Connect with us

Tehnologija

PAŽNJA! Na ovim mestima se NIKAKO NEMOJTE POVEZIVATI NA INTERNET

Objavljeno

-

Foto: Profimedia

Nakon što se osoba poveže na taj internet, hakeri lako instaliraju softvere kreirane da naprave štetu i viruse, koji će im u skorije vreme dati pristup svim podacima „žrtve“.


Verovatno ste se barem jednom povezali na internet u tržnom centru ili hotelu, bilo iz poslovnih ili privatnih razloga, ne razmišljajući o tome ugrožava li to vaše privatne podatke.

Ali to spajanje nikako nije bezazleno. Danas je bežični internet prisutan svugde, u gotovo svim ugostiteljskim objektima, čak i u kafićima i restoranima u kojima često boravite. Dok čitate novine telefonom i ispijate prvu jutarnju kafu u baru – haker vas možda“posmatra“.

Hoteli

Hoteli mogu biti „opasni“, iako se prijava na Internet čini sigurnom i bezbednom. Mnoge kompanije koje se bave ovom temom, kao što su Kaspersky ili SensePost, već godinama ističu da javni Wi-Fi predstavlja „veliki sigurnosni rizik“.

Advertisement

Ako mislite da je otmeni hotel sigurniji od lokalnog motela – varate se. Hakeri neretko prave lažne bežične mreže, koje imaju slično ime kao hotelski wi-fi, a uglavnom pikiraju mjesta koja su posećena i popularna. Onda čekaju da „žrtva upadne u zamku“, tj. da se uloguje.

Nakon što se osoba poveže na taj internet, hakeri lako instaliraju softvere kreirane da naprave štetu i viruse, koji će im u skorije vreme dati pristup svim podacima „žrtve“. U tu zamku ne upadaju samo gosti hotela ili šopingholičari, već i veliki broj zaposlenih koji rade na daljinu.

Gradska mreža

Ako planirate da se povežete na internet u obližnjem šoping molu, obratite pažnju na ime mreže. Na infopultu, koji se nalazi u svakom ovakvom objektu, saznajte tačno ime – kako se ne biste povezali na nečiji pametni telefon ili hakerski laptop. Kada izvršavate neke transakcije, preporuka je da to radite kod kuće ili preko mobilnog interneta, a isto važi za unošenje važnih šifri ili pristupanje značajnim profilima na mreži.

Mimo svega ovoga, treba da obratite pažnju i na gradski Wi-Fi, koji se nalazi na određenim mjestima (park, trg…) ili u, recimo, prevozu. Tu svakako internet nije brz i obično pravi probleme, pa samim tim ništa ne gubite. Ako je besplatna gradska mreža spora, to znači da je na nju spojeno previše korisnika ili da je ruter preuzeo haker, što je u svakom slučaju gori scenario.

Advertisement

Izvor: Espreso

Advertisement
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Tehnologija

STIŽE 6G MREŽA!!! Otkriveni su planovi, godina lansiranja je 2030.

Objavljeno

-

Objavio

Huawei, Foto: Profimedia

Planove je otkrio rotirajući predsednik kompanije Ksu Zhijun na konferenciji u Šenženu ranije ove nedelje, prema izveštaju kineskih medija. Zvaničnik je rekao da će 6G mreže biti predstavljene na tržištu za manje od 10 godina, do 2030. godine.


Iako mnoge zemlje širom sveta tek počinju da prihvataju 5G tehnologiju, kineski tehnološki gigant Huavei predstavio je planove za uvođenje svog mnogo bržeg naslednika.

Planove je otkrio rotirajući predsednik kompanije Ksu Zhijun na konferenciji u Šenženu ranije ove nedelje, prema izveštaju kineskih medija. Zvaničnik je rekao da će 6G mreže biti predstavljene na tržištu za manje od 10 godina, do 2030. godine.

Huavei je obećao da će u bliskoj budućnosti objaviti belu knjigu koja objašnjava svoju viziju razvoja mreža sledeće generacije, navodi se u izveštaju. Iako su detalji o tehnologiji oskudni, kineski CGTN je izvestio da su 6G mreže možda 50 puta brže od 5G. S obzirom na to da 5G mreže omogućavaju prenos do 20 gigabita u sekundi u idealnim uslovima, brzina njegovog naslednika može dostići 1.000 gigabita u sekundi.

Iako će definitivno omogućiti korisnicima da brže preuzimaju sve od aplikacija do video zapisa, 6G tehnologija takođe može da dozvoli upotrebu interneta pri velikim brzinama, na primer u avionu, napominje se u izveštaju.

Advertisement

Huavei je jedan od globalnih lidera u razvoju 5G, ali neke zemlje su odlučile da ograniče upotrebu opreme kompanije usred američkog pritiska. 2019. godine tehnološka kompanija otkrila je da je počela da radi na 6G mrežama „davno“. Njen izvršni direktor Ren Zhengfei rekao je da je tehnologija još uvek u ranoj fazi, predviđajući da bi moglo da prođe desetak godina pre nego što postane stvarnost.

Izvor: Espreso

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h