Connect with us

Bosna

SUD U BOSNI DONEO PRESUDU: Dvojica osuđena za zločine protiv Srba u Sarajevu!

Objavljeno

-

Sud, Foto: Profimedia

Oni su tamo zatvarani u zatočeničke objekte koji su se nalazili u podrumima stambene zgrade na Alipašinom Polju B faza, te mesare Pešter i drugim prostorijama navedene stambene zgrade


Sud Bosne i Hercegovine danas je prvostepeno osudio Senada Džananovića na 11 godina zatvora, dok je Edin Gadžo osudjen na pet godina zatvora zbog ratnih zločina u sarajevskom naselju Alipašino Polje u periodu od aprila do avgusta 1992. godine, prenosi portal kliks-ba.Kako su saopštili iz Suda Bosne i Hercegovine, njih dvojica su optuženi da su kao pripadnici Štaba Teritorijalna odbrane „Stela“ i Specijalne jedinice Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) svesno i voljno učestvovali u protivzakonitom zatvaranju civila srpske nacionalnosti, koji su protivzakonito lišeni slobode na području Sarajeva, te odvodjeni u prostorije Štaba TO „Stela“ na Alipašinom polju (bivši kafić Borsalino i prostorije MZ Mladost).

Oni su tamo zatvarani u zatočeničke objekte koji su se nalazili u podrumima stambene zgrade na Alipašinom Polju B faza, te mesare Pešter i drugim prostorijama navedene stambene zgrade.

Prema navodima tužilaštva, tu su ubijani, silovani, mučeni, prema njima se nečovečno postupalo i odvodjeni su na prinudni rad, tokom kojeg su bili izloženi smrtnoj opasnosti i različitim oblicima telesnog i psihičkog zlostavljanja od optuženika i drugih pripadnika Štaba TO „Stela“, kao i trećih osoba.

Pri tome se terete da su prekršili više odredaba članova Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vreme rata, kao i odredaba više članova Dopunskog protokola uz Ženevske konvencije o zaštiti žrtava nemedjunarodnih oružanih sukoba.

Istaknuto da je su pomenute zločine Džananović i Gadžo činili zajedno sa nadredjenim, zapovednikom Specijalnih jedinica ARBiH Jusufom Jukom Prazinom i zapovednikom Štaba TO „Stela“ Samirom Kahvedžićem zvanim Kruško.

Izvor: Espreso

Advertisement

———-

———-
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Bosna

SAČEKUŠA NA PRAGU VOĐE NAVIJAČA: Kenin Lukač izrešetan u sarajevskom naselju Pofalići, policija traga za Asmirom Murtovićem i dvema osobama

Objavljeno

-

Foto: Avaz


KENIN Lukač (28) iz Sarajeva ubijen je u sačekuši u sarajevskom naselju Pofalići, a zbog sumnje da se mogu dovesti u vezu sa ovim zločinom, policija traga za Asmirom Murtovićem (35) i dvema nepoznatim osobama.


Zločin se dogodio u četvrtak u Ulici Ruđera Boškovića nakon što je Lukač navodno izašao iz kuće Mehmeda Ramića, jednog od vođa navijača FK Željezničar koji je likvidiran 12. decembra prošle godine. Lukač i Ramić su bili veoma bliski prijatelji.

Prvi rezultati istrage ukazuju da su napadači Lukača čekali u automobilu „golf 6“, i kada je izašao iz Ramićeve kuće prema njemu su ispalili više hitaca iz vatrenog oružja i na mestu ga ubili.

Iz MUP Kantona Sarajevo je saopšteno da im je zločin prijavljen u 16.50. Po dolasku, patrola je na ulici zatekla mrtvog Lukača.

– Obavljen je uviđaj u prisustvu dežurnog tužioca i sudskog veštaka medicinske struke.

Operativnim radom istražioci su došli do saznanja da se u vezu sa izvršenjem ubistva mogu dovesti dve nepoznate osoba i A. M., za kojim je raspisana potraga – saopštio je MUP Kantona Sarajevo.

Do zaključenja današnjeg izdanja „Novosti“ osumnjičeni nisu pronađeni, a tragalo se i za „golfom“ kojim su navodno pobegli s mesta zločina.

– U toku je rad na rasvetljavanju i dokumentovanju svih okolnosti tog krivičnog dela i identifikaciji i pronalaženju izvršilaca – navode u MUP KS.

Sarajevski mediji pišu da je Lukač na dan ubistva imao verbalni sukob sa Asmirom Murtovićem, za kojim se traga. Navodno su se raspravljali u vezi sa Ramićevim ubistvom. Inače, Murtović je rođeni brat Adela Kabaša (ranije se prezivao Murtović), zvanog Dasta, jednog od osumnjičenih za ubisto Ramića. Posle tog zločina Kabaš je pobegao u Crnu Goru i za njim je raspisana Interpolova poternica. Osim njega, za učešće u ubistvu Ramića osumnjičen je još i Amel Jašarević Šaja, koji je u pritvoru, kao i Edvin Imamović i Igor Zuko.

Gotovo svi učesnici ovih obračuna imaju kriminalne dosijee, a u policiji sumnjaju da je u pozadini sukoba i obračuna trgovina narkoticima. Tokom istrage Ramićevog ubistva pretresen je stan koji je koristio osumnjičeni Jašarević i u njemu je otkriveno i oduzeto 10 kilograma spida, oko pet kilograma marihuane, automatske puške, pištolji, zolje, eksploziv, bombe.

OSUMNJIČEN ZA PLJAČKE

ASMIR Murtović, za kojim se traga, 2019. godine je uhapšen zajedno s više osoba zbog sumnje da su maskirani i pod pretnjom oružjem opljačkali više prodavnica i poslovnih objekata u Sarajevu. Na teret su im stavljena razbojništva, teške krađe, nedozvoljeno posedovanje oružja, te omogućavanje uživanja droge.

Izvor: Novosti

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h