Connect with us

Vesti

3 DECENIJE OD GIŠKINOG UBISTVA: I dan danas se priča o tome! Detalji su JEZIVI, ali to NIJE SVE

Objavljeno

-

Giška, Foto: Printscreen

U Nemačkoj je bio sastavni deo klana Ljube Zemunca, a mnogi sumnjaju u zvaničnu verziju njegove likvidacije na ratištu u Gospiću


Đorđe Božović Giška, legenda beogradskog asfalta i komandant Srpske garde, ubijen je pre tri decenije na ratištu u Gospiću. Tokom svog burnog života, a i posle njega, Giška je širom Balkana pretvoren u urbanu legendu.

O njegovom životu ispredane su mnogobrojne priče, a neke od njih postale su pravi mitovi. Božović je rođen 16. septembra 1955. godine u Peći. Bio je prvenac Gavra i Milene Božović.

SIn ubijenog oca

Otac mu je iz plemena Kuča i prezivao se Mićković, ali je ubrzo zbog sukoba sa zakonom, ali i sigurnosti svoje porodice, promenio prezime u Božović po dedi Božu.

Giška je sa majkom i mlađom sestrom Slavicom do 1964. godine živeo u Inđiji, a kada mu je otac ubijen, preselili su se na Voždovac u Beogradu.

Član bokserskog kluba “Radnički” na Voždovcu postao je ubrzo po preseljenju. Gradom kruži legenda da Božovića u borbama niko nije mogao da pobedi.

Vrlo mlad došao je u sukob sa zakonom, a u jednoj uličnoj tuči izboden je nožem. To ranjavanje preživeo je zahvaljujući svojoj snažnoj konstituciji i zbog toga je i dobio nadimak Giška.

POGLEDAJ:  KAKO NEKO MOŽE DA RADI U ZDRAVSTVU, A DA NIJE VAKCINISAN? Kon se osvrnuo i na MLADE: MORA DA SE PRESEČE!

Bio je prijatelj sa mnogobrojnim viđenijim pripadnicima beogradskog i srpskog podzemlja poput Branislava Matića Belog koji je ubijen samo mesec dana pre njega i sa kojim je osnovao Srpsku gardu. Družio se i sa Borisom Petkovim, koji mu je bio školski drug i komšija, Rankom Rubežićem i mnogim drugima.

Sa 13 godina Giška je pobegao u italiju odakle se brzo vratio, jer je dokazao da može da pobegne kad i gde hoće.

Četiri godine kasnije ponovo je otišao u Italiju, a zatim i u Belgiju, Austriju i Nemačku. Bio je u zatvoru na Sardiniji, odakle je pobegao, a iza rešetaka se našao i u Trevizu.

Priča se da se tu sukobio sa mafijašem Toninom, poznatijim kao Nosorog, a koga je Giška pretukao i tako dobio status gospodara robije, ali i poštovanje mafije koja mu se posle toga klanjala.

Boris Petkov je kasnije novinarima pričao da je Giška prvi put uhapšen u Briselu zajedno sa Svetom Marašem, poznatim kockarom koji je uspeo da se izvuče, a i Giška je posle šest meseci oslobođen optužbi, jer nije bilo dokaza.

POGLEDAJ:  Devojka izbola mladića nožem, hitno je prevezen na reanimaciju

Interpol je, tih godina, zabeležio i dva Božovićeva bekstva. Pobegao je, naime, iz suda u Nici, ali i iz sicilijanskog zatvora Zinare.

Bekstvo iz Šošenka

foto: Privatna arhiva

Uhapšen je sa još nekoliko kompanjona 1979. godine u Ženevi i to zbog pljačke.

Tada je smešten u zloglasni Candolon, jedan od najobezbeđenijih zatvora i danas iz koga niko, osim, Giške nije uspeo da pobegne.

U Nemačkoj je Božović bio sastavni deo klana Ljube Zemunca, a družio se i sa Željkom Ražnatovićem Arkanom. Zanimljivo je i da je Giška 1984. godine došao u sukob sa svojim dotadašnjim prijateljem Rankom Rubežićem koga su zvali i beogradski Dač Šulc.

Pravi razlog svađe između Rubežića i Giške nikad nećemo saznati, a gradom kruži više verzija. Taj sukob kulminirao je krvavim obračunom ispred kluba “Nana” na Senjaku

Fatalni susret s vojvodom

Božović je oteo pištolj Rubežiću i ranio ga. iste noći, Božović je pobegao u Nemačku, a Rubežić je operisan i preživeo, ali bez jednog plućnog krila.

POGLEDAJ:  ARKAN I SLOBA SU NAVODNO ISTRAŽIVALI MISTERIOZNU SRPSKU PEĆINU: Tvrdi se da su tražili veliko blago SRPSKOG VLADARA

Tokom osamdesetih, Božović je bio saradnik Državne bezbednosti, odan ideji jugoslovenstva.

Kao obrazovan i inteligentan čovek, bio je zadužen za planiranje likvidacija ustaških i albanskih terorista.

Kad je poslat da likvidira i Momčila Đujića, istaknutog srpskog emigranta, Giška postaje nacionalista i zagovornik obnove monarhija u Srbiji.

Božović je ubijen na ratištu u Gospiću 15. septembra 1991. godine. Mnogi sumnjaju u zvaničnu verziju njegove smrti i veruju da su ga ubili izdajnici.

Na brisanom prostoru

Prema zvaničnoj verziji, napušten od tri tenka tadašnje JNA koji su se, iz do danas nejasnih razloga jednostavno povukli, Giška je, kobnog dana uoči svog 36. rođendana, više puta napuštao zaklon pozivajući pomoć.

Kad se poslednji put našao na brisanom prostoru pogođen je sa tri hica, a umro je na rukama svog sinovca Milovana Mićkovića, takođe borca Srpske dobrovoljačke garde, koji je i sam tada ranjen.

Đorđe Božović bio je sahranjen na Centralnom groblju u Beogradu, a krajem 2017. godine njegovi ostaci su ekshumirani i preneti u Crnu Goru, u grobnicu u Kučima.

Izvor: Espreso

Vesti

Ženska solidarnost pozvala na protest ispred Informera u subotu

Objavljeno

-

Objavio

Ženska solidarnost pozvala je na protest u subotu u 13 sati ispred redakcije lista Informer, gde će da zatraže uklanjanje intervjua sa višestrukim silovateljem Igorom Miloševićem, sa svih medijskih platformi.

Kako su navele u pozivu na društvenim mrežama, na protestu će se tražiti i ukidanje javnog finansiranja medijima koji neetički izveštavaju o muškom nasilju, uvodjenje hitnog nadzora za Igora Miloševića i donošenje zakona o registru i nadzoru silovatelja po uzoru na već postojeći Registar pedofila, uz blisku saradnju sa relevantnim ženskim organizacijama.

POGLEDAJ:  RITUAL ZA DAN ZALJUBLJENIH: Saznajte ko je vaša srodna duša, sve što vam treba su SEMENKE SUNCOKRETA

Prvi protest ispred Informera održan je u sredu, u organizaciji Ženske solidarnosti.

„S obzirom na energiju sa prošlog protesta i drugih zakazanih protesta, odlučile smo da se nadjemo u isto vreme i na istom mestu“, naveli su iz Ženske solidarnosti na društvenim mrežama.

(Beta)

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h