Connect with us

Tehnologija

RUSKA APLIKACIJA POLAKO OSVAJA SVET: Već ima 63 miliona korisnika i broj vrtoglavo raste!

Objavljeno

-

Foto: Profimedia

Pritom, Telegram je prednjačio i po broju preuzimanja iz Gugl plej prodavnice


U januaru 2021. godine mesindžer „Telegram“ bio je aplikacija, sa izuzetkom video igrica, sa najviše preuzimanja na svetu prestigavši popularni „Tik tok“ i „Vocap“, svedoče podaci kompanije „Senzor tauer“ koja se bavi analitikom digitalnog tržišta.

Kako se navodi, „Telegram“ je instaliran 63 miliona puta, što je skoro četiri puta više u poređenju sa istim periodom prošle godine. Najveći porast preuzimanja mesindžera zabeležen je u Indiji i Indoneziji.

Na drugom mestu je aplikacija „Tik tok“ sa 62 miliona preuzimanja, dok su među pet lidera i aplikacije „Signal“, „Fejsbuk“ i „Vocap“.

Pritom, „Telegram“ je prednjačio i po broju preuzimanja iz „Gugl plej prodavnice“, dok je po broju instaliranja iz „Ep stora“ tek na četvrtom mestu. Ipak, to nije uticalo na konačni rezultat i vođstvo aplikacije.

Advertisement

U januaru 2021. godine došlo je do ozbiljnih promena u sferi društvenih mreža i mesindžera. Nakon što su pristalice bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa zauzele zgradu Kongresa 6. januara, mnoge društvene mreže su blokirale Trampove naloge i saopštile da nameravaju da pooštre borbu protiv ekstremističkih sadržaja. Jedna od najvećih aplikacija za razmenu poruka na svetu „Vocap“ pooštrio je pravila slanja poruka. Zbog toga su drugi mesindžeri i društvene mreže dobili na popularnosti.

Javna organizacija „Koalicija za sigurniji internet“ iz Amerike optužila je „Telegram“ da predstavlja platformu za širenje pretnji i koordinaciju rasističkih nasilnih akcija, posebno uoči inauguracije novog američkog predsednika Džozefa Bajdena i nakon smrti Afroamerikanca Džordža Flojda u Mineapolisu. Zahtevala je od suda da se aplikacija izbriše iz „Ep stora“.

Treba pomenuti da je autor Telegrama Rus Pavel Durov, osnivač jedne od najpopularnijih društvenih mreža u svetu – „Vkontakte“.

Izvor: Espreso

Advertisement

Tehnologija

STIŽE 6G MREŽA!!! Otkriveni su planovi, godina lansiranja je 2030.

Objavljeno

-

Objavio

Huawei, Foto: Profimedia

Planove je otkrio rotirajući predsednik kompanije Ksu Zhijun na konferenciji u Šenženu ranije ove nedelje, prema izveštaju kineskih medija. Zvaničnik je rekao da će 6G mreže biti predstavljene na tržištu za manje od 10 godina, do 2030. godine.


Iako mnoge zemlje širom sveta tek počinju da prihvataju 5G tehnologiju, kineski tehnološki gigant Huavei predstavio je planove za uvođenje svog mnogo bržeg naslednika.

Planove je otkrio rotirajući predsednik kompanije Ksu Zhijun na konferenciji u Šenženu ranije ove nedelje, prema izveštaju kineskih medija. Zvaničnik je rekao da će 6G mreže biti predstavljene na tržištu za manje od 10 godina, do 2030. godine.

Huavei je obećao da će u bliskoj budućnosti objaviti belu knjigu koja objašnjava svoju viziju razvoja mreža sledeće generacije, navodi se u izveštaju. Iako su detalji o tehnologiji oskudni, kineski CGTN je izvestio da su 6G mreže možda 50 puta brže od 5G. S obzirom na to da 5G mreže omogućavaju prenos do 20 gigabita u sekundi u idealnim uslovima, brzina njegovog naslednika može dostići 1.000 gigabita u sekundi.

Iako će definitivno omogućiti korisnicima da brže preuzimaju sve od aplikacija do video zapisa, 6G tehnologija takođe može da dozvoli upotrebu interneta pri velikim brzinama, na primer u avionu, napominje se u izveštaju.

Advertisement

Huavei je jedan od globalnih lidera u razvoju 5G, ali neke zemlje su odlučile da ograniče upotrebu opreme kompanije usred američkog pritiska. 2019. godine tehnološka kompanija otkrila je da je počela da radi na 6G mrežama „davno“. Njen izvršni direktor Ren Zhengfei rekao je da je tehnologija još uvek u ranoj fazi, predviđajući da bi moglo da prođe desetak godina pre nego što postane stvarnost.

Izvor: Espreso

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h