Connect with us

Region i svet

SMS PORUKE ZBOG KOJIH SE KURC KAJE: Kancelar priznao da bi ih drugačije napisao, pa podneo ostavku!

Objavljeno

-

Foto: YOUTUBE/PRINTSCREEN/ TAGESSCHAU

Kancelar je pre povlačenja ipak poručio da nije kriv!


Sada već bivši austrijski kancelar Sebastijan Kurc i njegovi najbliži saradnici osumnjičeni su da su novcem poreskih obveznika plaćali medijima da objavljuju pozitivne članke o njemu i njegovoj stranci.

Kurc je sada priznao da postoje SMS poruke zbog čijeg tona i formulacija se danas kaje, ali nije priznao krivicu za ono što se tereti.

On je večeras podneo ostavku uživo se obraćajući građanima.

Istražitelji su pre nekoliko dana pretresli Kurcovu kancelariju, kao i stranačke prostorije, zbog sumnje da su Kurc i Austrijska narodna partija preko Ministarstva finansija plaćali agencijama za ispitivanje javnog mnjenja za „isključivo stranački motivisane, a ponekad i nameštene ankete“ u njihovom i

Politiko je preneo da se osim toga, oni sumnjiče da su plaćali vlasniku jednog medija, Volfgangu Felneru, da objavljuje rezultate tih anketa.

Felnerova izdavačka kuća je reagovala saopštenjem u kome se navodi da se „istraga zasniva na ogromnom nesporazumu“.

Iz te partije su prethodnih dana više puta najavljivali da će uslediti pretresi njihovih prostorija, tvrdeći da je reč o namernom pokušaju da se nanese šteta stranci i kancelaru.

Andreas Hanger, bivši generalni sekretar Austrijske narodne partije, optužio je Tužilaštvo za korupciju da se u njemu kriju „levičarske ćelije“ i da podržava političke protivnike vladajuće stranke. Hanger nije odgovorio na pitanje novinara kako je onda tužilac koga optužuje da radi protiv njegove partije pre dve godine poslao u zatvor gradonačenika Salcburga, koji je član socijalemokrata.

Sebastijan Kurc se obratio večeras građanima Austrije, ističući da namerava da što je to brže moguće pokaže da su optužbe protiv njega netačne i ukazao spremnost njega i njegove Narodne partije (OVP) na nastavak rada u Vladi.

„Proteklih dana primetno je da postoji iritacija i nesigurnost. Mnogo toga se meša, a važno je da se neke stvari razdvoje. Na jednoj strani postoje SMS poruke od pre par godina, neke su i od mene, koje su u emociji tako formulisane kako to danas ne bih uradio. Na drugoj strani postoje optužbe za krivična dela protiv mene koje su netačne”, objasnio je on.

Kurc je istakao da će učiniti sve da se obezbedi što brže rasvetljavanje celog slučaja, jer je to pre svega, kako je naveo, u njegovom interesu.

„Pored pitanja optužbi za nešto iz 2016. godine, postavlja se i pitanje šta je sa vladom i zemljom“, otvorio je novu diskusiju Kurc i dodao da će se naći na usluzi predsedniku Austrije za sva pitanja u zemlji.

Izvor: Mondo