Connect with us

Hrvatska

KLEČALI MU NA GRUDIMA I TUKLI DO SMRTI Starac se hvalio da je naslednik bogatstva

Objavljeno

-

FOTO: DAMIR SENČAR / TANJUG

Ivan Todorović (49) i Slobodan Brauer (32) iz Sremske Mitrovice osuđeni su u Hrvatskoj na 20 godina zatvora zbog ubistva 90-godišnjeg Aelksandra Kurtovića, kog su 7. marta nasmrt pretukli u njegovom stanu u Zagrebu. Pošto su nedostupni hrvatskom pravosuđu, za njima je raspisan evropski nalog za hapšenje.


Nesrećni Kurtović preminuo je praktično ne budeći se iz kome 25. juna prošle godine. Brutalno prebijanje koje se završilo tragičnim epilogom odigralo se pošto je dvojac pokušao da opljačka starca. Tražili su milion kuna koje su braća Milan i Aleksandar Kurtović i njihova sestra nasledili od prodaje zemljišta u Crnoj Gori.

Za saučesništvo u ubistvu bio je optužen i Slavko Todorović (54), ali je on, nakon što je na objavu presude doveden iz zatvora u Remetincu, oslobođen optužbe i ukinut mu je istražni zatvor.

– Milan Kurtović je zbog svoje lakovernosti i lakomislenosti pričao o tom nasledstvu nepoznatim ljudima i tako je za to doznao i Štefan Ivić, zvani Pero, od kojeg je kupovao odeću na štandu na Črnomercu i tu je počelo daljnje pletenje mreže – piše hrvatski Jutarnji list.

Osim Ivića i njegovog rođaka Milana Ilije Dana koji su od Milana Kurtovića izvukli više od milion kuna, zbog čega su i osuđeni, za bogate naslednike saznali su i Todorović i Brauer. Iz Beča, gde su živeli, zaputili su se 6. marta prošle godine u Zagreb, a povezao ih je Slavko Todorović.

Advertisement

Dan kasnije, 7. marta, posle ponoći su otišli kod naslednika. Slavko Todorović je sedeo sa Milanom Kurtovićem u delu kuće u kom je on stanovao, dok su Ivan Todorović i Brauer otišli u izdvojeni objekat u kom je živeo drugi brat.

Vezali su ga konopcem i remenom, tukli ga više od 20 minuta ne bi li rekao gde je novac, ali ga u stanu nije bilo. Najmanje deset puta su ga udarili po glavi, lupali su mu glavom u pod, klečali mu na grudnom košu i slomili sedam rebara.

S obzirom na to da mu je bila oduzeta radna sposobnost, novac Aleksandra Kurtovića bio je u banci.

Nakon što su ga pretukli i ostavili, trojac je napustio Zagreb i preko BiH su se vratili u Srbiju gde su, kao i u Beču, imali prebivalište.

Međutim, policija je uprkos njihovom bekstvu uspela da rekonstruiše zločin. Osumnjičene i njihovo vozilo snimile su gradske nadzorne kamere što je tužilaštvo uvrstilo u dokazni materijal koje je dostavilo sudu.

Advertisement

Kako olakšavajuću okolnost, sudija je uzeo činjenicu da ranije nisu bili osuđivani, a kao otežavajuću to što su pretukli starca da bi se domogli novca i sudija je obrazložio da su počinili ubistvo iz koristoljublja.

Pošto su obojica nedostupni hrvatskom pravosuđu, za njima je raspisan evropski nalog za hapšenje.

Treći oslobođen

Nenad Škare, branitelj Slavka Todorovića, tvrdio je da nema nikakvih dokaza da je njegov branjenik, koji je Ivana Todorovića i Slobodana Brauera dovezao u Zagreb, a potom i vratio u Srbiju, takođe saučesnik u zločinu.

Tužilaštvo je tvrdilo da je njegova uloga u ubistvu bila da spreči Milana Kurtovića da ne ide u stan svog brata dok su kod njega bila dvojica krvnika.

Advertisement

– Nesporno je da je Slavko Todorović bio u stanu s Milanom Kurtovićem i s njim razgovarao u to vreme. Međutim, rečenica: „Nemoj tamo da ideš“ nije dovoljna za saučesništvo na način kako je to postavilo tužilaštvo. Do ubistva bi došlo i bez njega, a nije dokazano da se on s drugom dvojicom optuženika dogovorio za počinjenje krivičnog dela, kao i da je znao da će se to dogoditi – rekao je u obrazloženju sudija.

Izvor: Blic

Advertisement
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Hrvatska

LEČIO TRAVAMA ŽENU KOJA JE OBOLELA OD RAKA GRLIĆA MATERICE: Hrvat opružen za NADRILEKARSTVO, detalji su skandal

Objavljeno

-

Objavio

Hrvatska policija, Foto: Profimedia

Penzioner se tereti da je na takve načine lečio 42-godišnjakinju obolelu od raka grlića materice za šta mu je ona dala oko 55.000 kuna (oko 860.000 dinara)


Opštinsko državno tužilaštvo u Varaždinu podiglo je optužnicu protiv penzionera (70) zbog počinjenog krivičnog dela nadrilekarstva.

„Optužnicom se 70-godišnji okrivljeni tereti da je od jula 2020. do septembra 2021. u Zagrebu; iako nema završen medicinski fakultet niti drugo odgovarajuće obrazovanje i nije ovlašćen da leči druge; u prostoru svoje „ordinacije“ primio više osoba kojima je uz različite novčane naknade pružao medicinske usluge, prenosi Danica.hr.

Usluge im je pružao terapijama bioenergijom i raznim lekovitim travama i drugim nenaučnim metodama, što je oglašavao na svojoj veb stranici. On se tereti da je na takve načine lečio 42-godišnjakinju obolelu od raka grlića materice za šta mu je ona predala ukupno oko 55.000 kuna (oko 860.000 dinara).

Budući da je 42-godišnjakinja ujedno prestala s redovnom terapijom koja joj je bila propisana u medicinskim ustanovama i prestala da odlazi kod lekara, u više je navrata dolazilo do pogoršanja njenog zdravstvenog stanja.

Advertisement

„Stanje joj se poboljšalo tek pošto je u potpunosti prestala da posećuje osumnjičenog i nastavila s redovnim lečenjem u medicinskoj ustanovi“, navode varaždinski tužioci.

Inače, za to krivično delo predviđena je kazna do godinu dana zatvora. Da je nastupila smrt pacijenta, kazna bi bila osetno viša.

Izvor: Espreso

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h