Connect with us

Ostali sportovi

ARUNOVIĆ POSLE JUBILARNOG 50. ODLIČJA: Tamo ne može svako da pobedi! Zoranin cilj je medalja na Igrama u Parizu

Objavljeno

-

Zorana i Jelena Arunović, Foto: oks.org.rs

Od 2010. godine, Zorana se 50 puta pela na jedno od tri mesta pobedničkog postolja u olimpijskim disciplinama

Trijumfom na Svetskom kupu u Južnoj Koreji u pojedinačnoj konkurenciji i miksu u disciplini vazdušni pištolj, srpska strelkinja Zorana Arunović stigla je do jubilarne 50. medalje na velikim takmičenjima u bogatoj karijeri.

Od 2010. godine, Zorana se 50 puta pela na jedno od tri mesta pobedničkog postolja u olimpijskim disciplinama, a njen trener, Jelena Arunović, kaže da je dvostruki trijumf u korejskom Čang Vonu od izuzetnog značaja:

– Ovaj uspeh je još veći, jer je ostvaren u Aziji. Verujte mi, tamo ne može svako da pobedi, jer na azijskom kontinentu je došlo do velike ekspanzije kvaliteta kada je streljaštvo u pitanju. Treneri u azijskim zemljama primenili su drugačiju trenažnu tehnologiju koja im je dala nagli skok rezultata. Situacija je takva da oni ne idu po svim takmičenjima i iz nekog razloga ne dolaze u Evropu, i zato kada dođeš u neku azijsku zemlju na takmičenje i pobediš ih na njihovom terenu to je zaista rezultat vredan pažnje – konstatuje Jelena Arunović i naglašava da je posebno raduje činjenica da Zorana ove godine u kontinuitetu osvaja odličja:

– Impresivna je bila u kvalifikacijama, ostvarivši najbolji rezultat još od decembra 2018. godine. U finalu je pucala izvanredno, vodila je sa čak 12:0 i finalni meč je rešila ruitnski u svoju korist sa 16:4. Ono što je bila otežavajuća okolnost u celoj situcaiji u Čang Vonu je činjenica da su se kvalifikacije u miksu pucale samo tri sata nakon pojedinačnog finala. Trebalo je smiriti se i sabrati se posle velikog uspeha. Bilo je jako teško. Zorana i Damir Mikec su veliki profesionalci, ali nisu mašine. Ipak, bili su na visini zadatka pa su u finalu zasluženo stigli do zlata.

Na pitanje šta je tajna uspeha Zorane Arunović na velikoj sceni više od decenije, njen trener Jelena Arunović kaže:

Advertisement

– Zorana je uspešna pre svega što je predisponirana za ovaj sport, ali i zato što je veoma dobro utrenirana i to u dužem vremenskom periodu. Govorimo o sportisti koji je na visokom nivou utreniranosti u desetogodišnjem ciklusu, koji mogu da nazovem megaciklus i zato nijedan njen dobar rezultat i medalja nisu iznenađenje za prave stručnjake koji prate to što radimo. To je nešto što se posle toliko godina kvalitetnog i stručnog rada i očekuje.

Zanimljivo je da je Zorana posle Olimpijskih igara u Tokiju, kada nije uspela da osvoji tako željeno olimpijsko odličje, razmišljala da završi sportsku karijeru. Teška povreda samo mesec dana pre takmičenja, na neki način poništila je vrhunski i po mnogo čemu inovativan rad u pripremnom periodu. Ipak, ta odluka o povlačenju je na sreću srpskog streljaštva i našeg sporta, prolongirana do daljnjeg:

– Takvo razmišljanje je bilo posledica neostvarenog cilja i bolne istine da Igre u Japanu nisu prošle onako kako smo priželjkivale. Ta povreda se desila kada je Zorana bila u naletu dobrih rezultata, a sve ono što smo radile zajedno se pokazalo kao ispravno. Ipak, nekako smo uspele da izguramo sve to i iz te situacije izađemo možda još i jače. Imale smo veliku pomoć ljudi iz okruženja, porodice, fizioterapeuta, kondicionog trenera, psihologa… Uz takvu podršku mogle smo da se fokusiramo samo na rad i to je bilo presudno.

Ono što Zoranu i Jelenu očekuje u narednom periodu su pripreme za Svetsko prvenstvo koje se u oktobru održava u Egiptu:

– Naš glavni cilj i dalje je osvajanje medalje na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine i niko mi ne može zabraniti da sanjam o tome. Ali, za Pariz tek moramo da se kvalifikujemo. Prva prilika za to je Svetsko prvenstvo u Egiptu, gde će vize za Olimpijske igre overiti osvajači medalja. Nisam dovoljno hrabra da kažem da će to biti tako, ali to jeste naša želja, a posle ovog svetskog kupa u Koreji to se čini kao realan i dostižan cilj – zaključila je Jelena Arunović.

Advertisement
Advertisement
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ostali sportovi

PORED ZLATA TU SU I INDIVUIDUALNA PRIZNANJA! Tijana MVP šampionata, a nagrade se našle i u rukama Bojane i Teodore!

Objavljeno

-

Objavio

Detalj sa utakmice Srbija - Brazil, Foto: EPA/Sander Koning

Utisak je da je među najboljima moralo da bude mesta i za Jovanu Stevanović


Svet se klanja novim-starim šampionkama sveta! Oko vrata reprezentativkama Srbije ponovo sijaju zlatne medalje, a stigla su i tri individualna priznanja na kraju turnira.

Nije moglo da bude drugačije: kao pre četiri godine, Tijana Bošković, neumoljiva korektorka reprezentacije Srbije, proglašena je za MVP-ija prvenstva sveta! Naša gracija dobila je naklon kao priznanje i od rivalki, koje su prosto priznale da bolje od nje na svetu nema.

Proglašena je Tijana za najbolju korektorku prvenstva, ali još dve naše odbojkašice su u idealnom timu: Bojana Drča je proglašena za najbolju tehničarsku šampionata, dok je Teodora Pušić najbolji libero sveta.

Utisak je da je među najboljima moralo da bude mesta i za Jovanu Stevanović, blokerku reprezentacije Srbije, koja je pogotovo finale odigrala fenomenalno. Ipak, dve blokerke u timu su Ana Karol iz Brazila i Ana Danezi iz Italije.

Advertisement

Za najbolje primačice servisa proglašene su Brazilka Gabi i Italijanka Sila.

Izvor: Espreso

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h