Connect with us

Fudbal

ODRŽAN JE SEMINAR UDRUŽENJA NAVIJAČA „DŽENTLMENI“: Gosti su im bili mladi fudbaleri Čukaričkog!

Objavljeno

-

Udruženje navijača Džentlmeni, Foto: Udrženje džentlmeni

Savez svesrdno podržava ovakvu vrstu projekta


Problem govora mržnje u sportu i način kako se tome suprotstaviti, bio je glavna tema seminara koji je održan u Kući fudbala u Staroj Pazovi. Seminar je održan u organizaciji Udruženja navijača „Džentlmeni“ iz Beograda, a saradnici u projektu su bili Fudbalski savez Srbije i Fudbalski klub Čukarički. Projektni skup je organizovan u okviru Erasmus+ projekta „RIGHTS“, čiji akronim znači „Respect is the goal, hate speech threatens sport integrity“, ili u prevodu „Poštovanje je cilj, govor mržnje ugrožava integritet u sportu“. Projekat sprovodi sedam međunarodnih organizacija, a osim „Džentlmena“ učešće su uzela dva Univerziteta i četiri nevladine organizacije iz Italije, Portugala, Bugarske, Grčke i Turske. Na seminaru su sportski treneri izvodili radionice sa mladim fudbalerima Čukaričkog, gde je cilj bio da se sportistima približe teme i pojave raznih oblika govora mržnje u sportu, kao i način kako se tome suprotstaviti. Kada kažemo radionica, misli se na edukativne igre ili igrice kroz koje su mladi sportisti, uz koordinaciju trenera, mogli da shvate i razumeju pojmove kao što su diskriminacija, jednakost, pravičnost, rasizam, uznemiravanje, vređanje na raznim osnovama, govor mržnje, respekt, fer plej i slično.

Ovaj projekat služi da se probudi sportsko i javno mnjenje što se tiče problematike govora mržnje na sportskim terenima i da se počne sa intenzivnijim delovanjem u smeru prevencije. U tom smislu učešće su uzeli i predstavnici relevantnih institucija koje se bave sportom i koje bi u budućnosti trebalo da budu nosioci ovakvih aktivnosti. Ispred Ministarstva omladine i sporta pomoćnik ministra Uroš Pribićević dao je snažnu podršku projektima poput ovog. -Ovakvi seminari i vebinari gde se govori mladima šta su navijači, a šta su huligani su jako važni. Mi u okviru ministarstva pitanje navijača prepoznajemo kao veoma važnu temu. Država Srbija se ozbiljno bavi tom temom. Mi imamo međuresorni savet za Suzbijanje nasilja na sportskim priredbama, gde se u saradnji ministra sporta i ministra unutrašnjih poslova radi na prevenciji ovih problema. Ovo je sjajan projekat koji će oblikovati buduće generacije navijača i sportista. Veoma je bitna edukacija u razvoju vrednosti – uz jasnu poruku da Ministarstvo podržava ovakve projekte. Prisutnima se obratila i Aleksandra Ćupović, direktor sektora opštih poslova u Fudbalskom savezu Srbije.

Udruženje navijačifoto: Udruženje navijači

-Savez svesrdno podržava ovakvu vrstu projekta. U nekima je čak i aktivan učesnik. Mi u Savezu promovišemo sport sa pravim vrednostima. Jako je bitno da se razgovara o ovim temama, pogotovo u godini kada se održava Svetsko prvenstvo u Kataru. Prilikom rada na projektu, učesnici projekta iz Italije, Portugala, Grčke,Turske, Bugarske i Srbije sproveli s detaljne analize načina edukacije sportskih trenera i došli do zaključka da takoreći nigde ne postoji formalna 0edukacija sportskih trenera u domenu interkulturalne komunikacije kao i na temu borbe protiv govora mržnje u sportu, što je vrlo važan segment u današnje vreme i namera je i Evropske komisije, a takođe i organizacije UEFA, da se radi na razvoju ovakvih edukativnih programa. Realizacija ovakve vrste radionica je pionirski poduhvat jer se na tlu Evrope do sada nije sprovodila ovakva vrsta edukacije.

Udruženje navijačifoto: Udruženje navijači

Organizator skupa – Udruženje navijača Džentlmen postoji od 2007. godine. Aktivno podržava fudbalsku reprezentaciju Srbija na svim utakmicama, a u poslednjih nekoliko godina akitvno se bavi projektima čiji je cilj spečavanja nasilja, huliganizma, govora mržnje i svih ostalih negatinvnih pojava u sportu, na stadionima i oko stadiona. Promovišu prave vrednosti, saradnju, toleranciju i pristojno ponašanje na tribinama.

Izvor: Espreso

Advertisement

———-
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Fudbal

MITROVIĆ IZNENADIO OBJAVOM POSLE DVA GOLA LIVERPULU: Skrivena poruka srpskog golgetera zapalila Englesku! (FOTO)

Objavljeno

-

Aleksandar Mitrović, Foto: Profimedia

Reprezentativac Srbije se oglasio na Instagramu

Fudbaleri Fulama remizirali su na startu Premijer lige protiv Liverpula, a dvostruki strelac za domaćina bio je srpski golgeter Aleksandar Mitrović.

Mitrović je dva puta donosio prednost svom timu, koji su na kraju ipak morali da se zadovolje bodom.

Poznato je da fudbaleri širom sveta svaki svoj uspeh vole odmah da podele i „šeruju“ na društvenim mrežama! Međutim, Mitar se nije pohvalio sjajnim učinkom protiv favorizovanog Liverpula.

Odlučio je da okači fotografiju sa suprugom Kristinom i možda pošalje skrivenu poruku da je ona zaslužna za njegove uspehe.

Mitrovići su se savršeno „skockali“ i izašli da proslave veliki uspeh.

Inače Kristina je u blagoslovenom stanju, a par čeka treće dete.

Izvor: Espreso/Srbijauzivo.com

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h