Connect with us

Bosna

SUD U BOSNI DONEO PRESUDU: Dvojica osuđena za zločine protiv Srba u Sarajevu!

Objavljeno

-

Sud, Foto: Profimedia

Oni su tamo zatvarani u zatočeničke objekte koji su se nalazili u podrumima stambene zgrade na Alipašinom Polju B faza, te mesare Pešter i drugim prostorijama navedene stambene zgrade


Sud Bosne i Hercegovine danas je prvostepeno osudio Senada Džananovića na 11 godina zatvora, dok je Edin Gadžo osudjen na pet godina zatvora zbog ratnih zločina u sarajevskom naselju Alipašino Polje u periodu od aprila do avgusta 1992. godine, prenosi portal kliks-ba.Kako su saopštili iz Suda Bosne i Hercegovine, njih dvojica su optuženi da su kao pripadnici Štaba Teritorijalna odbrane “Stela” i Specijalne jedinice Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) svesno i voljno učestvovali u protivzakonitom zatvaranju civila srpske nacionalnosti, koji su protivzakonito lišeni slobode na području Sarajeva, te odvodjeni u prostorije Štaba TO “Stela” na Alipašinom polju (bivši kafić Borsalino i prostorije MZ Mladost).

Oni su tamo zatvarani u zatočeničke objekte koji su se nalazili u podrumima stambene zgrade na Alipašinom Polju B faza, te mesare Pešter i drugim prostorijama navedene stambene zgrade.

Prema navodima tužilaštva, tu su ubijani, silovani, mučeni, prema njima se nečovečno postupalo i odvodjeni su na prinudni rad, tokom kojeg su bili izloženi smrtnoj opasnosti i različitim oblicima telesnog i psihičkog zlostavljanja od optuženika i drugih pripadnika Štaba TO “Stela”, kao i trećih osoba.

Pri tome se terete da su prekršili više odredaba članova Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vreme rata, kao i odredaba više članova Dopunskog protokola uz Ženevske konvencije o zaštiti žrtava nemedjunarodnih oružanih sukoba.

Istaknuto da je su pomenute zločine Džananović i Gadžo činili zajedno sa nadredjenim, zapovednikom Specijalnih jedinica ARBiH Jusufom Jukom Prazinom i zapovednikom Štaba TO “Stela” Samirom Kahvedžićem zvanim Kruško.

Izvor: Espreso