog prekršaja mogu komunalnoj inspekciji ili komunalnoj miliciji prijaviti i sami građani putem jedinstvenog kontakt centra Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor i na telefon 064/8811-405.

Kazne za nepoštovanje protivepidemioloških mera:

Advertisement

50.000-150.000 dinara za fizičko lice

50.000 – 300.000 dinara za pravno lice

50.000 – 150.000 dinara za ovlašćeno lice u pravnom licu

50.000 – 150.000 dinara za preduzetnike

5.000 dinara je kazna za nenošenje maske odnosno 2.500 dinara u roku od osam dana

Advertisement

Izvor: Espreso

Advertisement
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Društvo

KOLIKO ĆE NAM BITI VEĆI RAČUN ZA GAS? Bajatović izneo brojku, poskupljenje od 1. novembra

Objavljeno

-

Objavio

Dušan Bajatović, Foto: Prinstcreen/RTS

Direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović rekao je da oni koji se greju na gas mogu očekivati skuplje račune


Direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović rekao je da sve one koji se greju na gas očekuje poskupljenje, ali da je suština da ono neće biti veće od 10 odsto. Ako preračunamo na decembarsku prosečnu fakturu i da ih podelimo u dve kategorije, recimo 2100 kilovati, gde je oko 200 metara kubnih, povećanje će biti negde oko 847 dinara, a ako je 400 kubika, biće 1.600 dinara i nešto u zavisnosti koliko koliko potrošite“, objašnjava Bajatović.

Gas će od novembra biti skuplji 10 posto. Agencije za energetiku dala je saglasnost za poskupljenje gasa za javno snabdevanje pa će kilovat sat koštati 4,54 dinara odnosno, sa PDV-om 5,02 dinara.

Direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović rekao je da oni koji se greju na gas mogu očekivati skuplje račune za oko 850 dinara.

„Ako uzmete da preračunamo to sad na decembarsku prosečnu fakturu i da ih podelimo u dve kategorije, recimo 2100 kilovati, gde je oko 200 metara kubnih pa povećanje će biti negde oko 847 dinara, a ako je tu bilo 400 kubika, biće 1600 dinara i nešto u zavisnosti koliko koliko potrošite“, kaže Bajatović.

Advertisement

Prema njegovim rečima, suština je da poskupljenje neće biti veće od 10 odsto.

„Odluka je donesena i ona će se primenjivati od 1. novembra. Što znači da će početi da se plaća od 1. decembra. Na taj način smo pomerili, da kažem, praktično račune, odnosno ovo poskupljenje u iduću godinu“, napomenuo je Bajatović.

Izvor: Espreso

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h