Connect with us

ShowBiz

VUK KOSTIĆ U ULOZI MONSTRUMA U FILMU „DARA IZ JASENOVCA“: Smučile su mu se USTAŠKE uniforme!

Objavljeno

-

Foto: Printscreen

Snimanje ovog filma bilo je veliki poduhvat.


Tokom i posle prikazivanja istorijske drame „Dara iz Jasenovca“ na Javnom servisu izgleda da je ceo region plakao. Političari, glumci, lekari, umetnici, pravnici, deca, odrasli, Srbi, Hrvati, Austrijanci i svi koji su osetili delić stradanja koje su u logoru smrti preživljavali naši preci. Sve podele su nestale, a ostala je zajednička tuga i očaj.

Teško je bilo i glumcima, a posebno onima koji su u ovom filmu imali uloge negativaca, jer je trebalo da iz sebe izvuku ono najgore i baš to prikažu na snimanju.

Kako za objašnjava glumac Vuk Kostić, koji tumači lik ozloglašenog komandanta logora Miroslava Filipovića, snimanje ovog filma bilo je veliki poduhvat.

foto: youtubeprintscreen

– To se zove istorija… i tu je… Ona nigde ne odlazi i ne pojavljuje se iznenada… Nije problem što moderan trendo-urbani narod ne zna. Nego što ih ne zanima… Postali smo bezdušni i bezosećajni… Bez trunke empatije – kaže Kostić.

On je ranije rekao i da ga je tokom snimanja filma podilazila jeza od svih ustaških uniformi koje je morao da gleda.

Advertisement

– Svaki put sam osećao nelagodu kad dođem na set i gledam dve stotine momaka u ustaškim crnim uniformama koji gurkaju decu. Mislio sam to prvog dana: „Pa navići ćeš se, Vuče, sve to znam, to je samo film, to je samo film“. Ali svaki dan sam imao jezivu neprijatnost, najslabiji sam na decu, i gledao sam te potresne scene, jer su to neki mali životi, neke male ličnosti koje nikada neće odrasti. Ja sam, generalno, na ljudsku muku jako osetljiv, meni bukvalno pozli. To me razdire. S druge strane, bio sam jako srećan da svojim umećem dam doprinos da taj projekat ugleda svetlost dana. To je jako važan film – zaključio je Kostić.

Vuk tumačio monstruma

Miroslav Filipović Majstorović, kojeg u filmu tumači Vuk Kostić, bio je franjevac, ustaša, jedno vreme komandant logora Jasenovac i logora Stara Gradiška i jedan od najsurovijih zločinaca u Drugom svetskom ratu. Zaredio se i ušao u franjevački red, dobivši redovničko ime Tomislav. Međutim, zbog zlodela koja je činio, franjevci su ga se ubrzo odrekli. Jednom prilikom, ušao je na čas u seoskoj školi, izveo najbolju učenicu, postavio je na katedru i hladnokrvno joj prerezao vrat.

Snaga i strahote na plećima jednog deteta

Biljana Čekić, devojčica koja glumi Daru iz Jasenovca u istoimenom filmu, rasplakala je Srbiju i region svojom maestralnom glumom. Nakon prikazivanja filma, njen otac Radovan Čekić rekao je da mu je posebno drago što Biljana dobila ulogu u ovom filmu jer je čak se devet članova njihove porodice nikada nije vratilo iz Jasenovca.

Advertisement

Biljana Čekić živi u selu Sreflije, deset kilometara od Kozarske Dubice. Ide u osmi razred, živi sa ocem, bratom, starijom sestrom, bakom i dedom. Za ulogu je izabrana među 2.000 mališana.

Izvor: Espreso

Advertisement
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

ShowBiz

NIKOLA ROKVIĆ OTKRIO KOLIKO NOVCA JE PRIKUPLJENO DO DANAS: Njegove reči ODZVANJAJU, svaka mu čast

Objavljeno

-

Nikola Rokvić, Foto: Printscreen/Instagram/ nikolarokvic

Pevač se ponovo oglasio na svom Instagram profilu


Nikola Rokvić pre 15 dana pošao je pešaka ka Atini, tačnije do manastira Egine, a sve to zbog svoje humanitarne misije.

Rokvić svakodnevno svoje pratioce obaveštava o svim stvarima koje mu se dešavaju na putu, ali isto tako i o tome koliko je novca prikupljeno:

„Prvih 15 dana izgurasmo! Pređenih 510 km do sada i prikupljenih 15.000.000 dinara za pedijatrijsku onkologiju i dečiju radost! Hvala Bogu prezadovoljan sam i više nego što sam očekivao! Dovoljan je jedan mali pokret čovečijeg srca i blagoslovena želja, Gospod mnogostruko nagradi i prikaže apsolutnu umetnost i lepotu trenutka! Na ovom putu se trudim da tražim dobro, da gledam dobrim pogledom i da tražim u ljudima dobro! Trudim se da ne sudim! Gospod mi daje uvide gde svakog čoveka na kog naiđem vidim kao svog najrođenijeg! Vidim lepotu u nesavršenosti ljudskoj, osećam radost pri pogledu na dečicu i starce… I svi su mi braća i sestre! Imam mnogo vremena da posmatram Božije ljude i Božiju prirodu… U svakom pogledu osećam prisustvo Svevišnjega u svakom koraku molitva raste…Često ostanem u trenutku koji daje osećaj prisustva cele vasione i večnosti! Pitaju me da li na ruti slušam muziku, slušam, muzika mi je cvrkut ptica… Gugutke me prate od prvog koraka i daju mi blagoslov na početku svakog dana! I sve je tako mirno… Svaki dan je jedan život! Život pun Boga, Ljubavi, radosti, milosti i poštovanja!

Tražite dobro, ne osvrćite se za lošim stvarima, rečima, pogledima… Jedino tako će se dobro, čudesnim putevima useliti u vaša srca!!! Volim vas! Bog vas blagoslovio! Hristos Voskrese.“

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h