Connect with us

Vesti

Arhitekte: Generalštab je remek-delo, moguće ga je rekonstruisati

Objavljeno

-

Udruženje arhitekata Srbije je danas ocenilo da su zgrade Generalštaba i Ministarstva odbrane u centru Beograda, bombardovane 1999, „originalno remek-delo modernog i kompleksnog arhitektonskog izraza koje svedoči da kao društvo možemo da iznedrimo kvalitet koji smo do sada bili kadri da prepoznamo i sačuvamo“.

Povodom „dnevno-političke debate“ o mogućoj prenameni tog zemljišta i ustupanja privatnom investitoru kompleksa tih objekata“, u saopštenju Skupštine Udruženje arhitekata Srbije se kaće da je rekonstrukcija moguća za šta postoji „mnoštvo svetskih primera ratom devastiranih, urušenih objekata i celina“.

Nedavno je objavljen plan da se jednom američkom investitoru omogući da na tom mestu izgrade luksuzne hotele i stanove.

Međutim, piše u saopštenju, postoji niz arhitektonskih pristupa kojima se objekti privode novim namenama, uz očuvanje prepoznatih i zakonom zaštićenih vrednosti.

Ističe se da je kompleks objekata DSNO–Generalštab arhitekte Nikole Dobrovića iz 1965. godine „arhitektonska i prostorno urbanistička celina nesumnjive i apsolutne arhitektonske vrednosti“ i deo je identiteta Beograda, upisan u „kolektivnu memoriju lokalne istorije otpora oružanim agresijama koji su generacije pre nas iznele u borbi za nezavisnost i formiranje državnog i kulturnog identiteta“.

Advertisement

Udruženje podseća da je Vlada Srbije taj kompleks zgrada 2005. godine proglasila za spomenik kulture iz čega je proistekao niz mera za zaštitu tih objekata i njihove okoline.

(Beta)

Advertisement
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Vesti

Gutereš: Ni region ni svet ne mogu sebi priuštiti još ratova

Objavljeno

-

Objavio

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš (Guterres) izjavio je večeras da ni region ni svet ne mogu više sebi da priušte još ratova, posle iranskog napada na Izrael.

„Ni region ni svet ne mogu sebi priuštiti još ratova“, rekao je Gutereš i pozvao na maksimalnu uzdržanost.

Gutereš je na sednici Saveta bezbednosti UN o napadu Irana na Izrael rekao da je Bliski istok na ivici provalije.

„Bliski istok je na ivici provalije. Ljudi u regionu suočeni su sa stvarnom opasnošću od razornog širenja sukoba. Vreme je za smirivanje napetosti i maksimalnu uzdržanost“, rekao je Gutereš.

Sednica Saveta bezbednosti UN sazvana je posle napada Irana na Izrael tokom protekle noći.

Advertisement

Iran je protekle noći pokrenuo veliki napad dronovima i projektilima, i to je prvi direktan napad na teritoriju Izraela koji je izazvao strah od šireg regionalnog sukoba.

(Beta)

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h