Connect with us

ShowBiz

VUK KOSTIĆ U ULOZI MONSTRUMA U FILMU „DARA IZ JASENOVCA“: Smučile su mu se USTAŠKE uniforme!

Objavljeno

-

Foto: Printscreen

Snimanje ovog filma bilo je veliki poduhvat.


Tokom i posle prikazivanja istorijske drame „Dara iz Jasenovca“ na Javnom servisu izgleda da je ceo region plakao. Političari, glumci, lekari, umetnici, pravnici, deca, odrasli, Srbi, Hrvati, Austrijanci i svi koji su osetili delić stradanja koje su u logoru smrti preživljavali naši preci. Sve podele su nestale, a ostala je zajednička tuga i očaj.

Teško je bilo i glumcima, a posebno onima koji su u ovom filmu imali uloge negativaca, jer je trebalo da iz sebe izvuku ono najgore i baš to prikažu na snimanju.

Kako za objašnjava glumac Vuk Kostić, koji tumači lik ozloglašenog komandanta logora Miroslava Filipovića, snimanje ovog filma bilo je veliki poduhvat.

foto: youtubeprintscreen

– To se zove istorija… i tu je… Ona nigde ne odlazi i ne pojavljuje se iznenada… Nije problem što moderan trendo-urbani narod ne zna. Nego što ih ne zanima… Postali smo bezdušni i bezosećajni… Bez trunke empatije – kaže Kostić.

On je ranije rekao i da ga je tokom snimanja filma podilazila jeza od svih ustaških uniformi koje je morao da gleda.

Advertisement

– Svaki put sam osećao nelagodu kad dođem na set i gledam dve stotine momaka u ustaškim crnim uniformama koji gurkaju decu. Mislio sam to prvog dana: „Pa navići ćeš se, Vuče, sve to znam, to je samo film, to je samo film“. Ali svaki dan sam imao jezivu neprijatnost, najslabiji sam na decu, i gledao sam te potresne scene, jer su to neki mali životi, neke male ličnosti koje nikada neće odrasti. Ja sam, generalno, na ljudsku muku jako osetljiv, meni bukvalno pozli. To me razdire. S druge strane, bio sam jako srećan da svojim umećem dam doprinos da taj projekat ugleda svetlost dana. To je jako važan film – zaključio je Kostić.

Vuk tumačio monstruma

Miroslav Filipović Majstorović, kojeg u filmu tumači Vuk Kostić, bio je franjevac, ustaša, jedno vreme komandant logora Jasenovac i logora Stara Gradiška i jedan od najsurovijih zločinaca u Drugom svetskom ratu. Zaredio se i ušao u franjevački red, dobivši redovničko ime Tomislav. Međutim, zbog zlodela koja je činio, franjevci su ga se ubrzo odrekli. Jednom prilikom, ušao je na čas u seoskoj školi, izveo najbolju učenicu, postavio je na katedru i hladnokrvno joj prerezao vrat.

Snaga i strahote na plećima jednog deteta

Biljana Čekić, devojčica koja glumi Daru iz Jasenovca u istoimenom filmu, rasplakala je Srbiju i region svojom maestralnom glumom. Nakon prikazivanja filma, njen otac Radovan Čekić rekao je da mu je posebno drago što Biljana dobila ulogu u ovom filmu jer je čak se devet članova njihove porodice nikada nije vratilo iz Jasenovca.

Advertisement

Biljana Čekić živi u selu Sreflije, deset kilometara od Kozarske Dubice. Ide u osmi razred, živi sa ocem, bratom, starijom sestrom, bakom i dedom. Za ulogu je izabrana među 2.000 mališana.

Izvor: Espreso

ShowBiz

TIJANA DAPČEVIĆ ZAPANJILA SVE: Pevačicu NIKAD DO SAD nismo videli u OVOM izdanju

Objavljeno

-

Tijana Dapčević, Foto: PRINTSCREEN/RTS

Dubok dekolte i rese!


Večeras se održava prvo polufinale „Pesme za Evroviziju“, na kome će Srbija izabrati svog predstavnika za Evroviziju, koja će se ove godine odigrati u Liverpulu.

Tokom dva polufinala predstaviće se po 16 kompozicija, od kojih će se po osam najboljih iz obe večeri predstaviti u finalu, koje će se održati 4. marta.

Kroz sve tri večeri „Pesme za Evroviziju“ vodiće nas Dragana Kosjerina i Milan Marić sa scene, dok će se iz Grin ruma javljati Kristina Radenković i Stefan Popović.

Tijana Dapčević predstavlja se pesmom „Mamim“. Pevačica se na bini pojavila u neobičnom stajlingu s resama i čizmama na visoku potpeticu.

Advertisement

Među prvima je u bekstejdž stigao Filip Žmaher, spreman i raspoložen pred nastup, a prisutnim medijima se obratio i Princ od Vranje, koji kaže da mu laska što ga upoređuju s Ruslanom.

Evo redosleda kompozicija prve polufinalne večeri „Pesme za Evroviziju“:

1. Angela Kassiani i Mattia Zanatta – „Novi svet“

2. Adem Mehmedović – „Osmeh“

3. Nađa – „Moj prvi ožiljak na duši“

Advertisement

4. Tijana Dapčević – „Mamim“

5. Princ – „Cvet sa Istoka“

6. Filip Baloš – „Novi plan, drugi san“

7. Filip Žmaher – „Čujemo se sutra“

8. Luke Black – „Samo mi se spava“

Advertisement

9. Angellina – „Lanac“

10. Emphaty Soul Project – „Indigo“

11. Stefan Shy – „Od jastuka do jastuka“

12. Hercenšlus – „Vremenska zona“

13. Savo Perović – „Presidente“

Advertisement

14. Igor Stanojević – „Iza duge“

15. Boris Subotić – „Nedostupan“

16. Chegi i Braća Bluz Bend – „Svadba ili kavga“

Na ovogodišnji konkurs za „Pesmu za Evroviziju“ prijavio se rekordan broj kompozicija, a samo 32 najbolje ušle su u uži izbor.

Iz prvog i drugog polufinala plasiraće se osam najbolje rangiranih kompozicija, za koje će u odnosu 50 prema 50 odsto glasati publika i stručni žiri.

Advertisement
Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h