Connect with us

Region i svet

POZIV VOZAČIMA: Manje koristite automobile!

Objavljeno

-

Ilustracija, Foto: Nebojša Mandić

Preporuke uključuju sporiju vožnju, rad od kuće, dane bez automobila u gradovima, jeftiniji javni prevoz i podsticanje prakse deljenja prevoza


Posle predloga Nemačke da se vozi manje i sporije, sada je i Međunarodna agencija za energiju (IEA) pozvala sve vozače da manje putuju, da dele prevoz i da voze sporije, podsetivši na plan smanjenja potrošnje nafte u kontekstu problema sa snabdevanjem zbog rata u Ukrajini.

Preporuke uključuju sporiju vožnju, rad od kuće, dane bez automobila u gradovima, jeftiniji javni prevoz i podsticanje prakse deljenja prevoza, a ove mere bi mogle da u roku od četiri meseca smanje potražnju za naftom za 2,7 miliona barela dnevno, saopštila je IEA.

Budući da najveći deo potražnje za naftom dolazi iz transporta, plan se fokusira na mogućnost smanjenja potrošnje nafte “u prevozu ljudi i robe od tačke A do tačke B”, a kao temelj koristi “konkretne mere”, uvedene u nizu zemalja i gradova.

Današnja poruka IEA-e nadovezuje se na sličan akcijski plan koji su objavili početkom meseca, promovišući smanjenje zavisnosti od ruskog plina, procenivši da bi Evropa u roku od godinu dana mogla da smanji uvoz goriva iz Rusije za više od trećine.

Izvor: Espreso

Crna Gora

UHAPŠEN MILOŠ MEDENICA

Objavljeno

-

Miloš i Vesna Medenica, Foto: SCREENSHOT YOUTUBE/ VIJESTI ONLINE, YOUTUBE PRTSCR / VIJESTI ONLINE


Prema podacima Europola, Miloš Medenica se bavio krijumčarenjem cigareta i trgovinom droge


Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Crne Gore Vesne Medenice, uhapšen je nakon što je avionom iz Beograda u 10:35 sati sletio na aerodrom u Golubovcima, saznaje Televizija Vijesti.

Za Medenicom je Viši sud 5. maja naredio raspisivanje nacionalne poternice jer se sumnjiči da je organizovao kriminalnu grupu čiji je član bila i njegova majka, dugogodišnja prva žena crnogorskog sudstva.

Po podacima Europola, Medenica se bavio krijumčarenjem cigareta i trgovinom droge. Medenica se do sada navodno nalazio u jednoj beogradskoj klinici, gde se lečio od bolesti zavisnosti.

Njegova majka Vesna Medenica uhapšena je 17. aprila zbog sumnje da je kao član kriminalne organizacije izvršila protivzakoniti uticaj i nalazi se u pritvoru.

Prema podacima Europola, Miloš Medenica se bavio krijumčarenjem cigareta i trgovinom droge.

Njegova majka Vesna Medenica uhapšena je 17. aprila zbog sumnje da je kao član kriminalne organizacije izvršila protivzakoniti uticaj i nalazi se u pritvoru.

Izvor: Espreso/Srbijauzivo.com

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h